Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Hur du slutar vara ett offer


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Sverige älskar offer, dvs folk som går med axlarna sänkta och är ”drabbade” av olika saker.

Reportrar älskar människor som står med demonstrationsplakat och frånsäger sig ansvaret över sina egna liv. Alla känner folk som är offer, folk som ser sina liv genom filtret: ”Det är inte mitt fel. Någon annan har gjort det här med mig.”

När man bättre förstår vad offerkänslan egentligen innebär, var den kommer ifrån och vad den gör med folk, så inser man snabbt att det är mycket vanligare och mer begränsande än man tror.

Huvudkällan till att känna sig som ett offer är känslan av hjälplöshet och eftersom ingen gillar att känna sig hjälplös, så tenderar offer att skylla på någon annan för att vara orsaken till den här känslan. Att vara ett offer är att uppfatta sig själv som drabbad av effekter som ligger utanför ens egen kontroll.

I Sverige är det väldigt passande, och rent av uppmuntrande, att vara ett offer. Vi ser folk som är arbetslösa som intervjuas i TV. De har under flera år vetat om att fabriken de jobbar i ska stängas, men själva ändå inte gjort något åt saken. De får sympatier, inte av mig, men av medierna och av många andra som skyller på ”storfinansen”, ”riskkapitalister” eller andra, ofta ansiktslösa, marodörer. Jag kan inte sympatisera med dessa offer. Jag ser bara människor som blivit ”Jantefierade” av ett samhälle som har tagit ifrån dem viljan att själva agera och ta kontroll över sitt öde efter att ha blivit itutade att någon annan ska göra det åt dem.


Typiska karaktärsdrag hos ”offer”

• Folk som ser sig som ett offer inser vanligtvis inte att det enda som alla människor och de flesta jobbiga situationer har gemensamt är att folk tror att de är bara de själva som har blivit utsatta för något orättvist.
• Offer är oftast personer som du inte kan vara beroende av eftersom de förnekar ansvar för sina egna handlingar. De är snabba på att skylla ifrån sig på andra människor eller på omständigheter när något inte fungerar i deras liv.
• Offer har en dålig förmåga att studsa tillbaka från misslyckanden.
• Offer är normalt passiva – om det inte handlar om att anklaga andra.
• Offer är ofta arga på de människor eller händelser som de tycker är ansvariga för olika tillkortakommanden och den ilskan grundar sig nästan alltid på känslor av hjälplöshet.
• Framgångsrika människor är sällan offer. Det är svårt för ett offer att bli framgångsrik eftersom framgång handlar om att våga göra misstag och sen försöka på nytt igen. Offer är, per definition, folk som inte erkänner ansvar för sina handlingar och som alltid skyller på yttre omständigheter när de misslyckas.

Men det är kanske inte så konstigt att Sverige är fullt av offer. Man tjänar ju på att vara ett offer, att vara kränkt och att allt som går i stöpet alltid är någon annans fel.


10 fördelar med att vara ett offer – kolla här

1. Man får uppmärksamhet och ett värde. Du kan alltid få en skön känsla från andra människor som är bekymrade över dig och försöker hjälpa till.
2. Du behöver inte ta några risker. När du är ett offer, så gör du ju inte särskilt mycket och du behöver därför inte riskera att misslyckas eller bli avvisad.
3. Du behöver inte ta något tungt ansvar. Att ta ansvar för sitt eget liv kan vara ett hårt jobb eftersom du ständigt måste fatta svåra beslut. På kort sikt kan det vara lättare att välja att inte ta något personligt ansvar.
4. Det kräver mindre energi att vara offer än att faktiskt göra något. Det är billigare energimässigt än att lära sig något nytt eller svårt. Det är mindre jobbigt än att växa som människa.
5. Andra människor slutar att vända sig till dig med sina problem eftersom du har så många egna bekymmer.
6. Du kan undvika allt ansvar för dåliga resultat och misslyckanden. Du kan undvika alla känslor av skuld eller ansvar. Underbart!
7. Du kan luta dig mot andra och lita på att de ska muntra upp dig, ge dig peppande råd, te, kakor och kramar.
8. Det känns bra. När du känner dig som offret och någon annan har fel om något när du själv råkar ha rätt, så känns det härligt.
9. Du tar bort all fokus på själva problemet och kan istället koncentrera dig på vems fel det är. Med andra ord kan du leva hela ditt liv utan att hantera problemet. Kanonbra!
10. Jantelagen förespråkar offertänkandet i alla punkter. Strängt taget handlar ju alla punkter i Jantelagen om att inte ta några som helst initiativ i livet. Alltså gör du som man ska.


Men här kommer en provocerande tanke – kan det vara så att ditt liv egentligen är alldeles för kort för att bara nöja sig med att vara ett offer?

Kan det vara så att dina 30 000 dagar (i bästa fall) på jorden är så dyrbara att du inte har råd att lägga över ansvaret på andra, vad de än har gjort dig?

Vad sägs om en riktig utmaning – att ta 100 % ansvar över ditt eget liv. Det är ingen önskedröm utan faktiskt fullt genomförbart. Det går att sätta igång direkt och dessutom går du tvärtemot Jantelagen när du gör det.


Så här lätt kan du få det att hända:

1. Bli medveten
De flesta som fastnar i offertänkandet gillar det så mycket att de inte ens reflekterar över att människor faktiskt har ett eget ansvar. De här hopplösa fallen finns överallt, men vi pratar om dig nu – och om den fallenhet vi alla har att då och då att blunda för det egna ansvaret och bli bebis på nytt. Det gäller att bli medveten om det här och att fatta smartare beslut när man sitter där och tycker synd om sig själv.
”Ja, jag vet att jag kan undvika risker och hårt arbete genom att börja känna mig som ett offer, men jag vet också att det finns mer positiva resultat runt hörnet om jag väljer att ta den andra vägen och istället gör något åt det som bekymrar mig.”
Om du oftare kan få in de tankarna i ditt huvud, så är du nästan hemma.

2. Det är okej att INTE vara ett offer även i Sverige
Intressant. Är det verkligen normalt att som första steg själv försöka ta ansvaret för situationer istället för att kliva tillbaka till barnstadiet och skylla på någon annan?
Nej, det är inte normalt och i Sverige antagligen inte heller ens önskvärt. Men det är smart. Du måste såklart ge upp alla fördelar som offertänkandet innebär. Du kanske till och med känner dig lite tom till att börja med. Du kanske har ägnat dagar, veckor och år till att tänka på och prata om hur allt gått åt skogen för dig i livet eller hur andra människor har ställt till det och hur du nu kan hämnas eller trycka dit dem på olika sätt. Och nu står du där och måste fylla ditt liv med ett nytt slags tänkande som känns obekvämt eftersom det inte är lika bekant som det gamla offertänkandet som du hållt fast vid tidigare.

3. Ta ansvar för ditt liv
Varför har svenskarna så ofta problem med självförtroendet?
Jag tror att ett av de viktigaste skälen är att folk i det här landet inte tar ansvar för sina egna liv. Istället skyller de på andra för allt ont som händer dem med resultatet att offermentaliteten bara frodas och växer sig ännu större och mäktigare. Det här beteendet skadar så många viktiga delar av livet. Det påverkar relationer, ambitioner och prestationer av alla de slag. Det fantastiska är att smärtan slutar nästan direkt när man börjar ta ansvar för sitt eget liv. Det räcker med att bestämma sig för att göra det under bara en enda dag. Det är också ett sätt att sluta vara beroende av andra människors gillande/godkännande för att du ska må bra. Istället bygger du en stabilitet som kommer inifrån och som ger bränsle till positiva känslor, oavsett vad folk runt omkring dig säger.
Skälet till att offertänkandet är så förlamande och självdestruktivt är att det underminerar din förmåga att göra något åt din situation. Om du har svårigheter i någon del av ditt liv, det kan gälla relationer eller pengar, och du upplever att du själv har makten och ansvaret, så kan du också ta fram en strategi som förändrar din situation. Om ingen av dina lösningar fungerar, så kan du lära dig från dina erfarenheter och prova igen.


Testa själv

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap