Att förhandla om lön är en viktig del av din professionella utveckling och karriärplanering. Att närma sig denna process på fel sätt kan dock skada dina chanser att uppnå önskat resultat. Här utforskar vi sju mindre effektiva sätt att förhandla om lön, och jämför dem med sju mer effektiva och strategiska tillvägagångssätt.
Dåliga sätt att förhandla om lön
1. Hot om att sluta på dagen: Att använda hot som förhandlingsverktyg kan skada din relation med arbetsgivaren och din professionella rykte.
2. Gråta vid förhandlingsbordet: Att visa emotionell instabilitet kan minska din trovärdighet och försvaga din förhandlingsposition.
3. Gissa vad du 'borde' tjäna: Att basera dina löneanspråk på gissningar snarare än på forskning och data kan leda till orimliga förväntningar.
4. Ignorera marknadsvärde: Att inte ta hänsyn till ditt yrkes marknadsvärde kan resultera i att du begär för mycket eller för lite.
5. Brist på förberedelse: Att komma oförberedd till en löneförhandling kan göra att du missar viktiga argument för din löneökning.
6. Fokusera enbart på lön: Att inte beakta andra förmåner som kan vara lika värdefulla kan begränsa dina förhandlingsalternativ.
7. Förhandla under fel tidpunkt: Att välja en olämplig tid för löneförhandling, som under ett företags ekonomiska svårigheter, kan minska dina chanser att lyckas.
JULKLAPPSTIPS TILL FÖRÄLDRAR!
(Som alltid säger att de inte önskar sig något)
I klassikern "Boken om mig" (180 000+ sålda i hela Norden) svarar de på 300 frågor om sig själva och skapar en egen självbiografi. Du får läsa sedan.
Provläs , se vad andra tycker och beställ till julklappspris i Smartare livs egen bokhandel ...
(Som alltid säger att de inte önskar sig något)
I klassikern "Boken om mig" (180 000+ sålda i hela Norden) svarar de på 300 frågor om sig själva och skapar en egen självbiografi. Du får läsa sedan.
Provläs , se vad andra tycker och beställ till julklappspris i Smartare livs egen bokhandel ...
Bra sätt att förhandla om lön
1. Forska om marknadslöner: Att ha en god förståelse för lönenivåer inom din bransch och region kan ge dig en solid grund för dina förväntningar.
2. Förbereda dina argument: Att ha välunderbyggda skäl för varför du förtjänar en löneökning kan stärka din förhandlingsposition.
3. Visa dina bidrag och prestationer: Att presentera konkreta exempel på dina bidrag till företaget kan visa ditt värde.
4. Var öppen för förhandling: Att vara flexibel och öppen för diskussion kan leda till en mer framgångsrik förhandling.
5. Överväg hela ersättningspaketet: Att tänka på andra förmåner, som flexibel arbetstid eller utbildningsmöjligheter, kan vara lika viktigt som lönen.
6. Öva din förhandlingsförmåga: Att öva på hur du framför dina argument kan öka din självsäkerhet och effektivitet.
7. Välj rätt tid och plats: Att förhandla om lön vid rätt tillfälle, som under en årlig utvärdering eller efter en stor framgång, kan förbättra dina chanser.
Att förhandla om lön kräver både takt och förberedelse. Genom att undvika vanliga fallgropar och istället anta en mer genomtänkt och strategisk approach kan du förbättra dina chanser att uppnå en rättvis och tillfredsställande lönejustering.
Läs gärna Handbok för karriärister som visar hur du blir attraktiv på framtidens arbetsmarknad.