Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Hur du slutar bry dig om vad “folk ska säga”


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Har du någonsin ändrat dig, struntat i att slutföra något eller gett upp en dröm – allt för att du har varit rädd för vad andra kanske ska tycka om dig? Jag slår vad om att du är en snäll och omtänksam person. Du vill göra folk runt omkring dig lyckliga och du vill att de ska tänka gott om dig.

Det är inget fel på det. Det är en del av att vara emotionellt intelligent och det är en bra sak. Världen skulle vara en hemsk plats om alla bara tänkte på sig själva och struntade i alla andra. Men det kan gå för långt. Om du ständigt är orolig över vad vänner, familj, kollegor och till och med främlingar kan tänka om dig så använder du enorma mängder energi till oro och antagligen håller du också tillbaka dig själv från de mål du verkligen vill nå.

Som rådgivare till många små företag kommer jag ofta nära kunderna på ett mer privat plan. Det som slår mig är hur många duktiga människor det finns som trots imponerande kunskaper nästan totalt saknar självkänsla. Jag har jobbat med många kunder som har alla kunskaper på plats men som är alldeles för oroade över vad andra tänker om dem. De är inte bara oroade över att få godkännande från sina vänner, familjen och kolleger utan också från helt främmande människor. Det är klart att vi alla då och då oroar oss över om vi kan leva upp till andra människors förväntningar. Om man inte har de erfarenheterna är man antagligen sociopat. Det ligger i människans natur att vilja bli omtyckt och accepterad av andra. För en del är den önskan dock närmast en besatthet. De står liksom inte ut med att inte vara älskade av alla och de blir så handikappande att det påverkar deras förmåga att känna lugn både med sig själva och med andra och påverkar med säkerhet vilka vägar de tar i livet. För de människorna är behovet av acceptans så stort att de glömmer sina egna behov och önskningar för att göra det de tror skapar gillande hos andra.

Känner du igen dig? I så fall har jag goda, om än lite tuffa nyheter till dig.

1. Folk dömer dig just nu.
Ja, så är det. De gör det exakt just nu. En del människor gillar inte dig och vet du – det finns ingenting du kan göra åt det. Inget tvång, smörande eller några eftergifter kommer att ändra på det här. I själva verket är motsatsen ofta sant, ju mer du står för något, ju mer kommer de att respektera dig, oavsett om det är motvilligt eller inte. Vad folk verkligen respekterar är när du dra gränsen och säger "hit men inte längre." De kanske inte gillar att du beter dig så men vad spelar det för roll för dig? Vi pratar om människor som inte gillar dig ändå, varför ska du försöka att behaga människor som inte bryr sig om dig?

2. Alla kommer inte att gilla dig men det spelar ingen roll.
När folk inte gillar dig händer inget särskilt. Världen går inte under. Faktum är att ju mer du ignorerar dem som inte gillar dig desto bättre liv får du. Det finns ett talesätt som lyder “Den bästa hämnden är att leva väl”. Det är sant men det är inte hela sanningen. Ett liv som är väl levt är toppen men det kan inte hända medan du lider av vad de som inte gillar dig tänker och säger. Det du måste göra, det du inte har något annat val än att göra, är att acceptera det och gå vidare.

3. Världen kretsar inte kring dig.
Du är inte världens viktigaste människa, i alla fall inte för andra. Ett av mina favorituttryck är “ Du skulle oroa dig mycket mindre för vad folk tänker om dig om du bara visste hur sällan de tänker på dig”. Uttrycket kan tolkas på två sätt: antingen att a)folk inte tänker på dina brister så mycket som du tror, eller b) du är inte intressant nog. Folk med dåligt självförtroende tenderar förstås att klamra sig fast vid b-alternativet men citatet handlar nog mer om att folk egentligen tänker mest på sig själva. Det är sorgligt men sant att de flesta människor filtrerar världen genom sitt eget jag, vilket innebär att de tänker på det mesta i termerna “jag” och “min”. Det innebär att att, om det du gör inte direkt påverkar en annan person så är det osannolikt att de lägger särskilt mycket tid på att tänka på dig över huvud taget.

4. Det är inte din ensak vad andra tänker.
I filmen Adaptation frågar huvudkaraktären sin “tvillingbror” varför han inte är mer bekymrad över att hans obesvarade kärlek aldrig kände likadant. Brodern svarar med: “Det är hennes ensak, inte min. Du är vad du älskar, inte vad som älskar dig”. Och det är väl så. Människor har rätt att tycka vad de vill precis som du har rätt att tycka vad du vill. Det folk tänker om dig kan aldrig ändra på den du är eller vad du är värd. Människors tankar om dig är deras ensak. Deras tankar eller åsikter om dig kan inte lägga till eller dra ifrån något från dig – om du inte tillåter det.

5. Bry dig om dem som är värda att bry sig om istället.
Relationer är knasiga ibland. När vi är i en relation (med familj, make/maka eller annan typ) så börjar vi nästan omedelbart att ta den andra personen för given och går vidare med att försöka imponera på främlingar istället – till exempel grannarna eller chefen. Sedan , när vi imponerat på chefen och tar honom/henne för given också så fortsätter vi ändlös cirkel av apati. Det verkar som om vi föredrar att imponera och charma det nya snarare än att jobba på det vi redan har. Men de människor du redan har – det är de som är viktiga. Det är de som känner till ditt syfte och dina mål. Du mår bra när du är med dem, du skrattar och du kan vara dig själv. Är det inte de personerna som är värda ditt fokus? Skit i de andra.
Annars kan du få lägga hela ditt liv på att få främlingar och tillfälliga kontakter att tänka gott om dig (du kanske lägger timmar på att fixa frillan varje gång du ska gå utanför huset eller betalar för en dyr bil som du inte har råd med). De som verkligen betyder något, din familj och dina vänner kommer att alltid att älska dig för den du är.

6. Vad spelar det för roll egentligen?
Vilken skillnad gör det för ditt liv att andra tänker saker om dig? Om du bestämmer dig för att göra något modigt och du möts av ogillande – hur påverkar det ditt liv? Tänk efter och kom med något konkret. Ja, du kanske känner dig tillfälligt dum men om fem år eller om fem dagar – hur mycket kommer andras flyktiga åsikter verkligen påverka dig?

7. Livet är komplicerat.
Människor har mycket på gång. De har ouppfyllda drömmar, oro, familjer att försörja, jobb att sköta, räkningar att betala, fönster att måla, hobbys att hinna med, filmer att se osv. Om människor sover åtta timmar per natt och jobbar åtta så har de åtta timmar kvar att lägga på allt det andra. Hur mycket av de timmarna tror du att andra människor vill lägga på att tänka på dig och dina brister?

8. Här ena sekunden och borta nästa.
Människors tankar, idéer och synpunkter ändras hela tiden. En del filosofer påstår att vi är i ett så konstant tillstånd av förändring, att vi aldrig kan säga att vi har en viss personlighet. Det skulle betyda att även om någon tänker dåligt om dig just nu så är sannolikheten stor att de kommer att tänka annorlunda inom en nära framtid. Antingen har de ändrat uppfattning om dig eller så kommer de att tänka på något helt annat.

9. Du skördar det du sår.
Att oroa sig för mycket över vad andra människor tycker kan bli en självuppfyllande profetia. Människor som intresserar sig så mycket av att bli gillade att de ständigt ändrar sig, anpassar sig och smörar för andra blir till slut så löjliga att ingen tycker om dem.

10. Alla gör det.
Kom ihåg att alla människor har negativa tankar om andra och om sig själva då och då. Så när du oroar dig över vad någon särskilt person ska tycka om dig så oroar sig den personen kanske över vad du tycker om honom/henne.

11. Världen är full av hatare.
Det är sorgligt men sant – om du når framgång inom något som andra också vill nå framgång inom, så kommer det att finnas minst en eller två personer som kommer att hata dig för det. Det kommer alltid att finnas människor som känner att din framgång är deras förlust och de hatar dig för att de inte har något annat sätt att uttrycka din avundsjuka. De tänker på sina egna tillkortakommanden. När de ser dig får det dem att tänka på att du har åstadkommit mer än de har. Det får dem att känna sig underlägsna. Det får dem att känna sig rädda för att de kanske själva aldrig kommer att komma någon vart. Världen innehåller den här typen av människor och du måste vänja dig vid att det är så och söka dig till alla de som inte är så här små som människor.

12. Tänk dig en paj
Rita en cirkel och tänk dig att det är en paj. Tänk nu på varje person som finns med i ditt liv på olika sätt och rita upp pajbitar efter hur viktig respektive person är i ditt liv. Tänk nu på den person du oroar dig över just nu och rita upp en pajbit för honom/henne också. Hur stor pajbit blev det? Ganska liten? Du ser – varför bry dig om vad han/hon tycker?

Till sist:
Och du - VEM är det du lyssnar på egentligen?
Åh, jag är så trött på alla gånger jag hör folk säga att saker inte kan göras bara för att deras grannes brorsas mammas syrra har provat och misslyckats. När jag ställer den helt självklara frågan: “Hade hon allt som behövdes t ex rätt plats, pengarna, kunnandet, produkten, tjänsten, timing osv. Hade hon den nödvändiga passionen, personligheten, intelligensen, kunskaperna osv? Ingen kan svara mig på ett klokt sätt på de här frågorna. Med andra ord så låter de bristfällig information från en källa som de inte vet något om avgöra om de ska följa sin dröm. Otroligt! Om du ska starta ett företag – fråga någon som driver ett företag, inte din oroliga moster som varit anställd och kanske till och med missnöjd hela sitt liv. Punkt och slut.

Det var den långa versionen av Varför du inte ska bry dig om vad andra tycker - här kommer den korta:
Det är ditt liv!

Lästips som fler än 75 000 andra har gillat

Stå på dig - annars gör någon annan det


Så här tycker läsarna

"Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

Gabriella Bonalumi

"Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
Eva-Britt Lindberg

"Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
Katja Jönsson

"Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
Beata Lundqvist

"Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
Johan Björk

"Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
Charlotte Mårtensson

“Jag måste bara berätta för er vilken kanonbra bok jag köpte (Stå på dig annars gör någon annan det), fick även en gratis bok på köpet (Stressfri på jobbet). Jag är 25 år och har aldrig i hela mitt läst en hel bok, jag har aldrig haft ro i kroppen för att läsa, jag kan inte koncentrera mig helt enkelt trots att jag hade läshjälp under mina skolår, provat många sorters böcker osv men nu har jag läst ungefär 30 sidor i streck igår kväll i boken jag köpte av er, anledningen till att jag slutade läsa var för att jag va nära att somna annars hade jag kunnat läsa ut den i ett streck, den är väldigt intressant, jag känner igen mig väldigt mycket i boken, det är som att boken talar till just mig. Jag har tänkt på boken hela dagen och vill bara hem och läsa mer nu.”
Robin B, Mora


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Tack för all uppmärksamhet!

Läs mer om den här sajten, vad den handlar om och vad vi jobbar för, klicka här...


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap