Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Hur du bemöter och hanterar alla energitjuvar


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Här är en sanning om hur hanterar alla energitjuvar runt dig:

Du lär andra människor hur de ska behandla dig.

Det betyder att när människor lär känna dig så lär de sig samtidigt hur de kan behandla dig. Och du lär dig samma sak med dem.

Generellt kan man säga att de beteende du tolererar från andra kommer att betraktas som acceptabelt i framtiden. Det är därför en energitjuvs dåliga behandling av dig delvis är ditt eget fel. Du har inte lärt honom/henne hur man ska behandla dig helt enkelt.

Se närmare på dina relationer - finns det gömda energitjuvar?
• Känner du dig ofta utnyttjad av folk? Lastar någon på dig för mycket jobb (din man/fru kanske aldrig städar hemma eller din kollega kanske är lat och låter dig ta hand om hans jobb)
• Kallar folk dig saker? Ett larvigt smeknamn som du aldrig bett om till exempel.
• Hamnar du i orättvisa konflikter? Någon släpper ut sin ilska på dig fast det inte är ditt fel.
• Kommer folk alltid för sent när ni ska träffas?
• Kränker någon din integritet? Kollar din fru dina sms eller lägger sig din medarbetare i saker han inte har med att göra – kör över dig helt enkelt?
• Får du orättvis kritik eller annat som sårar dig från dina föräldrar eller andra närstående?
• Tar folk dig för givet?

Risken är stor att du har lärt de här energitjuvarna att det är ok att behandla dig illa. Du har gjort det genom orden du använder, handlingarna och till och med med din tystnad. Om du väljer att stanna kvar i ett samtal med någon som är taskig mot dig, svär eller kallar dig för saker så har du lärt dem att det är ok att bete sig så mot dig. Om du tjatar på din partner eller dina barn att de ska plocka upp kläderna efter sig och du ändå gör det åt dem så lär du dem att strunta i vad du vill. Om du lever tillsammans med någon eller jobbar med någon som alltid tar äran av ert gemensamma jobb och du inte säger ifrån, så lär du honom/henne att du inte behöver bli behandlad bättre än så.

Det är lite jobbigt att erkänna det men det är sant att hur andra människor behandlar dig ofta är en direkt reflektion av hur mycket de känner att du respekterar dig själv.


Ok, så hur ska du göra nu då? Hur ska du lära andra hur de ska behandla dig.

Här är vad du ska göra:
• Sätt från och med idag din egen standard för vad du vill ha ut av dina relationer med andra människor och håll dig artigt och trevligt till den standarden. Låt ingen ändra på dem för att det inte passar dem.
• När någon kliver över gränsen, berätta det på ett trevligt och artigt sätt. Säg vad du förväntar dig av er relation. Ibland kan du behöva kompromissa. Andra gånger kanske du behöver avsluta en relation med någon för att de inte fattar. Det handlar om att respektera dig själv helt enkelt.
• Ge din omgivning en startsträcka. Du måste ändra dig gradvis för att få hela den nya modellen att falla in rätt med din personlighet.

Ja, det låter lite mekaniskt, men det är viktigt att du förstår att det här kommer att göra stor skillnad i alla dina framtida relationer. Om du inte har självförtroende nog att ändra allt på en gång, gör det i små steg och testa hur det fungerar. Du kommer att upptäcka att det fungerar.

Om du själv uppträder juste mot andra så behöver du aldrig känna ångest över de här gränsdragningarna. Livet är för kort för att slösas bort på människor som trampar på dina tår hela tiden. Om du alltid känner att andra utnyttjar dig eller trampar på dig måste du fråga dig själv vad det är som gör det okej för dem att fortsätta med det. Om du till exempel har en kollega som alltid drar sexistiska skämt (som du hatar) och skrattar för att de andra skrattar – sluta skratta åtminstone. Det är en bra början.


Världens viktigaste paket

Jag brukar tänka att alla människor jag har med att göra på olika sätt har med sig ett paket till mig. Det gäller kollegor, kunder, familj, vänner leverantörer– alla. Varje gång vi har med varandra att göra sträcker de över paketet till mig - jag får allt som paketet innehåller som en gåva.

En del har med sig roliga saker, inspiration, skratt, kunskap och bra saker. Men genom livet kommer det också ett antal personer inklivande, lyfter upp paketet och häller ut en hög med skit på ditt bord.

Normala relationer innehåller ju lite av varje - och det är helt ok men när du upptäcker att en och samma person alltid har med sig en påse skit, vad gör du då? För mig är det både enkelt och utan hänsyn – jag lyfter den personen ur mitt liv.

Låter det hårt? Jag tycker inte det. Livet är för kort för att vara en soptunna för andra människors beteendestörningar.
• Elaka människor - bye bye.
• Energitjuvar som utnyttjar dig - bye bye.
• Energitjuvar som alltid gnäller över sina liv och aldrig gör något åt dem - bye bye.
• Människor som alltid kommer med ursäkter för sitt dåliga beteende - bye bye.
• Energitjuvar som ger dig huvudvärk eller sömnsvårigheter - bye bye.
• Människor som alltid tänker på sig själva först – bye bye
• Energitjuvar som är missunnsamma – bye bye
• Människor som hycklar – bye bye

Nu har jag två frågor till dig:

1. Vad har alla som du känner med sig i paketet till dig när ni träffas/hörs? Sätt dig ner och fundera lite över alla dina relationer och svara spontant och direkt på vad som ligger i paketen de lämnar över till dig.
Och:

2. Vad har du själv i paketet åt de människor du har relationer till? Ser de fram emot att få öppna det?

Lite att tänka på...

Och läs gärna min bok om hur du står upp för dig själv. Den här:

Lästips som fler än 75 000 andra har gillat

Stå på dig - annars gör någon annan det


Så här tycker läsarna

"Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

Gabriella Bonalumi

"Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
Eva-Britt Lindberg

"Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
Katja Jönsson

"Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
Beata Lundqvist

"Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
Johan Björk

"Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
Charlotte Mårtensson

“Jag måste bara berätta för er vilken kanonbra bok jag köpte (Stå på dig annars gör någon annan det), fick även en gratis bok på köpet (Stressfri på jobbet). Jag är 25 år och har aldrig i hela mitt läst en hel bok, jag har aldrig haft ro i kroppen för att läsa, jag kan inte koncentrera mig helt enkelt trots att jag hade läshjälp under mina skolår, provat många sorters böcker osv men nu har jag läst ungefär 30 sidor i streck igår kväll i boken jag köpte av er, anledningen till att jag slutade läsa var för att jag va nära att somna annars hade jag kunnat läsa ut den i ett streck, den är väldigt intressant, jag känner igen mig väldigt mycket i boken, det är som att boken talar till just mig. Jag har tänkt på boken hela dagen och vill bara hem och läsa mer nu.”
Robin B, Mora


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap