Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Att fatta beslut - inte svårare än man gör det till


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Alternativ 1, 2 eller 3?

Det är bråttom att bestämma sig nu. Helst skulle du ha gjort det igår. Hur tänker du när du fattar beslut. Är det en automatisk process eller går du mer systematiskt tillväga?

Förmågan att fatta rätt beslut är definitivt en av de allra viktigaste egenskaperna du kan ha i affärslivet (och i privatlivet såklart), och särskilt när du är under tidspress är det viktigt att göra det mer systematiskt. Hur gör du när det kommer till avgörande eller mindre beslut? Går du på magen eller har du en mall att följa som går igenom och analyserar problemet? Här får du tips som hjälper dig att fatta ett mer genomtänkt beslut snabbt varje gång.

1. Definiera situationen du står i och behoven du vill ha lösta
Ta dig helt enkelt tid att se på problemets olika delar. Är det ett enkelt problem eller finns det djupare konsekvenser beroende på vilket beslut du tar. Kan du bryta ner beslutet i mindre delar så att varje del är mer hanterbar? Det är här du funderar över var du är idag och vad du vill hamna. Det är vansinnigt att blir så uppfylld av beslutet som ska göras att du inte ser hela bilden av det (du ser inte skogen för alla träd”).

2. Ta ett par kliv bakåt så du ser hela bilden tydligare
Det här är svårt. Många gånger låter vi det förflutna bli härskare över besluten för framtiden. Det förflutna är där för att informera oss, inte styra beslutet. En bra ledare lär sig från tidigare erfarenheter, både positiva och negativa. Och de vet också när det är dags att fråga andra för att få ett nytt perspektiv över situationen beslutet gäller.

3. Vilka alternativ har du?
Här finns det verkligen plats för en brainstorm. Tänk ut minst fem olika sätt som du kan lösa problemet på. Alla förslag, även helt absurda ska ha plats och rätt att finnas med.

Analysera sedan varje alternativ. För varje alternativ listar du sedan:
• Vad är positivt?
• Vad är negativt?
• Vem/ vad kommer det att påverka?
• Är det möjligt att nå inom rimlig tid?
• Hur passar det in med våra mål på både lång och kort sikt?

4. Kom loss
En del personer fastnar för att inget blir tillräckligt bra (känner du igen dem eller dig?). Här gäller det att pressa fram något till slut. Vad är det bästa vi kan göra idag? Är frågan du ska ställa dig. Inse att nästan allt är en kompromiss. Inget beslut kommer att vara utan negativa sidor.

5. Ta beslutet
Och gör det baserat på den analys du gjort där du bör ha fått fram det bästa möjliga alternativet för dig idag.

6. Gör en handlingsplan
Det är nu det gäller för dig att bestämma vad det är som avgör att beslutet och konsekvenserna blir lyckade. Alltså, vad du vill ha ut av beslutet. Sätt specifika och mätbara mål. Bestäm när du behöver utvärdera konsekvenserna och kanske göra förändringar i planen. Den här handlingsplan ska innehålla stegen du måste ta, resurserna som behövs och tiden för varje steg. Samt självklart ett öppet schema för utvärdering av beslutet

7. Sätt igång
Det viktigaste med förändringar är att ta med oron för dem i dina beräkningar. Det är en del i allt som är nytt att folk man känner oro. Det betyder inte att beslutet är fel, det är bara förändringen som är jobbig.

Lästips som andra har gillat

Handbok i att leda sig själv - 258 nödvändiga tips som ger dig självdisciplinen du vill ha

"Det som skiljer den här boken från andra i genren och också är dess förträfflighet är alla korta handfasta tips! Den är full av kraftfulla råd och är enkel att slå upp när motivationen tryter. Det är som om någon sammanfattat alla mina ledarskapsböcker i en enda späckad handbok. Inget tomt prat för att fylla ut sidorna. Boken ligger ständigt överst i högen av böcker på nattduksbordet! Förutom att den hjälper mej att coacha mej själv så har jag haft väldig nytta av den då jag jobbar med att coacha andra. Inte sällan börjar jag prata med vänner och kollegor kring tipsen i boken och får ofta höra att jag inspirerat dom till att göra den förändring de längtar efter. Och det gör mej väldigt väldigt glad! Boken är en must have för alla som är villiga att ta ansvar för att leva det liv de önskar!"
Tanja Sivonen, HM

”Lättfattlig, ingen "tung" bok att plöja igenom. Bra format och snygg layout. Den här boken boostar mig med självdisciplin och jag bläddrar i den titt som tätt när jag tar en kaffepaus, eller som kvällslektyr framför brasan. Jag kan verkligen konkret överföra tips till just min verksamhet = love it!
Annica Larsson, Kroppsverkstan

”Den är perfekt att alltid ha med sig eller placerad på ett ställe som gör att man alltid kan ta upp den när man har lite tid över. Genom att lägga någon ynka minut om dagen hjälper den dig att hålla mod och fokus uppe på dina mål men den hjälper även med tips om hur man kan prioritera och strukturera för att göra det enklare att lyckas fortsätta. Boken har hjälpt mig att hålla modet och fokus uppe då jag håller på att starta upp ett eget företag men även i mitt vanliga jobb har det hjälpt mig att fokusera, prioritera och sträva efter rätt saker och inte försöka göra allt på en och samma gång.”
Jonatan Gunnarsson, Varberg

"Jobbig bok som ställer mig mot väggen hela tiden. Jag skojade bara. Det här är verkligen en energikick att plocka fram hela tiden och tvinga sig själv att läsa istället för att låta latmasken i en bestämma."
Johan Andrén, Helsingfors

"Jag gillar att det är så lätt att ta till sig tipsen. Bara att bläddra fram ett och testa. Superbra format som gör att man kan ha med sig boken. Om jag ska säga något negativt så är det väl att man börjar analysera sin omgivning så förbaskat."
Roger Svensson, Täby

"Jag sitter på bussen och måste bara skriva till er om ”Handbok i att leda sig själv,” Jag skrattar högt åt hur den kniper åt om mina nerver och avslöjar mina svagheter. Nu ska jag göra karriär och jag vet hur. Tack för det…”
Bea Forsberg, Boden

"Inte visste jag att det var så lätt att få självdisciplin. Ja, lätt och lätt – men nu har jag verktygen i alla fall. Det finns inga undanflykter längre."
Staffan Holmström, Skara

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap