Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Så fokuserar du på dina mål trots att du har förlorat gnistan


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Du vet precis hur det är. Du har en plan, du följer den och allt rullar på – tills en dag när det bara tar stopp. Motivationen är som bortblåst och det kvittar vad du gör. Du står kvar och stampar på samma fläck. Men det finns en lösning …

1. Omdefiniera dina mål
”Sätt upp så stora mål så att du inte kan nå dem förrän du har blivit en person som kan”. Så lyder ett talesätt från någon klok människa. Orsaken till att du har förlorat din drivkraft kan vara att dina mål inte är tillräckligt stora – då blir det inte heller en utmaning att försöka nå dem. Det är bra att ha mål, men om de inte är tillräckligt specifika eller spännande, så orkar man inte anstränga sig.
Granska dina mål. Är det för små eller för otydliga? Förändra och förbättra dem. kan du göra dem mer utmanande och meningsfulla?
Det bästa sättet att omdefiniera dina mål är att titta på de resultat du förväntar dig att få – konkreta resultat, alltså, och inte bara nöja dig med att kompromissa och nå halvvägs fram. Gör om dina mål så att de matchar de resultat du verkligen vill ha.

2. Ifrågasätt dina mål
”Kunskap är att ha det rätta svaret. Intelligens är förmågan att ställa rätta frågor”, har också någon (okänd) klok person sagt.
Om du har förlorat motivationen, så måste du ifrågasätta dina skäl bakom dina mål. De flesta av oss vill vara miljonärer. Orsaken till varför de flesta av oss aldrig blir miljonärer är att de flesta av oss inte är villiga att lägga ned det jobb och den tid som krävs för att bli miljonär. Det räcker inte med att vilja, det måste finnas ett starkt skäl också.
Anledningen till att du har förlorat passionen är att du inte har tillräckligt starka skäl för att motivera dina ansträngningar. Om orsaken till varför du vill nå ett mål inte är tillräckligt meningsfull, så kommer du aldrig att kunna hålla motivationen uppe.
Titta närmare på vilka skäl du har för att nå dina mål. Ifrågasätt dem. Och ställ tuffare frågor till dig själv. Varför vill jag det här? För vem gör jag det här? På vilket sätt kan jag förändra min attityd och inställning? Kan jag be någon om hjälp? På vilket sätt kan det här gynna mig framöver? Kan jag ärligt säga att det här känns meningsfullt för mig? Är mitt mål detsamma som mitt skäl för att förverkliga det?
Var beredd på att svaren kan överraska dig – men de kommer också att hjälpa dig att få fart på dig själv igen.

3. Gör belöningen större och smaskigare
Om din belöning inte är tillräckligt tillfredsställande, så kommer du aldrig att hitta tillbaka till det driv du hade när du började ditt projekt. Gör om ditt mål. Gör det större och mer livsavgörande. Mål måste vara drastiska och konkreta, stora och tydliga. Då blir det också mycket lättare att hitta inspiration när det tar emot.

Så där, lite att börja med

Skaffa självförtroendet du vill ha och kanske behöver

Jag vill - jag kan - Jag ska!

"Jag har läst ett enormt antal "självhjälpsböcker" och böcker om mental träning, nlp m.m, för jag har ett stort intresse i detta ämne, men när jag snubblade över "Jag vill, jag kan, jag ska" av Thomas Nilsson så kände jag att om jag hade hittat denna bok för flera år sedan så hade jag inte behövt köpa nån mer bok. Helt otroligt bra är den!!!
Kent Ögren

”Boken hjälper mig varje gång jag tappat tron och drömmarna. Jag önskar jag kunde skriva att jag sträckläste den, men då hade ju inte boken fyllt sitt syfte. Jag hinner nämligen bara något kapitel åt gången innan jag åter är en “doer” och i full färd med nya planer! Tack för mycket kloka ord och för att jag får vara jag, för jag VILL, jag KAN och jag SKA! =) Den ger mig inspiration och påminner mig om vad som är viktigt för mig. ”
Nathalie Andersson

”På ett lättsamt och trevligt sätt tog boken mig tillbaka till mig själv. Många "livscoach-tips" är antingen så analyserande så man till slut tror att allt man gjort i livet har varit fel. Andra är så äckelhurtiga så man tröttnar på att läsa/lyssna efter fem minuter. Den här boken är full med tips och trix som är lätta att ta till sig var man än är i livet och man känner att man växer i lagom takt. Boken har hjälpt mig enormt. Den ligger på nattduksbordet och jag läser något passande kapitel i den så fort jag börjar känna mig lite låg. Superbra och billig form av terapi! Jag vill-jag kan-jag ska har (tillsammans med boken Rivstart) hjälpt mig att ta steget för att förverkliga min dröm, att starta eget företag och bli min egen chef. Efter lite peppning från boken tog jag mod till mig och sade upp mig från mitt jobb, ett jobb som inte har varit roligt på många år, på en arbetsplats som enbart andas kaos, knäckta medarbetare utan framtidstro osv. Jag har tipsat mina kollegor om den här boken. Risken är att det blir tomt på arbetsplatsen om alla läser den.”
Agneta Hermansson, AH Stallkonsult

"Boken ifrågasätter mycket och konfronterar tankar som man har! Man får aha-upplevelser och man kan se på saker från olika synvinklar. Den är lättläst och har ett bra format!"
Paul Spartalis

"Boken innehåller många användbara tips när man kört fast och det känns tungt med försäljningen. Den är mycket lättläst och rekommenderas av mig."
Michael, Eksit Data

"Jag köpte boken ”Jag vill – jag kan – jag ska” till en mycket kunnig kollega som gör ett bra jobb men behöver stärka sitt självförtroende och förstå hur bra jobb hon gör.
Det gör mig gott att hjälpa henne att bli starkare och må ännu bättre i sitt yrkesliv."

Börje Johansson, Hill-Rom Liko Nordic

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap