Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Nio sätt att sluta skjuta upp saker


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Att skjuta upp saker är en vana som många av oss har. Det är naturligt att hitta på undanflykter att för att slippa göra saker eller att komma igång med något som känns trist men nödvändigt. För att släppa det här beteendet krävs massor av självdisciplin och det är få som har det. Det är faktiskt så. Latmaskar är vi allihopa. Vi vill göra roliga saker. Helst hela tiden.

Idag ska du få tips som hjälper dig bekämpa latmasken och få saker gjorda. Bra va!


Nio sätt att sluta skjuta upp saker

1. Sluta tänk så mycket.
Många gånger tänker vi för mycket på det vi ska/borde/måste göra. Resultatet blir att man gör hönor av fjädrar. Att tänka för mycket innan man sätter igång gör ofta uppgifterna mer komplicerade än de egentligen är. Sluta med det och sätt igång istället – latmask!

2. Gör en snabb prioritetslista.
Att veta vad som är viktigt att få gjort och varför skapar en känsla av att uppgiften är värd att utföras.

3. Planera i förväg.
Om du vet att en särskild uppgift behöver göras, planera för den en tid innan du ska utföra den. Om du har en särskilt avsatt tid till att göra en sak är chansen större att du gör den – hur tråkig den än är.

4. Gör det tråkigaste först.
När du har prioriterat och planerat ditt jobb – börja med att titta på det som är svårast först. Det är den uppgift du redan vet att du kommer att bli frestad att göra en annan gång. Om du biter tag i den uppgiften först så blir allt annat mycket lättare.

5. Bryt ner större uppgifter i mindre delar.
Att dela upp ett större jobb i små, hanterbara bitar gör inte bara målet mer realistiskt och nära dig, det befriar dig också från stress.

6. Svälj rädslan.
Rädsla är en vanlig orsak till att skjuta upp saker. Du kanske är rädd för att träffa en person, rädd för ett resultat, rädd för en situation och känner att det är bästa att skjuta upp det som måste göras till en annan gång – och det fortsätter bara. Om du inte varit hos tandläkaren på tre år, ring bara. Om du inte betalat en räkning och behöver skjuta fram betalningen – kontakta fordringsägaren. Om du behöver prata med din chef om något och är orolig för vad chefen ska säga - strunta i vad din rädsla säger åt dig. Gör det! Du kommer att må mycket bättre efteråt.

7. Ge dig själv en tidsbuffert.
När du sätter igång med det du ska göra – se till att du ger dig själv lite extra tid att komma tillbaka till uppgiften när den är klar för att se om det finns något extra du behöver göra. Om du har den här extratiden till förfogande blir du inte lika rädd för att göra fel.

8. Fokusera.
När du gör något, gör det koncentrerat och låt inget störa dig. Om du ger dig själv en kort rast för att t ex kolla e-posten är risken stor att du börjar skjuta upp det du ska göra igen. Undvik allt som distraherar dig.

9. Belöna dig själv.
När du gjort något som du skjutit upp länge, ge dig själv en klapp på axeln. Du har just gjort det som de flesta människor inte gör – hanterar saker som är jobbiga, tråkiga, tuffa. Bra gjort.

Så kan du göra

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap