I din kundvagn:


Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Är du en bra lyssnare?


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Det är underbart med folk som lyssnar på dig när du pratar. Du känner dig värdefull, intressant och respekterad. Vanliga diskussioner om ditten och datten har chansen att bli djupare mellan två personer som är bra på att lyssna. Som förälder hjälper man sina barn att få självförtroende om man lyssnar på dem och i affärsvärlden tjänar man mer pengar och undviker missförstånd genom att lyssna bättre. Här kommer tio tips om hur du kan göra för att bli en bättre lyssnare – och därmed bli bättre än dina konkurrenter som bara pratar.

1. Se på den du talar med, sitt upp och luta dig lite mot den som talar för att visa med din kropp att du är där.

2. Håll lagom och varierad ögonkontakt. För mycket stirrande rakt in i ögonen på en annan person blir obehagligt och ingen kontakt alls signalerar ointresse.

3. Minimera alla yttre störningar. Mobiltelefonen, öppna dörrar, saker i händerna, ljudstörningar ska bort.

4. Visa att du är med genom att humma, nicka, höga ögonbrynen och med ditt minspel.

5. Få den du lyssnar på att gå vidare och känna sig bekväm med ord som ”Jaha”, ”Intressant” och mer direkta frågor som ”Och vad gjorde du då?”

6. Koncentrera dig på vad den som talar säger. Försök inte att tänka på vad du själv ska säga när det blir din tur. Ert samtal kommer automatiskt att gå vidare på ett logiskt sätt när den du lyssnar på är klar.

7. Öppna sinnet. Vänta till den du talar med är klar innan du bestämmer dig för att hålla med eller tala emot. Försök undvika att tänka på var den du lyssnar på är på väg eftersom det gör dig mindre benägen att lyssna vidare.

8. Undvik att kasta dig in i samtalet för att du plötsligt känner igen problemet och vill berätta hur du löste det. Det kan vara så att den du lyssnar först vill lätta sitt hjärta. Det här är jätteviktigt. Om du låter en person lätta sitt hjärta för dig så är han/hon ganska nöjd sedan. Om du inte låter de göra det, så sitter något och gnager under samtalet sedan.

9. Även om den du lyssnar på klagar på DIG, vänta till han/hon är klar innan du börjar försvara dig. Den som talar med dig vill säga sitt hjärtas mening och om han/hon får göra det så är behovet mycket mindre att göra det igen.

10. Engagera dig. Ställ frågor och be om förtydliganden, men vänta till den som talar är klar. På det sättet kommer du inte att rubba talarens tankebanor. Efter att du har ställt frågor kan du be om förtydliganden som ” Så det du menar är att…”

Låter allt det här självklart för dig – bra. Det gör det för mig också när jag är på det humöret. Ibland är man inte det och vill bara gasa på med sina egna idéer, men om du tränar på det här så kommer du att få mycket mer som du vill. Det lustiga är att du kommer att uppfattas som en otroligt trevlig person – supersocial – även om du kanske bara har sagt fyra ord på 25 minuter

Lästips som andra har gillat

Konsten att småprata

"Boken är lättläst och humoristisk. Den tar upp vikten av till synes betydelselöst småprat, som kan medverka till att bryta isen, göra dig till en bättre säljare, och lära känna nya människor, samt vad man kan göra om man hamnar i jobbiga situationer. Efter att ha läst boken har jag börjat testa att prata med främmande människor i affären, på gymmet, osv. Det har lett till flera trevliga möten. Jag har blivit bättre på att berätta om mig själv och saker som jag varit med om, istället för som tidigare, utgå från att det inte kan vara av intresse för andra. Mitt nästa steg blir att prova de olika teknikerna för att bli av med jobbiga människor :)"
Paula Ode, Tomelilla

”Boken var lättläst och tydlig. Många praktiska tips, roliga och slående exempel från verkligheten och media. Jag har börjat tillämpa de olika tipsen/råden och övningar. Det har gett mig mer säkerhet i situationer där jag tidigare var tyst och avstod från att prata. Därigenom har jag fått nya kontakter både i mitt privata liv och i mitt affärsliv.”
Sten Lövgren

”Det jag uppskattar mest är att jag har så kul när jag läser och då minns man lättare vad man ska säga i trängda situationer. Boken har gett mig konkreta repliker i situationer där jag tidigare varit svarslös.”
Birgitta Edholm, Noraström

”Den här boken är en liten del av verklighetens pussel. Att lära sig att bli social är något vi alla kan behöva eftersom definitionen på social idag är så konstig. Småpratet har en viktig funktion och i med den här boken kan alla lära sig det. Dessutom är boken rolig.”
Evelina Mellquist, Trelleborg

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.
Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap