Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

22 tips om hur du blir smartare med pengar


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Tråkigt men nödvändigt. Pengar alltså. Och det är roligare att ha dem än att vara utan.


tips om hur du blir smartare med pengar

1. Lev under dina tillgångar. Köp inte saker du inte behöver och sov alltid på stora inköp.

2. Innan du köper något – fråga dig själv om det du tänker köpa kommer att ge dig nytta och glädje när du kommer hem eller om nöjet egentligen bara kommer av själva köpet.

3. Har du aktier? Sluta titta på börsen varenda dag. Om du är en långsiktig investerare (vilket man ju ska vara med aktier) så är det inte viktigt hur börsen hoppar upp och ner och att alla journalister som har betalt för att få oss att läsa artiklar är experter på att sätta skräck i oss. Kolla börsen ibland, utvärdera och agera.

4. Ta en månad då och då för att se vad du lägger pengar på. Skriv ner varenda krona du lägger ut och utvärdera i slutet av månaden. Det gör det lätt att se var dina pengar försvinner på för dumheter. Kanske att de pengarna kan läggas i en reskassa för framtiden istället.

5. Sätt icke nödvändiga köp i karantän i en månad. Bestäm en summa och alla inköp över den summan måste sättas på en väntelista i en månads tid. Efter det, om du fortfarande känner att du behöver den där saken, köp den.

6. Köp och använd saker som inte har så stort behov av underhåll. När du står inför ett köp, fundera på hur mycket underhåll saken kräver.

7. Förenkla din ekonomi. Hur många kreditkort, sparkonton, aktiekonton och andra konton har du? Om du är som jag var förut så hade du saker sprida överallt och det skapar bara oreda och papperskrångel.

8. Shoppa inte som en aktivitet. Se till så att du har roligt, är utvilad och avstressad så behöver du inte shopping för att tillfredsställa ett behov.

9. Ha ett mål med dina pengar så blir det mycket lättare att hålla i pengarna du har över.

10. Använd kontanter när du handlar. Det känns mer när du betalar än när du använder ett kort.

11. Granska dina egna reaktioner på människor runt omkring dig. Om du är avundsjuk på det fråga varför. Det kan vara något som saknas i ditt liv, men lita på mig , det är inte deras saker.

12. Innan du köper något, fråga dig: Har jag något hemma som gör samma sak?

13. Strunta i grannarnas nya bil. Överkonsumtion gynnar ingen annan än företagen som säljer grejorna.

14. Var bestämd när någon försöker överlasta dig med jobb. Det gör underverk för självförtroende och på något magiskt sätt så börjar andra behandla dig med mer respekt samtidigt.

15. Njut av saker utan att äga dem. Beundra skyltfönstren, konsten i galleriet, de vackra blommorna i trädgården utan att skaffa dem till dig själv. Du får ofta mer nöje av saker när du inte bär ansvaret som ägande innebär.

16. Handla när du behöver det. Med andra ord, gå inte in i butiker för att titta, läs inte kataloger eller på sajter för att leta efter saker du behöver. Dina behov kommer upp av sig själva. Du behöver inte jaga efter dem.

17. Se över dina pengar. Hur många kreditkort, sparkonton och annat administrativt har du att hålla reda på? Sannolikheten är att du är som jag var och hade saker spridda överallt ända till jag tröttnade på att hålla ordning och bara behöll ett enda kort och ett enda konto.

18. Upplevelser knyter ihop familjer. Välj en resa med barnen hellre än ett nytt köksgolv.

19. Ju fler grejor du äger, desto mer har du att ta hand om. När du tittar på ditt liv från den aspekten kan du hitta motivationen att rensa ut och förenkla. Du kan sälja, ge bort och återvinna mycket av det onödiga du äger.

20. Gör en plan för hur din ekonomi ska se ut om tio år. Hur ska du få den att bli bättre? Hur ska du se till att du inte behöver tjäna lika mycket pengar då som nu?

21. Kom ihåg att saker du köper på rea inte är klipp om du inte behöver dem.

22. Förbered dig för regn. Även när allt rullar på som det ska och du känner att allt är toppen så är det bra att förbereda sig för en förändring eftersom allt förändras. Har du ingen pengabuffert idag, börja skapa en så slipper du oroa dig för vad som kan hända om du förlorar jobbet, blir sjuk eller om något annat hemskt händer. Skaffa bra försäkringar och gör vad du kan för att sova bättre varje natt.

Lite att jobba med...

Hur du motiverar dig själv när allt suger

Hur du motiverar dig själv när allt suger

"Det är invikta sidor, understrykningar och det känns som att jag var tillbaka i skolbänken och läste favoritämnet igen. Det är så mycket som är bra att det är svårt att börja. Jag gillar tonen, ämnena och det konkreta tilltalet. Det här kan vara den bästa bok jag har läst inom ämnet personlig utveckling. Och då har jag läst många!"
Henrik Persson, Hisingen

"Jag fick den här boken i handen av en vän som läst den. Han tyckte att jag behövde lyftas upp och jag var skeptisk till att en bok skulle kunna hjälpa mig med det. Men snart satt jag där och log. Fantastisk bok som verkligen visar konkret hur man ska få fart på sig själv. Jag ska snart köpa ett exemplar själv."
Daniela Björklund, Sigtuna

"Det bästa med boken är att den är rolig också. Författaren har en skön förmåga att både visa hur man ska göra och samtidigt skoja om våra tillkortakommanden som människor. Kul. Bra. Rekommenderas."
Krister Nordström, Vellinge

"Den här boken har hjälpt mig att göra mina arbetsveckor mycket roligare. Jag har känt mig träffad många gånger och skulle vilja spela tillbaka tiden 20-30 år och gjort saker annorlunda från början."
Peter Stensson, Oxie

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap