Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Om du vill bli framgångsrik - berätta inte för någon om det


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)


När man har bestämt sig för att uppnå något, vad som helst. Kanske starta ett eget företag, gå ner i vikt eller utbilda sig, så verkar det kanske smart att berätta för alla som orkar lyssna vad man har bestämt sig för. Men det verkar vara tvärtom.

Ett gäng amerikanska forskare publicerade för ett tag sedan en rapport i tidningen Psychological Sciense. De säger att viktiga mål, som till exempel karriärmål är starkt kopplade till ett identitetsmål. Identitetsmål är mål som påverkar en persons självuppfattning.

Forskarna säger att när folk berättar om vad de tänker göra för alla så slår det där tillkännagivandet tillbaka på dem. Om vi säger att du till exempel vill bli egen företagare och berättar för mig vad du tänker göra: Kanske utbilda dig inom företagsekonomi och marknadsföring, så vet du att jag redan börjar tänka på dig som företagare. Då har du redan uppnått en del av ditt identitetsmål genom att berätta för mig om det. Konstigt nog så kan det göra dig mindre motivera att kämpa vidare.

Och forskarna bevisade det
I en studie använde de sig av studenter som ville bli psykologer. De bad studenterna skriva ner två aktiviteter som de ville åstadkomma inom de närmaste två veckorna för att komma närmare målet. Hälften av studenterna lämnade över vad de skrivit ner till forskarna som läste upp vad studenterna skrivit högt. Den andra halvan av gruppen fick veta att det de skrivit ner inte skulle läsas, att det var ett misstag att de fått uppgiften och att ingen skulle titta på vad de skrivit ner.

Följande vecka kontaktades deltagarna igen och fick uppgiften att skriva ner vad de kom ihåg av de mål de skrivit förra veckan och sedan skriva ner hur mycket tid de lagt på aktiviteterna de bestämt sig för. Den första gruppen, som hade fått sina mål upplästa hade lagt ner hälften så mycket tid på aktiviteterna som gruppen som inte fått sina mål upplästa.

Den här forskningen visar att viljan att ha en speciell identitet är en viktig motiverande faktor för att faktiskt göra aktiviteterna som behövs för att lyckas. När de aktiviteterna är de enda markörerna på att du och andra har en viss identitet, så blir din motivation att jobba hårt stark.

Och när det finns andra sätt att kommunicera din identitet för andra, så blir din motivation svagare.

Med andra ord. Om du vill något stort och just har börjat resan så är det bättre att låta dina handlingar tala högre än dina ord.

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap