I din kundvagn:
Kundvagnen är tom

Personlig utveckling

4 enkla tips på hur du kan bli både gladare och mer produktiv
Ibland känns allt bara meningslöst, speciellt om det är november, regn och mörker från morgon till kväll. Men det finns några enkla saker som du själv kan göra för att skapa ljus i tillvaron.

1. Bestäm humöret för resten av dagen

Det kan låta märkligt, men vi är inte automatiskt deppiga, sura eller arga när vi vaknar på morgonen. Humör är något som du själv kan styra. Bestäm dig redan innan du har klivit ur sängen att inte låta någonting förstöra din dag. Skäm bort dig själv med en extra god frukost eller bestäm dig för att äta på ditt favoritlunchställe trots att det bara är tisdag. Hitta saker som du kan belöna dig själv med bara för att du kan – och är värd det. Då kvittar det om bussen är försenad eller om du fastnar i köer på väg till jobbet. Om du har bestämt dig för att ditt humör ska vara i topp, så blir det också så.

2. Ta extra pauser
Ge dig själv tid till att ta en time-out utöver det vanliga om allt känns trist och tungt. Det kvittar om du jobbar eller pluggar och egentligen inte har tid till extra raster – belöna dig själv med en extra promenad, en fika eller att bara koppla av en stund. Studier har visat att upprepade korta pauser gör under för både humör och produktivitet.

3. Skaffa något som du kan se fram emot
Det är lätt att bara tröska på i gamla rutiner – gå till jobbet, åka hem, äta, glo på TV och sova. Hemligheten med att orka med den tillvaron är att skapa utrymme för sådant som sätter guldkant på tillvaron. Gå på bio en tisdagskväll, boka in ett konsertbesök en söndagskväll. Överraska dig själv och hitta sådant som gör att du hela tiden har något att se fram emot. Man behöver inte alltid ha kul bara på helgerna.

4. Ge dig tid till eftertanke
Stress gör oss på dåligt humör och sänker vår produktivitet. Ge dig själv tid till att koppla av och logga ur med jämna mellanrum. Dra dig undan till en lugn plats och ge dig en chans att höra och reflektera över dina egna tankar ibland. Avsluta varje dag t.ex. med att bara sitta tyst i 15 min och tänka igenom din dag.

Andra läser om...

Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter
Artikeln är skyddad med Google authorship

Våra mest sålda böcker

Våra mest lästa artiklar

Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se