Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Så förändrar du ditt liv på 5 minuter


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Världen har aldrig snurrat snabbare än den gör nu – och människor har aldrig varit så stressade och lättdistraherade som nu. Vi blir bombarderade av intryck från alla håll varenda vaken sekund. Därför är det ju inte så konstigt att så få orkar fokusera på vad de egentligen vill göra med vår tid och som verkligen betyder något för oss som individ.
Lösningen ligger förstås i att minimera alla dessa distraktioner. Det finns en enkel, men mycket effektiv metod för att lyckas med detta – och det tar bara 5 minuter att förändra ditt liv dramatiskt. Allt som behövs är papper och penna.

Skriv en lista på vad du ska äga din tid åt.
Ja, så enkelt är det faktiskt.
Att ägna fem minuter varje dag för att skriva ned vad du ska göra kommande dag hjälper dig att fokusera på ditt mål och se till så att du gör mer av allt det som krävs för att du ska nå ditt mål.
Gör så här:

1. Skapa en vana att göra sådant som du verkligen älskar att göra
Planer att göra något som verkligen mår bra av att göra och gör det varje dag. Det kvittar om du bara håller på i 10 minuter. Det viktiga är att du skapar en vana av att göra det varje dag.

2. Fokusera på att prioritera rätt
En sådan här lista är ett perfekt sätt att se till att prioritera sådant som du tycker är viktigt på riktigt i ditt liv. Den hjälper dig att undvika distraktioner – när man har tydliga och konkreta mål nedskrivna, blir det lättare att göra dem än att bara försöka styra tankarna i rätt riktning när man tappar fokus och glömmer vad man egentligen skulle göra. Var noggrann med att skriva ned vad du prioriterar som viktigast att göra
Titta igenom listan varje kväll och se till så att du hela tiden har rätt prioriteringar och att det är dem du ägnar mest tid åt varje dag. Märker du att listan fylls på med onödiga saker, så är det dags att rensa och ifrågasätta dina motiv och prioriteringar.

3. Gör mer av samma sak samtidigt
Att samla ihop och göra liknande uppgifter samtidigt är ett mycket effektivt sätt att få mer tid över på. Vi slösar bort timmar varje dag helt i onödan på att hatta fram och tillbaka och bara peta i saker här och där. Om du kan göra mer av samma sak på samma plats, så blir risken mindre att du tappar fart och förlorar fokus.

4. Sätt upp deadlines
Ännu ett idiotsäkert sätt att få fart på och motivera sig själv att hinna bli klart och sluta göra saker halvdant. Skriv upp hur lång tid varje sak på din lista får ta, men var realistisk. En deadline förhindrar ofta att vi skjuter upp saker och ting och lättare kommer till skott med en uppgift. ”Pomodoro”-tekniken är en klassiker som du kan prova på. Den går ut på att du jobbar med en uppgift i tjugofem minuters pass, pausar fem minuter och sedan fortsätter med nästa sak å din lista.
Du kan räkna antalet ”Pomorodos” som du utför om dagen. Du får bara räkna en ”Pomorodo” om du utför den i ett svep. Det finns ingen pausknapp. Blir du avbruten, så måste du börja om från början igen. Det finns också massor av appar som hjälper till.

5. Sätt upp en liten uppgift på din daglista som du kan göra för att komma närmare ett stort, långsiktigt mål
Hemligheten med att nå ett stort mål är att ta små steg varje dag. Ingenting är för litet eller för betydelselöst för att räknas, varje steg är viktigt. Säg att du vill skriva en bok, men ”hinner inte”. Skriv i 5 minuter varje dag eller bestäm dig för att skriva 10 meningar om dagen. Den inställningen kommer att innebära att du snart har skapat en produktiv daglig vana som överraskande snart kan resultera i din dröm – en färdigskriven bok.

Enkelt va?

Lästips som andra gillat

Konsten att sätta smarta mål - och att nå dem

”Boken fick mig att öppna ögonen för att jobba mer målinriktat. Den här boken ligger nu som grund i vårt nya tänk när vi ska presentera vår marknadsplan. Mycket lättläst och bra bok.”
Jonas Andersson, Scantec Lab

"Jag har använt boken vid uppsättning av affärsmål för en enhet och den har hjälpt mig med principer och guidelines, Boken gav mig tankar att reflektera över när det gäller målsättningar.”
Ronny Eryd

”Den tog upp både jobbet och privat, allt hör ju ihop. Jag fick veta för ett år sedan via en utvärdering att jag inte var så strukturerad. Jag chockade mig själv och min omgivning. Men när jag började fundera lite på det så var det nog ganska sant. Jag är duktig på att kasta upp bollar men inte att ta ner. Jag måste börja jobba med mål så jag vet att jag kommer i mål och att jag jobbar mot rätt mål. Det är ett pågående arbete kan jag säga. Jag här läst flera böcker från ert förlag och det jag tycker bästa om är böckerna är korta och koncisa, lull-lullet är bortskalat. De innehåller praktiska tips för att komma vidare. De är dessutom roliga att läsa vilket höjer värdet ytterligare.”
My Oscarsson, Saferoad

"Boken har hjälpt mig med att stanna upp och fundera på vad jag vill, och hur jag på ett målmedvetet sätt kan ta mig dit. Jag ska nog gå tillbaka till boken då och då, det kan löna sig."
Pernilla Jansson, Ateljé Smått & Mått HB

”Boken har hjälpt mig att skapa bättre beslutsunderlag i mitt företagande. Jag har lättare att hålla rätt kurs och följa en plan. Boken var pedagogisk och bra.”
Appelgren, Arevenue

”Boken var en effektiv och innehåll inspirerande sammanfattning av ett viktigt ämne. Jag använder mig av ”målkedjor” när jag sätter upp mål, vilket leder till bättre måluppfyllnad.”
Peter Magnusson, Marinshopen R.M. AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap