I din kundvagn:
Kundvagnen är tom

Du och jobbet

Rädd för att förlora ditt jobb – så här hanterar du oron
Du är inte ensam om att vara rädd för att förlora jobbet. Medierna är bra på att skrämmas. Men dåliga tider kräver också sina offer i fråga om nedskärningar, omplaceringar och uppsägningar. Ny forskning visar att otrygghet på arbetsplatsen smittar, särskilt bland äldre som känner att det är främst de som står i skottlinjen. Men det finns saker du kan göra för att hålla oron i schack.

1. Lyssna inte på skvaller och rykten i fikarummet. Folk snackar alltid en massa. Vad är egentligen sant? Vad är på gång på din arbetsplats? Ta reda på fakta.

2. Jobba på som vanligt. Fortsätt prestera och visa att du vill, kan och vågar omfamna förändringar.

3. Vart är företaget på väg? Vad för slags nya tjänster och vilka nya kunskaper behövs? Skaffa spetskompetens. Vidareutbilda dig. Gå på kurser och bredda din kompetens. Visa att du hänger med och vill vara med även i fortsättningen. Det är särskilt viktigt om du är +40-50. Visa att du inte tänker låta dig bli förbisprungen. Man kan alltid skaffa nya erfarenheter.

4. Är det troligt att företaget verkligen kommer att säga upp personal, så läs på om regler och rättigheter. Vad kan du göra om du blir uppsagd eller omplacerad? Har företaget rätt att göra som de vill med dig? Sätt dig in i turordningsreglerna – många företag tummar på regeln om ”först in, sist ut”. Låt dig inte luras – och offras – i onödan.

5. Har du fått indikation på att företaget kommer att varsla om uppsägningar, så sitt inte still i båten. Se över ditt CV och komplettera det. Kolla med vänner, bekanta och kollegor. Be om tips på jobb.

6. Gör dig synlig för andra företag på sociala medier. Kanske konkurrenten skulle uppskatta dina kunskaper och meriter. Var aktiv och sök nytt jobb. Besök mässor och frukostseminarier. Utveckla ditt kontaktnät.


Så där, lite att börja med

Andra läser om...

Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter
Artikeln är skyddad med Google authorship

Våra mest sålda böcker

Våra mest lästa artiklar

Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se