I din kundvagn:


Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 viktiga saker som du måste påminna dig själv om när du tycker det känns genant att be om hjälp


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Du vet precis hur det är – ibland tar det bara emot att be andra människor om hjälp. Vi lever med fördomen om att man måste vara stark och klara sig själv. Vi tiger och lider i det tysta av rädsla för att bli sedda som svaga och handlingsförlamade. Ibland känner vi oss generade över att alla andra verkar ha fattat galoppen och hänger med, att det är bara jag som inte förstår. Men det är aldrig fel eller farligt att be om hjälp ibland. Tänk på de här sakerna nästa gång du tvekar:

1. Att våga be om hjälp är ett tecken på styrka
Det är lätt att vara stolt och ryckas med att tro att man klarar allt själv för det är ju ”så man ska” tänka när det tar emot. I själva verket begränsar bara den inställningen dig. Att erkänna sina brister och fel är ett tecken på styrka – likaså att våga be om hjälp och, viktigast av allt, erkänna för dig själv att du faktiskt inte klarar allt på egen hand. Tänk på att du aldrig kan förändra brister som du inte erkänner för dig själv att du har.

2. Hjälp låter dig slippa onödig stress och ångest
Det är normalt att bita ihop och svälja stoltheten istället för att be om hjälp när det kniper. Men tänk istället på hur mycket oro, stress och ångest du slipper om du ber någon om hjälp istället för att må dåligt för att du kämpar med något som du vet du inte kommer att klara ensam – eller om du bara skjuter upp problemet för att du vet att det är ett oöverstigligt hinder du har framför dig.

3. Människor vill hjälpa dig
Det finns åtskilliga studier som visar att det som gör människor allra gladast är att få hjälpa andra. Tänk på det istället för att intala dig att du bara är till besvär om du har problem och behöver få hjälp. Studier har också visat att de som vågar be om hjälp blir mer omtyckta som person.

4. Du är inte ensam om att ha problem
Det brukar vara en klen tröst när man sitter i skiten, men tänk på att det faktiskt är sant – det finns fler som har problem än du och många som har ännu värre problem än du. Finns det möjlighet att prata om ditt problem för att se om andra i din omgivning har samma problem istället för att bara lägga locket på? Ni kan kanske komma fram till en gemensam lösning …

5. Att be om hjälp stärker din självkänsla
Det är inte så konstigt som det kanske låter. Att envisas med att klara sig själv istället för att be om hjälp kanske låter dig slippa känna sig ”uthängd” och misslyckad för stunden, men tänk på att problem har en förmåga att växa och bli ännu värre ju längre man bara låter dem hållas.


NYHET för dig som tänker alldeles för lite på dig självt


Läs om hela innehållet:
Hur du blir din egen bästa vän


Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap