I din kundvagn:


Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 saker som du måste sluta med nu för att bli mer produktiv


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Det tycks alltid finnas tusen saker som måste göras, men som vi aldrig hinner med.
Känner du ingen den tanken?
Grattis, du är inte ensam.
Hela världen har fastnat i samma självbedrägliga illusion av att vara effektiv. Så här gör du för att enkelt och snabbt frigöra mer tid och bli tusen gånger mer produktiv:

1. Sluta göra mer än en sak i taget
Det finns fortfarande många som tror att multi-tasking är lösningen för att bli mer produktiv. Det är precis tvärtom. Fokusera på att göra en sak i taget och gör det ordentligt. Att försöka hålla tio bollar i luften leder bara till slarv och ännu fler halvfärdiga projekt. Det är också ett tydligt tecken på att man inte har bestämt sig för vad som är viktigast att prioritera.

2. Skrota ditt kontrollbehov
Om du ber någon om hjälp, så visa att du har förtroende att låta honom/henne göra det du bett om utan att du ständigt måste kolla hur det går. Om det inte blir exakt som du hade tänkt, så acceptera att det är tillräckligt bra. Perfekt existerar inte. Om du låter andra göra saker efter eget huvud, så slipper du också ett onödigt stressmoment och frigör dessutom mer tid för dig själv när du slipper att kolla hur det går.

3. Sluta chansa och improvisera
Ska du göra något, så se till att göra det så bra du kan. Förbered dig och ta reda på vad som behövs och hur du ska göra för att fullfölja en uppgift. Lita inte på din improvisationsförmåga och på turen.

4. Ge upp tanken på att du alltid måste hålla igång
Det finns fortfarande de som tror att framgångsrika människor jobbar dygnet runt, året om för att lyckas. Det är precis tvärtom. De som lyckas bli framgångsrika har haft vett på att skilja på arbete och fritid – även om man jobbar med sitt största intresse, så gäller det att frigöra tid för att koppla av och hitta på roliga saker som inte har med jobbet att göra. Det är först när man kan släppa tankarna på jobbet och verkligen koppla av som vi kan bli framgångsrika. I det här ingår också att sova ordentligt – se till att få minst 8 timmars sammanhängande sömn per dygn. Bra sömnvanor är hemligheten till att orka mer, fokusera bättre och bli gladare och mer produktiv.

5. Sluta slarva med maten
Tror du verkligen att de som skippar lunchen eller bara värmer en Gorby i micron hinner så mycket mer än de som satsar på att äta en ordentlig frukost, en hälsosam lunch och att laga middag med varierande kost?
Att slarva med maten resulterar bara i sömnproblem, koncentrationssvårigheter och skapar ett onödigt sug efter socker och skräpmat.

Enkelt va? Prova redan idag!

Lästips som andra har gillat

Gör det nu - eller ångra dig i graven

”Fem poäng av fem! Perfekt språk – direkt till läsaren. Det finns sammanfattningar, frågeformulär, saker att komma ihåg eller tänka på. Personlig, tydlig och med stor empati. Man får tillit till författare från första raderna – det syns direkt att han vet vad han skriver om. Uppmuntrar och vägleder. Lagom djup, mycket psykologisk och väldigt nyttig. Boken hjälpte mig att förstå mig själv bättre. Jag fastnade i vissa avsnitt och fick läsa om dem, t. ex, om beroende av andra människor, då fick jag tänka om mina relationer med de andra och förstå att det är/var bara bra att släppa taget och gå vidare, att bli mer vuxen och oberoende.”
Marina Wallin, Stocka

”Jag blev lite besvärlig för familjen hemma efter jag läst boken men också otroligt peppad och glad, mycket för att jag förstod att det faktiskt finns fler som är som jag och det går att göra något åt det. Jag började sakta tänka i andra banor. Jag är inte dålig på att genomföra saker, men är av den oroande karaktären som funderar väldigt mycket på "vad som kan hända längre fram" och går in i en ond cirkel som stjäl otroligt mycket energi. Förändringarna började sakta ta form allt efter sidorna i boken och nu känns livet enklare, roligare och nu tar jag rätt steg och gör rätt saker i mitt liv. En bok att ha med sig lång tid.”
Anette Dahlgren, Trekanten

”Man får sig en tankeställare att tiden går men det man lär sig är att det inte är för sent att starta nya projekt och utmaningar... Boken innehåller många tänkvärda kapitel som faktiskt hänger ihop med mental träning också...”
Maud Gradh Karlsson

”Det bästa med boken var sättet den var skriven på, enkel att förstå och gav konkreta tips.
Den har absolut hjälpt mig, den gav mig verkligen en spark i baken och fick mig att inse att det bara var att bestämma sig! Jag kommer förmodligen läsa om den flera gånger. Jag skulle rekommendera den till alla, även den andra boken jag köpte, "Rivstart" var hur bra som helst.”

Emelie Karlsson, Ulricehamn

”Den svenska modellen bygger bland annat på trygghetsnarkomani, och den här boken utmanar oss att lämna detta trygga landskap. Boken har fått mig att tänka till och i högre grad värdera vad jag sysslar med (och inte sysslar med). Den har påverkat mina vägval inför framtiden i en hälsosam riktning (och gjort mig mindre beroende av trygghet). Köp den!”
Lollo Vestlund

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap