Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Konsten att sätta mål som du verkligen bryr dig om


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Orsaken till varför så många misslyckas med att nå sina mål är inte för att vi är för lata, för dumma eller för att målen är för stora och för krävande. Anledningen är istället att vi ofta är alldeles för luddiga - läs för generella - när vi sätter upp våra mål. Och vad som faktiskt är ännu värre – ibland är det inte ens våra egna mål vi strävar efter, utan mål som andra människor tycker eller förväntar sig att vi ska uppnå.

För att lyckas måste du svara på de här 8 superviktiga frågorna:

1. Vad vill jag ha?
Formulera exakt vad du vill ha som du kan uppnå själv (inte som du vill att någon annan ska fixa åt dig). Var så specifik som möjligt. ”Jag vill tjäna mer” är inte specifikt. ”Jag vill tjäna 10 000 mer i månaden” är specifikt.

2. Vad skulle det betyda om du fick det du vill ha?
Det här svarar på frågan vad dina ansträngningar faktiskt ger dig.

3. När vill du ha det?

Sätt upp en tidsplan för när du vill ha uppnått ditt mål.

4. Vad är det som hindrar dig från att redan ha det?
Det här hjälper dig att kartlägga vilka hinder som finns och tydligare se vad som krävs för att komma förbi hindren.

5. Hur kommer det du vill nå att påverka andra delar av ditt liv?
Det finns antagligen både positiva och negativa konsekvenser att fundera över här.

6. Vad har du redan idag som kommer att hjälpa dig att nå målet?
Titta närmare på vilka resurser du har redan nu som du kan använda.

7. Vad behöver du skaffa (som du saknar) för att nå ditt mål?
Även här gäller det att vara specifik. Det kan gälla någon form av utbildning eller vidareutbildning. Du vet ju själv vad det är, men det är viktigt att formulera exakt vad det är du behöver.

8. Vilket är det första steget du kan ta redan nu för att komma närmare ditt mål?
Det allra svåraste med att förverkliga en dröm är att överhuvudtaget komma igång. Titta närmare på ditt mål. Vad kan du göra på en gång för att sätta bollen i rullning? Finns det mer än ett sätt att börja på för att komma närmare ditt mål?

Så där! Nu har du lite att börja med, lycka till

Lästips som andra gillat

Konsten att sätta smarta mål - och att nå dem

”Boken fick mig att öppna ögonen för att jobba mer målinriktat. Den här boken ligger nu som grund i vårt nya tänk när vi ska presentera vår marknadsplan. Mycket lättläst och bra bok.”
Jonas Andersson, Scantec Lab

"Jag har använt boken vid uppsättning av affärsmål för en enhet och den har hjälpt mig med principer och guidelines, Boken gav mig tankar att reflektera över när det gäller målsättningar.”
Ronny Eryd

”Den tog upp både jobbet och privat, allt hör ju ihop. Jag fick veta för ett år sedan via en utvärdering att jag inte var så strukturerad. Jag chockade mig själv och min omgivning. Men när jag började fundera lite på det så var det nog ganska sant. Jag är duktig på att kasta upp bollar men inte att ta ner. Jag måste börja jobba med mål så jag vet att jag kommer i mål och att jag jobbar mot rätt mål. Det är ett pågående arbete kan jag säga. Jag här läst flera böcker från ert förlag och det jag tycker bästa om är böckerna är korta och koncisa, lull-lullet är bortskalat. De innehåller praktiska tips för att komma vidare. De är dessutom roliga att läsa vilket höjer värdet ytterligare.”
My Oscarsson, Saferoad

"Boken har hjälpt mig med att stanna upp och fundera på vad jag vill, och hur jag på ett målmedvetet sätt kan ta mig dit. Jag ska nog gå tillbaka till boken då och då, det kan löna sig."
Pernilla Jansson, Ateljé Smått & Mått HB

”Boken har hjälpt mig att skapa bättre beslutsunderlag i mitt företagande. Jag har lättare att hålla rätt kurs och följa en plan. Boken var pedagogisk och bra.”
Appelgren, Arevenue

”Boken var en effektiv och innehåll inspirerande sammanfattning av ett viktigt ämne. Jag använder mig av ”målkedjor” när jag sätter upp mål, vilket leder till bättre måluppfyllnad.”
Peter Magnusson, Marinshopen R.M. AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap