Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

6 effektiva sätt att bli lyckligare som faktiskt fungerar


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Är du lycklig?
Den frågan kan man var och varannan dag läsa i olika undersökningar i kvällstidningarna.
För att besvara frågan måste man först ta reda på en annan viktig sak:
Vad är lycka för dig?

1. Bestäm dig för att vara lycklig
Så enkelt kan det faktiskt vara. Du är inte automatiskt sur, deppig eller ledsen nä du vaknar på morgonen. Du kan själv bestämma vilket humör du vill vara på. Bestäm dig för att vara lycklig när du vaknar, så blir du också lyckligare.

2. Sluta se pengar som en förutsättning för lycka
De flesta människor tror att om de bara har tillräckligt mycket pengar så kan de göra mer av allt det där som de egentligen vill göra och äntligen bli lyckliga. Ja, pengar kan frigöra tid och skapa möjligheter, men tänk så här istället – om du är lycklig, så gör du också mer av det där som du vill göra och då kommer du också att få mer pengar att röra dig med.

3. Var nöjd med vad du har
Det finns ingen människa som går runt och är lycklig 24/7. Lycka är ett tillstånd – det handlar om ett rus, om stunder när allt känns riktigt bra. Det kan vara en upplevelse, ett minne eller ett möte som framkallar den här speciella känslan. Men – det är ett övergående tillstånd. Och det är inget självändamål i sig sträva efter att ständigt vara lycklig. Det är en av de stora stressfaktorerna i vårt moderna samhälle. Alla ska tävla om att vara så lyckliga. Men chansen att må bra blir större om du lär dig att uppskatta och vara tacksam för det du har just nu. Och vikten av att sätta värde på småsaker i tillvaron. Lycka behöver inte handla om stora, himlastormande känslor, det kan lika gärna vara att du tar vara på nuet och lär dig göra det bästa av allt du faktiskt har just nu.

4. Acceptera tillvaron som den är
Du vet att det finns mer i livet att utforska och stäva efter. Och det är inget fel i att vilja utvecklas och söka nya utmaningar och svar, tvärtom – det är precis vad livet handlar om. Men vi låter oss alldeles för ofta bli stressade av tanken på att hela tiden gapa efter mer. För många symboliseras lycka av pengar, stora hus, snygga kläder, nya bilar och en massa andra statusprylar. Men vad händer när du fått allt det där? Är du verkligen nöjd då? Är du verkligen lycklig då? Hur mycket är egentligen tillräckligt?
Syna dina krav på lycka lite närmare. Ibland är resan mot målet mycket viktigare än målet i sig själv.

5. Lär dig att affirmera
Affirmationer är ett slitet uttryck som kvällstidningar och ”Må bra”-tidningar tjatat sönder med åren. Men affirmationer är inget New Age-trams – det handlar helt enkelt om att ersätta alla negativa tankar och fördomar som andra människor lurat på dig med egna, positiva tankar.
Affirmation är synonymt med ”bekräftelse”. Kort sagt – man gör mer av allt sådant som man mår bra av att göra och som man tycker att man blir belönad för att göra. Man blir mer också mer benägen att upprepa handlingar som ger positiv affirmation.
Skillnaden mellan affirmationer och allt annat som surrar runt i ditt huvud är att affirmationer kan skapa konkreta lösningar på dina problem och övertyga dig att göra allt det där som du tror att du inte klarar eller är rädd för att ta itu med.
Eller ännu enklare uttryckt – vad vill du helst tänka på: orsakerna till allt du kan eller till allt du inte kan göra? Vilket du än väljer, så får du rätt.
Det tar tid att lära sig affirmera. Orsaken är att alla negativa tankar och fördomar som du bär med dig är så djupt rotade i dig – och de tankarna släpper inte frivilligt taget. Men det är värt besväret.

6. Visualisera mer
Att visualisera kan vara lika effektivt som affirmationer. Att visualisera handlar om att skapa en bild av att du har lyckats genomföra det du haft som mål. Dagdrömma positivt, skulle man också kunna säga. Gör den bilden så tydligt så att du kan se, höra, dofta och känna hur det verkligen känns när du har lyckats. Gör det till en vana att visualisera flera gånger om dagen. Det skapar motivation, lust och får dig att må bra. När du tror på dina drömmar, så är också halva jobbet gjort.


Så där, lite att börja med

Lästips som andra har gillat

Gör det nu - eller ångra dig i graven

”Fem poäng av fem! Perfekt språk – direkt till läsaren. Det finns sammanfattningar, frågeformulär, saker att komma ihåg eller tänka på. Personlig, tydlig och med stor empati. Man får tillit till författare från första raderna – det syns direkt att han vet vad han skriver om. Uppmuntrar och vägleder. Lagom djup, mycket psykologisk och väldigt nyttig. Boken hjälpte mig att förstå mig själv bättre. Jag fastnade i vissa avsnitt och fick läsa om dem, t. ex, om beroende av andra människor, då fick jag tänka om mina relationer med de andra och förstå att det är/var bara bra att släppa taget och gå vidare, att bli mer vuxen och oberoende.”
Marina Wallin, Stocka

”Jag blev lite besvärlig för familjen hemma efter jag läst boken men också otroligt peppad och glad, mycket för att jag förstod att det faktiskt finns fler som är som jag och det går att göra något åt det. Jag började sakta tänka i andra banor. Jag är inte dålig på att genomföra saker, men är av den oroande karaktären som funderar väldigt mycket på "vad som kan hända längre fram" och går in i en ond cirkel som stjäl otroligt mycket energi. Förändringarna började sakta ta form allt efter sidorna i boken och nu känns livet enklare, roligare och nu tar jag rätt steg och gör rätt saker i mitt liv. En bok att ha med sig lång tid.”
Anette Dahlgren, Trekanten

”Man får sig en tankeställare att tiden går men det man lär sig är att det inte är för sent att starta nya projekt och utmaningar... Boken innehåller många tänkvärda kapitel som faktiskt hänger ihop med mental träning också...”
Maud Gradh Karlsson

”Det bästa med boken var sättet den var skriven på, enkel att förstå och gav konkreta tips.
Den har absolut hjälpt mig, den gav mig verkligen en spark i baken och fick mig att inse att det bara var att bestämma sig! Jag kommer förmodligen läsa om den flera gånger. Jag skulle rekommendera den till alla, även den andra boken jag köpte, "Rivstart" var hur bra som helst.”

Emelie Karlsson, Ulricehamn

”Den svenska modellen bygger bland annat på trygghetsnarkomani, och den här boken utmanar oss att lämna detta trygga landskap. Boken har fått mig att tänka till och i högre grad värdera vad jag sysslar med (och inte sysslar med). Den har påverkat mina vägval inför framtiden i en hälsosam riktning (och gjort mig mindre beroende av trygghet). Köp den!”
Lollo Vestlund

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap