Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 orsaker till varför du (kanske) inte alltid ska förlåta andra människorSveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)


Måste vi automatiskt övertalas till att alltid förlåta andra människor för att kunna gå vidare i livet? Är förlåtelse alltid lösningen på ilska, frustration och besvikelse? Är det alltid det enda rätta att göra eller är det moraliskt försvarbart att kanske vägra ge någon förlåtelse för sin egen skull? Tänk så här när du står inför det valet:

1. Om jag förlåter så visar jag att jag har överseende med som son han/hon gjorde mot mig
Att förlåta någon handlar om att du ska släppa taget om ilska, sorgen och frustrationen som du bär med dig, inte att acceptera att någon ska behandla dig på det viset. Du förlåter dig själv för att du låtit dig må dåligt på någon annans bekostnad.

2. Min ilska håller personen som gjort mig illa på säkert avstånd – då slipper jag riskera att han/hon söker kontakt igen om jag säger att jag förlåter honom/henne
I själva verket resulterar det här att ilskan håller personen kvar i ditt medvetande helt i onödan. Ilskan håller honom/henne vid liv.

3. Om jag förlåter honom/henne riskerar jag att han/hon sårar mig igen
Tvärtom kan din ilska öka riskerna för att göra dig mer sårbar än om du skulle förlåta personen och släppa tankarna på det som hänt.

4. Om jag förlåter så visar jag mig svag
Tvärtom – att förlåta någon visar att du är en stark människa. Att älta det som hänt gör dig svag och sårbar.

5. Det går inte att förlåta – det som hände var för hemskt
Så kan det vara. Men för att bli kvitt din ångest måste du försöka acceptera att det som hände är något du inte längre kan påverka. Det går inte att få det ogjort. Att älta händelsen är ett sätt att bearbeta dina känslor, men låt det inte hålla på för länge.


Lästips som andra har gillat

Konsten att småprata

"Boken är lättläst och humoristisk. Den tar upp vikten av till synes betydelselöst småprat, som kan medverka till att bryta isen, göra dig till en bättre säljare, och lära känna nya människor, samt vad man kan göra om man hamnar i jobbiga situationer. Efter att ha läst boken har jag börjat testa att prata med främmande människor i affären, på gymmet, osv. Det har lett till flera trevliga möten. Jag har blivit bättre på att berätta om mig själv och saker som jag varit med om, istället för som tidigare, utgå från att det inte kan vara av intresse för andra. Mitt nästa steg blir att prova de olika teknikerna för att bli av med jobbiga människor :)"
Paula Ode, Tomelilla

”Boken var lättläst och tydlig. Många praktiska tips, roliga och slående exempel från verkligheten och media. Jag har börjat tillämpa de olika tipsen/råden och övningar. Det har gett mig mer säkerhet i situationer där jag tidigare var tyst och avstod från att prata. Därigenom har jag fått nya kontakter både i mitt privata liv och i mitt affärsliv.”
Sten Lövgren

”Det jag uppskattar mest är att jag har så kul när jag läser och då minns man lättare vad man ska säga i trängda situationer. Boken har gett mig konkreta repliker i situationer där jag tidigare varit svarslös.”
Birgitta Edholm, Noraström

”Den här boken är en liten del av verklighetens pussel. Att lära sig att bli social är något vi alla kan behöva eftersom definitionen på social idag är så konstig. Småpratet har en viktig funktion och i med den här boken kan alla lära sig det. Dessutom är boken rolig.”
Evelina Mellquist, Trelleborg

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap