Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

10 supereffektiva sätt att motivera dig själv när livet verkligen suger


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Det är precis som Albert Einstein sa en gång: ”Livet är som att cykla. Du måste fortsätta framåt för att hålla balansen”.
Men ibland blir det tufft.
Ibland tar allting emot utan att du riktigt vet varför.
Ibland är det svårt att veta varför det är så svårt att motivera sig själv att göra allt det där som du vill, kan och måste göra. För att överhuvudtaget lyckas komma till skott och lära dig vad du kan göra för att hitta lusten, glöden och viljan igen, måste du först ta reda på varför du bara står still.
Lösningen finns ofta mycket närmare än de flesta av oss tror. Det gäller bara att veta var man ska leta. Här ska du få tio lösningar på hur du kan frigöra kraft och energi för att fortsätta framåt.

1. Stirra dig inte blind på din eventuella brist på utbildning och skyll inte på den för att du fortfarande inte jobbar med det du vill
Det behövs inte alltid en massa extra år i skolbänken för att bli duktig och nå dit du vill. Ibland är utbildning väldigt överskattat. Ibland finns det genvägar. Talang, entusiasm, hårt arbete och vilja kan man komma långt med. Mycket långt! Ta reda på vad du vill och börja leta efter dina genvägar. Det allra viktigaste är att vara flexibel, modig och kreativ.

2. Sluta jämföra dig med andra
Inbilla dig inte att alla andra är så mycket bättre än du själv. Orsaken till att många av de som du avundsjukt sneglar på lyckas bättre än du, beror många gånger på bättre tålamod och på att de har en annan inställning.

3. Ta din dröm på allvar
Drömmar är livsviktiga. Se därför alltid till att jaga din dröm tills du lyckats förverkliga den - eller byt dröm. Det viktigaste är att se till att du alltid har en.

4. Vänta inte
Den som väntar på något gott, väntar alltid för länge. Den som väntar på bättre tider, eller på ett bättre tillfälle, väntar alltid förgäves. Det spelar ingen roll om du gäller att söka drömjobbet eller träffa ditt livs stora kärlek. Du kommer aldrig någon vart genom att bara vänta. Titta på en jägare. Hur många gånger har du sett en älg frivilligt komma fram till jägaren? Har du aldrig tagit initiativ förut, så lär dig göra det nu.
Byt inställning och ändra attityd.
Var lyhörd, kreativ och aktiv.
Skapa möjligheter istället för att vänta på dem.

5. Sluta älta gamla misstag
Alla människor misslyckas ibland. Det finns inga undantag. Älta inte det som varit. Lägg dina misslyckanden bakom dig, men bara när du har lärt dig något av dem.

6. Acceptera spelreglerna
Livet är som en berg-och-dal-bana. Förvänta dig ingenting annat. Ibland går det upp, ibland går det ned. När allt känns skit och du tror att ingenting kan bli värre, så blir det ibland bara ännu värre. Men sedan går det plötsligt upp igen och ibland verkar det inte finns något tak för lycka och framgångar. Så är det bara. Acceptera det.

7. Jobba för att leva. Lev inte för att jobba
Det är en enkel, men livsviktig regel. Ingen tackar dig för att du sliter ihjäl dig i förtid och ligger med dropp innan du ens fyllt 30. Tro inte att du blir uppmärksammad och hyllad för att du år efter år kämpar på i det tysta. Sanningen är att du kan jobba ihjäl dig i hopp om högre lön och befordran utan att någon märker det eller att du får lön för mödan. Det finns alltid viktigare saker i livet än jobbet!

8. Ta för dig och be inte om ursäkt för att du vill åstadkomma saker
Skryt är fult, men är du duktig på något så tala om det, men gör det med finess. Var inte rädd för att visa att du lyckats med något. Våga ta plats och våga ta för dig. Marknadsför dig själv om du vill komma någonvart. Vill du ha något, så ta det. Vänta inte tills du blir erbjuden.

9. Respektera dig själv och lär andra människor hur de ska behandla dig
Tänk på att det är ditt eget beteende som talar om för andra hur de kan behandla dig.
Säg ifrån när du tycker att du blir utnyttjad och orättvist behandlad. Genom att tala om för andra att du tycker att du blir illa behandlad, lär du dem att du inte tolererar ett sådant beteende. Lär dig säga nej. Sätt gränser och låt ingen ändra på dem för att de inte passar dem.

10. Tillåt dig att vara egoistisk ibland
Var tuff och sortera bland vänner och bekanta. Sluta oroa dig för vad andra människor tycker och tänker om dig. Livet är för kort för att slösas bort på människor som bara gnäller, klagar och aldrig gör någonting. Tro inte att du alltid måste tillfredsställa andras behov före dina egna för att du ska bli omtyckt, älskad, respekterad och accepterad. Skit samma om en del blir sura eller arga för att du gör som du vill istället för som de vill. Passar inte den skon, kapa trossarna och gå vidare. Sådana människor mår du bättre utan. De kan skaffa nya, mer lättdresserade vänner på annat håll.

Så där, lite att börja med

Hur du motiverar dig själv när allt suger

Hur du motiverar dig själv när allt suger

"Det är invikta sidor, understrykningar och det känns som att jag var tillbaka i skolbänken och läste favoritämnet igen. Det är så mycket som är bra att det är svårt att börja. Jag gillar tonen, ämnena och det konkreta tilltalet. Det här kan vara den bästa bok jag har läst inom ämnet personlig utveckling. Och då har jag läst många!"
Henrik Persson, Hisingen

"Jag fick den här boken i handen av en vän som läst den. Han tyckte att jag behövde lyftas upp och jag var skeptisk till att en bok skulle kunna hjälpa mig med det. Men snart satt jag där och log. Fantastisk bok som verkligen visar konkret hur man ska få fart på sig själv. Jag ska snart köpa ett exemplar själv."
Daniela Björklund, Sigtuna

"Det bästa med boken är att den är rolig också. Författaren har en skön förmåga att både visa hur man ska göra och samtidigt skoja om våra tillkortakommanden som människor. Kul. Bra. Rekommenderas."
Krister Nordström, Vellinge

"Den här boken har hjälpt mig att göra mina arbetsveckor mycket roligare. Jag har känt mig träffad många gånger och skulle vilja spela tillbaka tiden 20-30 år och gjort saker annorlunda från början."
Peter Stensson, Oxie

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap