Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Pinsam tystnad - 9 tips som hjälper dig att undvika den


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Det finns nästan inget mer pinsamt än pinsam tystnad

Du sitter i en grupp med två, tre vänner och det finns en du känner bättre men när den personen lämnar bordet så sitter du där och tittar på en person som förväntas känna och letar desperat efter något att säga. Usch vad pinsamt. Eller när du står i hissen tillsammans med en kollega som du brukar skoja lite med på jobbet och det enda du kan förmå dig till är att titta upp i luften för att se vilken våning ni är på. Och värst av allt – du är på en dejt där du sitter mitt emot någon du verkligen tycker om och stirrar på honom/henne med ett dumt leende på läpparna men det kommer inga ord.

Usch vad jobbigt. Men det finns sätt att fixa det här och här kommer tips som hjälper dig nästa gång du känner att det är risk för pinsam tystnad.


9 tips om hur du undviker pinsam tystnad

1. Inse att problemet är att du bryr dig för mycket
De flesta människor bryr sig inte om att skapa god stämning som du gör. För många är det helt okej att sitta och glo genom en middag och knappt säga flasklock under hela middagen. Du, å andra sidan är för mycket inne i ditt eget huvud och det är bara för att du är så socialt medveten. När man blir för socialt medveten greppar man efter det ena halmstrået efter det andra och de mest konstiga sakerna att diskutera kan komma upp.

2. Var normal
Prata om sånt som du normalt pratar om med människor du känner väl. Om du inte har sett dem på länge är det frestande att få en återblick på hela deras liv men börja med att prata om hur deras liv ser ut just nu.

3. Hitta något att kommentera
Om ni äter tillsammans kan du säga något om maten. Du kan också säga något om den senaste nyheten som alla rapporterar om just nu. Vädret är inte heller att förakta eftersom det kan leda vidare in på längtan till sommaren, skidåkning eller något annat som kan kopplas till vädret.

4. Öppna öronen
Lyssna på vad personen säger som svar på det du just sagt. Koppla på det och pladdra inte bara nervöst på.

5. Försök att undvika ja- och nejfrågor och ja- och nejsvar
Ja och nej stoppar alltid konversationer. Ställ öppna frågor som ” Vad tyckte du om…?” istället för ”tyckte du om…?

6. Förbered dig
Fundera i förväg vad ni kan prata om så att du har förberett dig innan. Du kan prata om något som hänt eller något som kopplar er ihop på något särskilt sätt. Berätta om något du kanske vill göra i helgen eller till sommaren. Du kan lära dig något om den du ska träffa och koppla på ett gemensamt intresse: "Jag hörde att du hade varit i Åre förra helgen..."

7. Ta det lugnt
Det är inte bara ditt jobb att avbryta en pinsam tystnad, det är den andra personens ansvar också.

8. Fråga rätt och svara rätt
När du svarar på en fråga, försök göra det genom att ställa en annan fråga i samma mening.

9. När du inte står ut
Om du inte gillar personen ifråga – hitta på något som måste göras nu direkt. Du måste kolla ugnen, hämta en öl till eller något annat som gör att du slipper sitta kvar.

Lycka till

Lästips som andra har gillat

Konsten att småprata

"Boken är lättläst och humoristisk. Den tar upp vikten av till synes betydelselöst småprat, som kan medverka till att bryta isen, göra dig till en bättre säljare, och lära känna nya människor, samt vad man kan göra om man hamnar i jobbiga situationer. Efter att ha läst boken har jag börjat testa att prata med främmande människor i affären, på gymmet, osv. Det har lett till flera trevliga möten. Jag har blivit bättre på att berätta om mig själv och saker som jag varit med om, istället för som tidigare, utgå från att det inte kan vara av intresse för andra. Mitt nästa steg blir att prova de olika teknikerna för att bli av med jobbiga människor :)"
Paula Ode, Tomelilla

”Boken var lättläst och tydlig. Många praktiska tips, roliga och slående exempel från verkligheten och media. Jag har börjat tillämpa de olika tipsen/råden och övningar. Det har gett mig mer säkerhet i situationer där jag tidigare var tyst och avstod från att prata. Därigenom har jag fått nya kontakter både i mitt privata liv och i mitt affärsliv.”
Sten Lövgren

”Det jag uppskattar mest är att jag har så kul när jag läser och då minns man lättare vad man ska säga i trängda situationer. Boken har gett mig konkreta repliker i situationer där jag tidigare varit svarslös.”
Birgitta Edholm, Noraström

”Den här boken är en liten del av verklighetens pussel. Att lära sig att bli social är något vi alla kan behöva eftersom definitionen på social idag är så konstig. Småpratet har en viktig funktion och i med den här boken kan alla lära sig det. Dessutom är boken rolig.”
Evelina Mellquist, Trelleborg

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.
Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap