Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

10 varningstecken på att du är en överdrivet negativ person


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Folk som suckar, klagar, gnäller och tycker att allt är hopplöst, svårt och meningslöst finns överallt. Vi möter dem hela tiden i vår vardag. De går inte att undvika. Värst är den typen av människor som bär på alla de här deppiga egenskaperna i en och samma person. Det är kanske någon som står dig nära och ständigt försöker dra med dig ner i sina mörka tankevirvlar. Eller så är det kanske du själv som förpestar världen med ditt negativa tänk och dina destruktiva vanor? Kolla listan och checka av.

Negativa människor …

1. … Oroar sig alltid
Oro är som syre för negativa människor. Det finns alltid något att oroa sig för – speciellt om det händer något bra för då lurar ju katastrofen bara runt hörnet. Den här typen delar också gärna med sig av sin oro. Överallt. Hela tiden. Oro är som ett virus som smittar. De tänker inte på att det som händer, det händer – oavsett om vi oroar oss för det eller inte.

2. … Försöker tala om för dig vad du ska göra
Och orsaken är enkel – det är alltid lättare för folk att tala om vad andra ska göra än att ta itu med sina egna problem. Ju mer någon klagar på dig och försöker tala om hur du ska vara och vad du ska göra, desto tydligare är det att det handlar om en person som själv inte vågar reda ut sitt eget liv.

3. … Har gjort sitt gnäll till en försvarsmekanism
Det finns studier som visar att det finns en neurologisk förklaring till varför vissa människor alltid är negativa. Det är den del i hjärnan som kallas amygdala som fungerar som ett slags ”utkik” och ständigt letar efter faror, rädslor och dåliga nyheter. Överlevnadsinstinkten är kopplad till den här delen av hjärnan. Under forntiden var det här en nyttig egenskap. Då var människan tvungen att hela tiden hålla sig beredd på överfall och att försvara sig. Den här delen använder också de flesta av hjärnans neuroner för att kunna lägga alla negativa tankar, upplevelser och erfarenheter i minnet. Positiva människor kan dock skapa ett sätt att ”tänka bort” de här negativa impulserna och istället hantera problem som uppstår utan att bara kapitulera och tänka; ”Det är lönlöst, det är kört vad jag än gör”.

4. … Är tillknäppta och defensiva

Negativa personer är svåra att prata med. De gillar inte att dela med sig av sina tankar eller avslöja särskilt mycket om sig själva eftersom de är rädda att allt de säger kan användas emot dem på något sätt.

5. … Är pessimister
Och det värsta är att deras oro för att allt som kan gå fel också alltid går fel gärna blir självuppfyllande.

6. … Sprider gärna dåliga nyheter
Negativa människor mår bra av att skvallra om olyckor, misslyckanden och misstag. Det får dem att känna sig … tja, positiva skulle man nästan kunna säga. Skär ned på alla hemska nyheter som du blir utsatt för i tidningarna och på TV-nyheterna. Ja, världen är grym och hemsk, men du behöver inte ta åt dig allt.

7. Är lättkränkta och överkänsliga för kritik
De brukar även ha förmågan att missuppfatta beröm och komplimanger och förvandla det till något negativt. De är mästerliga på att tolka allt som sägs och skrivs som ett personligt angrepp.

8. … Klagar på allt och hela tiden
Ingenting är någonsin tillräckligt bra för negativa människor. De är övertygade om att hela världen är emot dem precis hela tiden.

9. … Vågar sig aldrig utanför sin komfortzon
Att prova nya saker, möta nya människor och bryta gamla vanor och mönster är inget för negativa personer. Att frångå sina gamla vanor känns bara obekvämt, stressigt och leder alltid till misslyckanden och tråkiga saker.

10. … Älskar att använda ordet ”men”
Negativa människor kan uttrycka sig positivt om saker och ting – men ändå hitta något att klaga på genom att alltid lägga till ordet ”men”. Till exempel … ”Det här är verkligen en helt underbar strand – men det är alltid för mycket folk här”.

Handen på hjärtat, är du den här typen?


Hur du motiverar dig själv när allt suger

Hur du motiverar dig själv när allt suger

"Det är invikta sidor, understrykningar och det känns som att jag var tillbaka i skolbänken och läste favoritämnet igen. Det är så mycket som är bra att det är svårt att börja. Jag gillar tonen, ämnena och det konkreta tilltalet. Det här kan vara den bästa bok jag har läst inom ämnet personlig utveckling. Och då har jag läst många!"
Henrik Persson, Hisingen

"Jag fick den här boken i handen av en vän som läst den. Han tyckte att jag behövde lyftas upp och jag var skeptisk till att en bok skulle kunna hjälpa mig med det. Men snart satt jag där och log. Fantastisk bok som verkligen visar konkret hur man ska få fart på sig själv. Jag ska snart köpa ett exemplar själv."
Daniela Björklund, Sigtuna

"Det bästa med boken är att den är rolig också. Författaren har en skön förmåga att både visa hur man ska göra och samtidigt skoja om våra tillkortakommanden som människor. Kul. Bra. Rekommenderas."
Krister Nordström, Vellinge

"Den här boken har hjälpt mig att göra mina arbetsveckor mycket roligare. Jag har känt mig träffad många gånger och skulle vilja spela tillbaka tiden 20-30 år och gjort saker annorlunda från början."
Peter Stensson, Oxie

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap