Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

30 sätt att få en relation att hålla för alltid


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Relationer. Lustigt att så många tror att de sköter sig själva och alltid kommer att vara fantastiska utan att man jobbar med dem. Lika konstigt som att tro att bilen man just köpt aldrig behöver tvättas eller underhållas.

Men vad ska man göra? Det finns så mycket men här är trettio saker att börja med.


30 sätt att få en relation att hålla för alltid

1. Sätt din partner högt upp på prioriteringslistan
Par som inte fungerar ihop glider ofta isär på grund av att de förlorat koll på vad partnern egentligen betyder för honom/henne. Den som inte prioriterar sin partner nu riskerar att förlora honom/henne – så enkelt kan det faktiskt vara.

2. Be inte om ursäkt – och gör om samma fel igen
Det är cyniskt att tro att man kan göra korkade saker och sedan komma undan med det genom att gång på gång be om ursäkt för sin dumhet. De värsta av allt är när en av parterna begår övergrepp mot den andre, antingen fysiskt eller verbalt, och sedan ber om ursäkt – bara för att repetera samma övergrepp igen.

3. Bli inte lat
Det kanske främst gäller män som slutar engagera sig och bara säger "Jag äter vad som helst, laga vad du vill, älskling". I en relation måste båda parter känna att de delar kontrollen och livet fullt ut på alla plan.

4. Be din partner om råd
Det finns ingen skönare känsla än att känna att ens partner verkligen vågar anförtro sig och be om råd och hjälp.

5. Lär er vad som leder till gräl
Om ni alltid börjar gräla när ni handlar på IKEA eller tapetserar om hemma, så sluta göra det tillsammans. Bara för att man lever ihop, så betyder det inte att man alltid kan göra allt tillsammans helt friktionsfritt.

6. Synka de gemensamma målen
Många, framför allt de män som vi pratade med, uppfattar det som att kvinnor smider planer i det tysta och inte avslöjar dem för sin partner förrän hon redan har bestämt sig för att förverkliga den planen. Låt istället din partner vara med och prata om dina funderingar, drömmar och projekt. Låt honom/henne bli delaktig i planeringen redan från första början.

7. Ta lärdom av de konflikter som ni redan har haft
Många par bråkar alltid om samma saker, om och om igen. Det är ganska korkat. Om ni alltid bråkar om städning, så prata om hur ni ska göra för att lösa det problemet. Ni kanske lägga upp göra städschema, dela upp de olika arbetsuppgifterna sinsemellan eller kanske hyra in en städhjälp. Allt är bättre än att ständigt bara gräla om samma löjliga saker.

8. Kolla av att ni är på samma våglängd
”Män är från Mars och kvinnor är från Venus”, det påstod en gång den brittiske författaren John Gray i en bok med samma namn. Sant är i alla fall att män och kvinnor kanske tänker likadant om samma sak, men uttrycker sig på lite olika sätt. Ansträng dig för att lyssna på din partner och försök att se på saker och ting ur hans/hennes perspektiv. Ett mynt har som bekant alltid två sidor, så kolla så att du och din partner verkligen pratar om samma sak, så slipper ni börja gräla på grund av onödiga missförstånd.

9. Prata i bilen
Ett bra sätt att prata om problem är när ni båda sitter i bilen på väg någonstans. Ni sitter där ni sitter och kan inte komma någon vart. Att prata medan ni åker bil innebär att ni kan prata utan onödiga störningsmoment.

10. Leta efter positiva egenskaper
Vi är ofta bra på att påpeka fel och brister hos en partner, men vi är tyvärr inte alls lika bra på att lyfta fram alla hans/hennes positiva egenskaper . Tänk på det och träna på att berömma istället för att bara kritisera.

11. Visa uppskattning när din partner anstränger sig för att göra livet lite enklare för dig
Om din partner gör något som gagnar er båda eller kanske bara dig själv, så säg tack. Visa din uppskattning. Ta inte din partners omtänksamhet för givet.

12. Notera vad som oftast oroar din partner
Alla människor oroar sig för särskilda saker. För en del är pengar det stora bekymret. För andra är det hur de ska hantera sin dåliga relation till sin mamma eller sina syskon och vänner etc. Om din partner ofta verkar oroa sig för samma sak, så stötta och hjälp till. Ibland kan det hjälpa genom att ge honom/henne tillfälle att få prata ut i lugn och ro. Lyssna och var lyhörd för hur du kan bidra till att lösa problemet. Gör din partners börda lättare genom att dela den med honom/henne så mycket du kan.

13. Olika ansvarsområden
För en del par fungerar det bäst att ha helt olika ansvarsområden än att alltid dela allt fifty-fifty. Det är okej även i dagens samhälle.

14. Var lyhörd mot din partner
Om du märker att din partner verkligen hatar att göra vissa saker och att de sakerna inte alls bekommer dig, så låt honom/henne slippa besväret. Var generös och ryck in och gör det där själv. Det kommer att uppskattas.

15. Överdriv inte i ert kompromissande
Man måste lära sig att kompromissa i en relation, men när du helt ger upp dina egna intressen och suddar ut din egen personlighet bara för att tillfredsställa din partners krav och behov, så är risken stor att du snart blir ointressant för honom/henne.

16. Beröm din partner för att vara en bra förälder
Det är lika viktigt för både kvinnor och män att på olika specifika sätt få höra att man är en bra förälder till sina barn. Det skapar stolthet och skingrar osäkerheten som de flesta föräldrar då och då känner av.

17. Säg något magiskt
”Det är lika mycket mitt fel att det blev så här”.
Att våga yttra dessa små förlösande ord kan ibland vara det snabbaste sättet att undvika ett tufft och onödigt gräl. Ja, innerst inne tycker du kanske att det bara är din partners fel att något gick snett, men det är sällan någon är villig att frivilligt ta på sig hela skulden för något. Att erkänna din del i skuldfrågan, hur liten den än är, kan hjälpa till att snabbare och smidigare lösa problemet i sin helhet.

18. Undvik generaliseringar och överdrifter när ni grälar
Säg inte ”Du gör alltid …, ”Du gör aldrig … ”, ”Du är (en idiot, slarvig)” eller ”Du har fel.” Att prata i absoluta termer gör att ni bara pratar runt ämnet och det resulterar bara i att du är ute efter är att skuldbelägga din partner. Det gör honom/henne bara ännu mera försvarsbenägen och får garanterat grälet att eskalera helt i onödan.
Var specifik istället och säg t. ex: ”Jag är upprörd för att du lämnade disken i diskhon igen. Vad kan vi göra, så att det inte fortsätter vara så här?” Att börja med att berätta hur du känner och lyfta fram exakt vad det är som gjort dig arg, upprörd eller ledsen - och inte bara gapa om att hon/han ligger risigt till nu - gör att din partner blir mer mottaglig för att lösa problemet.

19. Våga ta ett steg tillbaka då och då
Att ständigt gräla om samma sak och med samma argument är som att slåss om samma landområde i ett krig, år ut och år in. Det leder absolut ingen vart.
Ja, det är svårt att vika från sina egna argument när man är arg och man har bestämt sig för att det är så man tycker, men våga ta ett steg tillbaka ibland. Ett gräl behöver inte nödvändigtvis alltid ha en vinnare – och du behöver inte alltid vara den som går segrande ur bråket. Välj dina strider och ställ dig själv frågan: ”Är det verkligen så viktigt att bråka om det här”?

20. Ändra på några av dina dåliga vanor
Om du tjatar, klagar och bråkar mycket, så sluta med det. Se till att bli mera hänsynsfull mot din partner och sluta vara så krävande. Din partner kommer att märka att du anstränger dig för att bli en bättre man/fru/sambo.

21. Daglig beröring
Att massera fötter eller axlar på ens partner är ett väldigt bra och trevligt sätt att stärka en relation på och ett mycket bra sätt att skapa närhet utan att det behöver leda till sex. Det här är något för framför allt män att tänka på. Beröring är något väldigt personligt och intimt. Genom att kontinuerligt ha fysisk kontakt med en person ser du till att hålla relationen varm. Det finns många nivåer för fysisk kontakt, men det är ”mittennivåerna” som är viktigast för att lyckas skapa en hållbar relation.

22. Fall inte i samma gamla relationsfällor
En del människor gör samma misstag i relation efter relation. Om dina gamla relationer har kraschat, så är det bra att stanna upp och ta reda på om det finns ett mönster i dina misslyckade relationer. Våga rannsaka dig själv på djupet och om du kan erkänna för dig själv att du har (o)vanor som gör det svårt för dig att hålla liv i en relation, så jobba för att bryta de (o)vanorna.

23. Ta tjuren vid hornen
Varje relation stöter på patrull ibland. Att tillsammans konfrontera problemen och jobba sig igenom svårigheterna innebär att ni tar kontroll över relationen och samtidigt också gör den starkare. När ett problem dyker upp, så prata igenom det så fort som möjligt. Våga ta tjuren vid hornen och lägg inte locket på. Att blunda för problemen och hoppas att de löser sig av sig själva resulterar inte i någonting annat än stress och mera problem.

24. Ta paus från barnen ibland
Om ni har små barn, så kräver de mycket tid och uppmärksamhet. Därför är det viktigt att ni då och då avsätter tid bara för varandra för att inte riskera att glida isär som par.
Varför inte ta en minisemester tillsammans?
Bara genom att byta miljö så slipper ni vardagens alla krav och måsten. Det är otroligt nyttigt att komma bort från den vardagliga lunken ett tag och att få fokusera bara på varandra. Det känns kanske lite konstigt till att börja med att resa iväg utan barn eftersom ni kanske är så vana vid att bara vara en ”arbetsgrupp” därhemma, men ge er chansen att återupptäcka det kärlekspar som ni en gång var. Och kom ihåg – ni är inte plötsligt dåliga föräldrar bara för att ni vill ägna er åt varandra en stund och inte bara vara mamma och pappa dygnet runt!

25. Ta gemensam kontroll över era pengar
Det här har vi redan varit inne på förut, men eftersom ekonomin ofta är den stora boven i krisande relationer, är det bra att påminna om hur viktigt det är att ta gemensam kontroll över era pengar. I många par finns det en ”Spara” och en ”Slösa”. Ofta har ”Spara-personen” blivit tvungen att ta sig an den rollen eftersom partnern inte har någon känsla för pengars värde eller kanske rent av är ansvarslös. Det är väldigt tråkigt att tvingas bli en ”Spara-person” och om du tycker att din partner tagit på sig den rollen, så kanske det beror på att du har tvingat honom/henne till att bli den tråkiga snåljåpen som alltid säger nej. Ta din del av ansvaret för ekonomin.

26. Kommunicera öppet och på ett intressant sätt
En öppen och bra kommunikation är också en otroligt viktig förutsättning för att ett förhållande ska fungera och det är något som tål att upprepas. Saken är inte den att män normalt ogillar att prata. Det handlar om vad män helst vill prata om och det brukar oftast vara ämnen som kvinnor inte känner riktigt lika starkt för att diskutera, som t.ex. sport, bilar och andra saker som fördomsfullt nog oftast är det som män helst av allt faktiskt pratar om.
För att hålla liv i ett förhållande måste samtalen mellan dig och din partner vara intressanta för er båda. Tänk på det. Det gäller att ha en bra attityd till vad respektive part gillar att prata om, därför kan era samtal kan inte bara handla om gnäll över hur tråkig din dag har varit. Ansträng dig lite för att göra era samtal intressanta och för att hitta samtalsämnen som involverar din partner också, som utmanar en vardag en smula. Prata inte bara om din sura chef utan också om drömmar, fantasier och mål. Fråga din partner vad han/hon drömmer om.

27. Lita på din partner
Många litar inte riktigt på den person som de lever med. Lite märkligt, eller hur?
Men under livets gång samlar människor på sig ett känslomässigt bagage av dåliga erfarenheter som gör det svårt för dem att riktigt våga lita på en annan människa. Om du inte kan lita på din partner fullt ut, så ger du din relation ett onödigt handikapp redan från början. Om du har problem med tillit, så måste du ta itu med den frågan så tidigt som möjligt. Det kan vara svårt att öppna sig för andra människor, men försök att ge din partner en chans att komma dig in på livet genom att släppa in honom/henne en liten bit i taget för att se om din partner verkligen går att lita på.

28. Skapa mer tid för varandra
Få mer tid till din partner på vardagarna genom att lägga barnen lite tidigare på kvällen
Det behöver inte vara varje kväll, men varför inte en kväll i veckan?

29. Sluta snacka, börja lyssna
Om du är den som oftast pratar mest i er relation, så försök att lyssna lite mera. Fråga din partner vad han/hon tänker på. Du kanske blir överraskad över vad som rör sig i hans/hennes huvud. Det här kan kanske ta lite tid att få att fungera om du är tillsammans med en ”mussla” och, framför allt, om det är du som ofta dominerar samtalen. Men visa tålamod och ge inte upp om inte din partner går igång direkt på det här. När du visat att du verkligen vill lyssna, så kommer din partner att märka det och öppna sig lite mer och mer för varje gång som ni ger er tid till att verkligen prata med och lyssna på varandra.

30. Jobba för att behålla humorn i tillvaron
Vad skrattar ni åt tillsammans? Se till att det finns saker i ert gemensamma liv som ni kan skratta åt. En bra relation är en rolig relation. Även när det händer mer dramatiska saker i ert liv, så finns det ofta situationer som man ändå kan skratta åt. Par som skrattar ihop fortsätter att hålla ihop – men skratta med varandra, inte åt varandra!


Lästips som fler än 75 000 andra har gillat

Stå på dig - annars gör någon annan det


Så här tycker läsarna

"Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

Gabriella Bonalumi

"Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
Eva-Britt Lindberg

"Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
Katja Jönsson

"Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
Beata Lundqvist

"Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
Johan Björk

"Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
Charlotte Mårtensson

“Jag måste bara berätta för er vilken kanonbra bok jag köpte (Stå på dig annars gör någon annan det), fick även en gratis bok på köpet (Stressfri på jobbet). Jag är 25 år och har aldrig i hela mitt läst en hel bok, jag har aldrig haft ro i kroppen för att läsa, jag kan inte koncentrera mig helt enkelt trots att jag hade läshjälp under mina skolår, provat många sorters böcker osv men nu har jag läst ungefär 30 sidor i streck igår kväll i boken jag köpte av er, anledningen till att jag slutade läsa var för att jag va nära att somna annars hade jag kunnat läsa ut den i ett streck, den är väldigt intressant, jag känner igen mig väldigt mycket i boken, det är som att boken talar till just mig. Jag har tänkt på boken hela dagen och vill bara hem och läsa mer nu.”
Robin B, Mora


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap