I din kundvagn:


Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

10 orsaker till varför du aldrig ska ge upp


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Alla känner samma sak ibland. Ibland tar det emot för mycket. Det går oss emot alldeles för ofta och hela livet känns som en oändlig uppförsbacke. Vi tänker; ”Jag orkar inte mer” och ”Det räcker nu”. Vi är beredda att ge upp.
Men har du tänkt på en sak? Om allt var så enkelt som du trodde, så skulle alla lyckas med precis alltid. Och motstånd kan vara den bästa drivkraft som finns ibland.

Här kommer fler orsaker till varför du aldrig ska ge upp:

1. Ge inte upp bara för att något känns svårare än du trodde
Att något blir svårare, tar längre tid eller kräver mer av dig än du hade tänkt från början är aldrig en orsak till att ge upp. Det enda sättet att misslyckas är att ge sitt allra bästa och fortsätta kämpa även när det tar emot – inte att ta ut misslyckandet i förväg bara för att det tar emot. Om du vill något tillräckligt mycket, så kommer du också alltid att lyckas. Så enkelt är det faktiskt. Om du misslyckas beror det oftast på att du inte ville något tillräckligt mycket.

2. Om viljan är tillräckligt stark, så kommer du också att lyckas
Det här är så viktigt att påminnelsen får en egen punkt. Om du vill något tillräckligt mycket, så kommer du också att lyckas. Orsaken till att vi ofta ger upp för tidigt och lämnar saker halvfärdiga är att viljan att verkligen lyckas inte är tillräckligt stor. Titta på många av dagens stora fotbollslag som ofta spelar omständligt och fegt – det syns tydligt att rädslan att förlora är större än viljan att vinna. Gäller det för dig också?

3. Ge inte upp bara för att ingen tror på eller stöttar dig

Det finns inget lättare än att bara kasta in handduken. Det krävs inte mycket för att bara ge upp. Och det är tufft att fortsätta kämpa om ingen annan än du själv tror på eller stöttar dig. Men det spelar ingen roll om det bara finns en enda person som tror på dig – och den personen är du. Ingenting är omöjligt så länge du fortsätter försöka och inte ger upp. Tänk på att allt är omöjligt tills någon överbevisat omgivningen och gjort det möjligt.

4. Ge inte upp bara för att du gör fel
Skillnaden mellan att lyckas och att misslyckas kan vara att göra saker annorlunda. Fel sätt kan bli rätt vid ett annat tillfälle. När du gör fel, så får du en möjlighet att prova ett nytt sätt att hantera en uppgift på. Att göra fel innebär inte att du är dum. Att göra fel visar vad som inte fungerar. Varje gång du gör fel, så får du ett tillfälle att förändras och skapa nya perspektiv. Man kan aldrig göra rätt förrän man först ha gjort fel.

5. Stå emot rädslan för att misslyckas
Att vara rädd för att misslyckas är ett säkert sätt att misslyckas redan innan du har börjat. Men tänk på att när du väl har lyckats med någonting, så är det framgången alla minns – misstagen och bakslagen glöms bort så fort. Det är så världen fungerar. Och det går inte att upptäcka eller skapa något nytt utan att först misslyckas. Om du vill göra något som ingen annan gjort förut, så måste du också våga misslyckas.

6. Ge inte upp bara för att du (tror att du) saknar rätta förutsättningar
Alldeles för många kväver sina drömmar redan i sin linda för att de övertygar sig själv om att de saknar de rätta förutsättningarna för att lyckas. Men att leta ursäkter för att inte ens påbörja något blir självuppfyllande – vill du hitta en orsak till varför du inte ska satsa på något, så kommer du också att hitta dem. Vill du vara för gammal eller för ung, för dum och för outbildad för att nå ditt mål, så kommer du känna dig så. Du skapar dina egna begränsningar genom att låta ditt dåliga självförtroende och dina fördomar ta kontroll. Förutsättningar är inte huggna i sten. Förutsättningar är sådant som man kan skapa och förändra. Om viljan är tillräckligt stark, så kan du också hitta det mod, det kapital, den tid och den energi som krävs för att du ska lyckas nå ett mål.

7. Ge inte upp bara för att det inte blir exakt som du har förväntat dig
Framgångar kan ta sig många olika skepnader. Bara för att en sak inte blir exakt som du planerat, så behöver det inte kategoriseras som ett misslyckande. Träna på att vidga dina vyer och bredda dina perspektiv. Lär dig att ändra på definitionen av framgång och anpassa dina förväntningar efter vad du lyckas uppnå. Resultatet av dina strävanden kan bli en framgång – även om det inte blev som du hade tänkt dig från början – om du själv bestämmer dig för att definiera det som en framgång.

8. Ge inte upp bara för att andra förväntar sig att du ska misslyckas
Alla människor har fördomar som de vägrar ge upp. Att förvänta sig att en person ska misslyckas med en sak bara för att hon är si eller så som person är vanligt. Men lyssna inte på kritikerna. Bara för att de själva inte orkat, vågat eller lyckats med en sak, så betyder det inte att du också kommer att missa ditt mål. Det blir aldrig som det blir – om du bestämmer dig för att ödet är något som du själv kan skapa och påverka. Slumpen är heller ingen tillfällighet. Om du medvetet jobbar för att nå ett mål, så är det ingen slump att du också når ditt mål. Du kan styra ditt eget öde och du vet vad du vill och verkligen är beredd att lägga ned den tid och den energi som krävs för att få det resultat du vill.

9. Var beredd på att förlora något för att vinna något annat

Allt har sitt pris och det är så enkelt som att du alltid får vad du förtjänar – varken mer eller mindre. Du får exakt vad du är beredd att betala för i form av tid, fokus och ansträngningar. Halvhjärtade försök leder aldrig fulländade framgångar. Om du inte är beredd att stå för konsekvenserna av ditt handlande, så kommer du bara att bli besviken. Tur är inget att lita på. för att vinna något måste du också vara beredd att offra något annat – det kan vara tid, sömn eller socialt umgänge. Det är upp till dig själv att bestämma vad det är värt att nå dit du vill. Du förlorar inte något för att du ger upp en sak. Du förlorar för att du väljer att vinna något annat.

10. Ge inte upp för att det tar för lång tid
Världen är full av människor som når nästan ända fram. Det handlar om dem som ingen minns. Men det värsta är inte att de gav upp, utan att de gav upp utan att ana hur nära de faktiskt var att nå sitt mål. De flesta ger upp strax före målsnöret. De intalar sig att de inte orkar mer, att de har tömt sina sista krafter. Det är precis då – i samma ögonblick som du känner att du ska ge upp – som du är en hårsmån från att lyckas. Det är då du bara behöver bita ihop och göra ett sista ryck. Det är precis som i naturen. När natten är som allra mörkast är gryningen som närmast.

Skaffa självförtroendet du vill ha och kanske behöver

Jag vill - jag kan - Jag ska!

"Jag har läst ett enormt antal "självhjälpsböcker" och böcker om mental träning, nlp m.m, för jag har ett stort intresse i detta ämne, men när jag snubblade över "Jag vill, jag kan, jag ska" av Thomas Nilsson så kände jag att om jag hade hittat denna bok för flera år sedan så hade jag inte behövt köpa nån mer bok. Helt otroligt bra är den!!!
Kent Ögren

”Boken hjälper mig varje gång jag tappat tron och drömmarna. Jag önskar jag kunde skriva att jag sträckläste den, men då hade ju inte boken fyllt sitt syfte. Jag hinner nämligen bara något kapitel åt gången innan jag åter är en “doer” och i full färd med nya planer! Tack för mycket kloka ord och för att jag får vara jag, för jag VILL, jag KAN och jag SKA! =) Den ger mig inspiration och påminner mig om vad som är viktigt för mig. ”
Nathalie Andersson

”På ett lättsamt och trevligt sätt tog boken mig tillbaka till mig själv. Många "livscoach-tips" är antingen så analyserande så man till slut tror att allt man gjort i livet har varit fel. Andra är så äckelhurtiga så man tröttnar på att läsa/lyssna efter fem minuter. Den här boken är full med tips och trix som är lätta att ta till sig var man än är i livet och man känner att man växer i lagom takt. Boken har hjälpt mig enormt. Den ligger på nattduksbordet och jag läser något passande kapitel i den så fort jag börjar känna mig lite låg. Superbra och billig form av terapi! Jag vill-jag kan-jag ska har (tillsammans med boken Rivstart) hjälpt mig att ta steget för att förverkliga min dröm, att starta eget företag och bli min egen chef. Efter lite peppning från boken tog jag mod till mig och sade upp mig från mitt jobb, ett jobb som inte har varit roligt på många år, på en arbetsplats som enbart andas kaos, knäckta medarbetare utan framtidstro osv. Jag har tipsat mina kollegor om den här boken. Risken är att det blir tomt på arbetsplatsen om alla läser den.”
Agneta Hermansson, AH Stallkonsult

"Boken ifrågasätter mycket och konfronterar tankar som man har! Man får aha-upplevelser och man kan se på saker från olika synvinklar. Den är lättläst och har ett bra format!"
Paul Spartalis

"Boken innehåller många användbara tips när man kört fast och det känns tungt med försäljningen. Den är mycket lättläst och rekommenderas av mig."
Michael, Eksit Data

"Jag köpte boken ”Jag vill – jag kan – jag ska” till en mycket kunnig kollega som gör ett bra jobb men behöver stärka sitt självförtroende och förstå hur bra jobb hon gör.
Det gör mig gott att hjälpa henne att bli starkare och må ännu bättre i sitt yrkesliv."

Börje Johansson, Hill-Rom Liko Nordic

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap