Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Hur du får ditt barn att sluta vara beroende av datorspel


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

En farsot drar över landet. Unga människor som isolerar sig på sina rum och spelar spel på datorn.

I Japan har de till och med ett namn på de här ungdomarna – Hikikomori, som betyder ungefär ”att dra sig undan”. I Japan skickar en del föräldrar till och med iväg sina ungdomar på ”avgiftningsläger” från datorspelen.


Har du en Hikikomori hemma? Här är 23 tecken:

Ditt barn:

 • Spelar varje dag och flera timmar i sträck
 • Blir irriterad och rastlös om han/hon inte får vara vid datorn
 • Offrar sitt sociala liv för att få spela
 • Har försökt att undvika att spela men kan inte sluta
 • Har tappat intresset för aktiviteter i ”det riktiga livet”
 • Blir väldigt arg när uppkopplingen inte fungerar
 • Kan ha tappat intresset för hur han/hon ser ut, till och med när det gäller personlig hygien eller hur det ser ut i rummet
 • Har inte själv koll på hur lång tid han/hon tillbringar vid datorn
 • Kan visa tecken på social fobi
 • Har tappat den naturliga dygnsrytmen. Är uppe på nätter och sover på dagen
 • Skolkar från skolan/jobbet för att få spela
 • Har inga uttalade framtidsplaner
 • Gör inte sina läxor, tappar fokus på skolan
 • Försvarar sig vildsint och förnekar sitt beroende av datorspelet
 • Slösar pengar på saker som hör till datorn, uppgraderar, skaffar tillbehör, köper prylar inne i spelen
 • Är deprimerad, visar tecken på depression
 • Tappar tidsbegreppet när han/hon är på nätet
 • Offrar sömn
 • Blir irriterad om han/hon blir avbruten i sitt spelande
 • Hjälper aldrig till med något hemma
 • Följer inte reglerna om internetanvändande
 • Ljuger om hur mycket tid han/hon lägger på datorn och smiter in när du inte är närvarande
 • Har det väldigt roligt vid datorn men aldrig annars


 • Nå hur gick det?

  Om minst tio av de här punkterna stämmer på ditt barn är det viktigt att göra något.

  En beroende person måste ha hjälp att komma ur sitt beroende. Särskilt unga människor kan använda internet och internetspel som ett sätt att fly smärtsamma känslor och problem. De väljer att offra nödvändig sömn för att dra sig undan till den bekväma onlinevärlden de skapat och format själva.


  Så vad kan du försöka göra?

  Jag säger försöka för att det är svårt att lösa problemet men om man inte försöker så understödjer man ju bara ett destruktivt beteende som garanterat inte leder till något bra.


  Här är tips om hur du kan hjälpa ditt barn bort från datorberoendet:

  Ta upp problemet
  Om ni är två föräldrar – ha en enad front. Båda måste stå bakom samma regler och mål för datoranvändandet. Diskutera situationen tillsammans och sätt upp planen.
  Om du är ensamstående – förbered dig på det känslomässiga utbrottet från ditt barn. Antagligen kommer han/hon att försöka få dig att känna skuld genom att anklaga dig så du känner dig otillräcklig. Gå inte på det.

  Visa att du bryr dig
  Det hjälper alltid till att börja diskussioner genom att påminna ditt barn att du älskar honom/henne och att du bryr dig om hans/hennes lycka och välbefinnande. Barn tar ofta frågor om deras beteenden som kritik. Du måste försäkra ditt barn att du inte är där för att döma. Du är snarare bekymrad över de förändringar du har sett i hans/hennes beteende. Var konkret. Det kan handla om trötthet, sämre betyg, slutat träffa kompisar, slutat med en hobby etc.

  Förhandla
  Säg åt ditt barn att före en dagbok över några dagar och skriva ner hur många timmar han/hon sitter vid datorn. Det kan hjälpa ditt barn att i alla fall se en glimt av det du ser. Kanske vakna upp lite.

  Fråga om det är något ditt barn vill göra tillsammans med dig. Se till att planera in det. Faktum är att många föräldrar gnäller över hur mycket tid barn slösar bort vid datorn men gör väldigt lite för attt erbjuda alternativ (kanske för att de själva vill sitta vid datorn).

  Lär dig mer om datorer
  Att kunna se vilka sidor ditt barn är inne på, hantera övervakningsprogram och installera filter kräver lite kunskaper men hela internet är fullt av kunskaper. Leta och du hittar metoder som både kan hjälpa dig att se vad ditt barn gör på datorn och hålla koll på hur länge han/hon använder den. Det är viktigt för alla föräldrar att lära sig tillräckligt mycket för att kunna ha koll på sina barns datoranvändning. När mina barn var tonåringar installerade vi en enkel liten pryl som registrerade alla tangenttryckningar på datorn så vi kunde kolla vad de gjorde under perioder när det var stökigt i skolan, när konflikter blossade upp mellan elever och när vi oroade oss. Integritetskränkande. Ja om de är över arton år och de har ansvar över sig själva. Man är ju inte intresserad av att läsa deras privata kommunikation med andra, men man är smart om man intresserar sig för VAD de gör.

  Sätt rimliga regler
  Många föräldrar blir tokiga när de ser att sina barn lägger för mycket tid vid datorn och tar bort datorn som straff. Andra blir rädda och tvingar sina barn att sluta direkt och tror att det är det enda sättet att bli av med problemet. Båda metoderna skapar problem. Ditt barn får signalerna att han/hon är dålig och att du är fienden som de ska börja lura, istället för en vän som ska hjälpa till och göra något bättre. Om du gör så här så bjuder du bara in till att få ett nervöst och irriterat barn. Om du istället hittar rimliga gränser för internetanvändandet, kanske en timme per kväll efter att läxorna är avklarade och några fler timmar under helgen så blir du inte kommendanten utan någon som jobbar för att hjälpa ditt barn att bli av med ett psykologiskt beroende.


  Lite konkreta tips

 • Prata om att ni ska prata om något. Det kan vara bra att förbereda ditt datorberoende barn om att du vill prata om något som oroar dig. Ta sedan en biltur (bilturer är världens mest underskattade kommunikationsmetod). Det som är bra med en biltur är att man inte sitter mitt över varandra och dessutom är man fast på en plats där man bara kan kommunicera.

 • Ställ datorn där den syns för alla. Flytta ut den från ditt barns rum om det är möjligt.

 • Skaffa konstruktiva program. Kanske något om hur man lär sig att programmera, rita eller något annat som faktiskt är utvecklande och utbildande istället för att göra ditt barn till en konsumerande datorzombie.

 • Skaffa en switch eller ett lösenord som bara du kan använda för att sätta på och stänga av internetfunktionen. Håll sedan tidsgränserna.

 • Lär dig mer om vad ditt barn gör på nätet. Prata om spelet. Lär dig mer om spelet. Spela det själv så du ser vad det är. Ni kommer närmare varandra och du får koll. Fråga vad som är så fascinerande.

 • Installera övervakningsprogram i ditt barns dator så du kan vara säker på vad som händer. En ”keylogger” kan vara bra att använda.

 • Skapa ett arbetsschema hemma. Även om du hellre sköter hushållsuppgifter själv så är det ett sätt att få ditt barn ut från rummet. Dela ut arbetsuppgifter till alla och först när de är klara får ditt barn använda datorn. Det är också en bra chans för dig att öppna kommunikationsvägarna på ett naturligt sätt.

 • Varna ditt barn om att ifall han/hon inte håller sig till reglerna så kommer du att bli tvungen att ta datorn. Det kommer att hända så var beredd att göra som du har sagt.

 • Skaffa ett husdjur och låt ditt barn bli ansvarig för skötseln (tror han/hon alltså). Du är alltid ansvarig.

 • Lista ut vad ditt barn är mest intresserat av i hela världen. Passion för något kan alltid ha en chans att konkurrera ut konsumtion av internets alla distraktioner.

 • Och viktigast – du måste göra saker. Många föräldrar idag har så mycket annat i sina liv att de låter barnens datorer bli barnvakter. Den som vill ha ett barn som gör saker måste se till att de där sakerna att göra finns. Spela Monopol, ta med dem till biblioteket, bjud hem deras vänner - ta tillbaka kontakten med ditt barn!


 • Lästips som fler än 75 000 andra har gillat

  Stå på dig - annars gör någon annan det


  Så här tycker läsarna

  "Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
  Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
  Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
  Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
  Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
  Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
  Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
  Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
  Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
  Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

  Gabriella Bonalumi

  "Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
  Eva-Britt Lindberg

  "Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
  Katja Jönsson

  "Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
  Beata Lundqvist

  "Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
  Johan Björk

  "Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
  Charlotte Mårtensson

  “Jag måste bara berätta för er vilken kanonbra bok jag köpte (Stå på dig annars gör någon annan det), fick även en gratis bok på köpet (Stressfri på jobbet). Jag är 25 år och har aldrig i hela mitt läst en hel bok, jag har aldrig haft ro i kroppen för att läsa, jag kan inte koncentrera mig helt enkelt trots att jag hade läshjälp under mina skolår, provat många sorters böcker osv men nu har jag läst ungefär 30 sidor i streck igår kväll i boken jag köpte av er, anledningen till att jag slutade läsa var för att jag va nära att somna annars hade jag kunnat läsa ut den i ett streck, den är väldigt intressant, jag känner igen mig väldigt mycket i boken, det är som att boken talar till just mig. Jag har tänkt på boken hela dagen och vill bara hem och läsa mer nu.”
  Robin B, Mora


  Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

  Om artikelförfattaren:

  Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

  Artikeln är skyddad med Google authorship

  Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

  Veckans samvetsfråga:
  När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

  Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
  Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

  Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

  Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

  EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

  Fyll i din e-postadress i rutan
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


  Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
  Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap