Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

6 enkla saker du kan göra för att höja livskvaliteten med 100 %


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Åren går och plötsligt inser vi att vi inte längre är 20 och har hela livet framför oss.
De flesta människor kommer till en punkt i tillvaron där vi börjar fundera hur livet vi lever ser ut, vad vi håller på med och om vi är på rätt spår eller inte. ”Är det här allt?”, är också en vanlig fråga som brutalt överraskar många som känner att de inte riktigt nått dit de vill i livet.
Det är lätt att låta paniken krama musten ur oss då, bli deppig och uppgiven för att vi låtit livet bara susa förbi. Tiden som gått kan vi aldrig få tillbaka, men det går alltid att styra upp tillvaron och bli gladare, mer entusiastisk och få luft under vingarna igen.

1. Lär dig något nytt
Den dag mänskligheten slutar intressera sig för och lära nya saker, när vi slutar att utmana och ifrågasätta och låta nyfikenheten leda oss så dör vi. Att lära är att leva. Det kvittar vad det gäller. Lär dig något nytt, så blir inte bara tillvaron rikare och roligare. Chansen att du får träffa nya människor som öppnar nya dörrar till nya möjligheterna ökar också dramatiskt. Vad vill du lära dig idag?

2. Börja träna
Även här kvittar det vad du gör. Huvudsaken är att du rör på dig och får upp pulsen. All form av träning skapar bra självförtroende, inspiration och rensar ut alla bekymmer och negativa tankar som fysisk träning. Eftersom du då också blir piggare och friskare, så orkar du utmana vardagen på ett helt annat sätt.

3. Res iväg
Det finns få saker som förändrar, färgar och inspirerar oss som att resa. Det är i möten med andra människor och andra kulturer som vi upptäcker oss själva, får perspektiv på våra egna liv och formar oss som individer. Tillhör den skara som suckar ”Om jag bara hade tid och råd, så skulle jag resa mer”? Pengar kommer och går. Det går alltid att tjäna nya. Spara in på onödiga saker, så kommer du också att få råd att resa mer. Tid är inte lika lätt att återskapa, men det går att frigöra tid till resor om du planerar och framför allt prioriterar lite bättre. Det har aldrig varit billigare och lättare att resa än idag. Varje liten resa förändrar oss som människa, så ge dig själv en chans att utvecklas genom att se nya platser och uppleva nya saker.

4. Lär dig laga mat
Allt verkar handla om mat nuförtiden. Vart man än vänder sig, så är det fullt av folk som pratar om mat, lagar mat och äter mat. Och det är kanske inte så konstigt.
Mat har blivit så mycket mer än bara nåt nödvändigt ont.
Mat skänker njutning, spänning och tröst.
Mat har blivit trendigt och ett sätt att berätta vem vi är.
Att äta är också unikt för det är kanske det enda som alla människor – oavsett kön, hudfärg, religion och politiska åsikter – faktiskt har gemensamt i en värld där kaos och terror håller på att spela ut oss mot varandra, även om många inte alls har nåt att äta

Om du redan är hyfsad i köket, så kan du alltid bli ännu bättre. Lär dig att tillaga en ny maträtt varje vecka. Mat är inkörsporten till nya upptäckter och kanske också nya resmål.

5. Lev som du vore ett barn igen
Det brukar vara kul att fylla år – tills vi fyllt 25. Det är då vi plötsligt inser att det bara kommer att gå utför. Det är inget fel att vara ansvarsfull, betala skatt och uppföra dig som alla andra välkammade medborgare. Men alldeles för många glömmer att ha roligt. Har du egna barn, så se och lär av dem. Har du inga barn, så minns du säkert hur du själv var som barn. Låt upptäckarglädjen och nyfikenheten styra din tid lite mer. Gör saker som du inte borde göra – t.ex. klättra i träd, bygga kojor eller göra en pilbåge. Bejaka femåringen i dig och må mycket bättre lite oftare.

6. Skit samma
Det är ett otroligt nyttigt uttryck att lära sig. Vi ägnar alldeles för mycket tid åt att irritera oss på andra människor och slösa energi på att tänka på och prata om sura busschaufförer, snorkiga kassörskor och korkade kändisar. Men tänk om – skit i tidningarnas idiotiska väderprognoser och korkade kvasinyheter. Låt inte alla idioter i samhället påverka och förstöra det goda humör som du faktiskt vaknar upp med varje morgon. Koppla bort den omgivning som du vet irriterar dig. Välj bort allt sådant som du vet stör dig. Lär dig rycka på axlarna åt sådant och säga ”Skit samma” – och gör något roligare av din tid istället.


Så där, lite att börja med

Lästips som fler än 75 000 andra har gillat

Stå på dig - annars gör någon annan det


Så här tycker läsarna

"Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

Gabriella Bonalumi

"Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
Eva-Britt Lindberg

"Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
Katja Jönsson

"Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
Beata Lundqvist

"Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
Johan Björk

"Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
Charlotte Mårtensson

“Jag måste bara berätta för er vilken kanonbra bok jag köpte (Stå på dig annars gör någon annan det), fick även en gratis bok på köpet (Stressfri på jobbet). Jag är 25 år och har aldrig i hela mitt läst en hel bok, jag har aldrig haft ro i kroppen för att läsa, jag kan inte koncentrera mig helt enkelt trots att jag hade läshjälp under mina skolår, provat många sorters böcker osv men nu har jag läst ungefär 30 sidor i streck igår kväll i boken jag köpte av er, anledningen till att jag slutade läsa var för att jag va nära att somna annars hade jag kunnat läsa ut den i ett streck, den är väldigt intressant, jag känner igen mig väldigt mycket i boken, det är som att boken talar till just mig. Jag har tänkt på boken hela dagen och vill bara hem och läsa mer nu.”
Robin B, Mora


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap