Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Hur du utökar din komfortzon


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Komfortzonen är ännu ett av flera underbara begrepp som snart slitits ut och tappat värdet eftersom det används alldeles för mycket i fel sammanhang och av fel personer som likställer det med att säga: ”Var inte så feg!” Komfortzonen är så mycket mer än att inte vara feg.

Vad är en komfortzon?
Din komfortzon är gränserna omkring dig dit du inte vågar gå fast du kanske både vill och borde göra det. Zonen är osynlig, men märks när du tittar på resultaten av dina ansträngningar i livet. Du kan ha undermedvetna komfortzoner eller så är de tydliga och visar vilka begränsningar som du har satt upp för dig själv. Ja, du läste rätt: ”som Du har satt upp för dig själv.” Och där inne står du och balanserar ditt liv inom de säkra gränserna som du satt upp. Du känner dig hemma där. Det finns inga risker och du behöver inte göra några misstag så länge du är kvar där inne.

Och sen kommer någon klämkäck person och säger: ”Spräng gränserna. Ta dig ur din komfortzon och sluta vara så feg hela tiden!"

Problemet är att man måste vara mentalt redo för det. Vi måste prata om det först och det finns tre bra sätt att förbereda sig för större kreativa steg. Här är de:

1. Ge dig själv tillstånd att misslyckas
När man gör något nytt, så kan man inte vara expert på det på en gång. Det säger sig självt, men vi har glömt det i vår iver att vara dugliga och duktiga. När man gör något nytt har man faktiskt rätt att vara nybörjare och färsking. Det är en del av inlärningsprocessen. Säg det högt tio gånger för dig själv.

2. Sparka ut din inneboende perfektionist
Om du gör något nytt, så kan du ju inte bedöma det på samma sätt som när du sysslar med något du gör ofta. Det är inte rättvist. Det här är en STOR sak. Jag har folk nära mig som aldrig skulle göra något om de inte på förhand vet att de kommer att göra det bra. Konsekvensen är att de sällan gör något alls. Oftast låter de mig göra saker istället och tittar på hur jag klantar mig ända tills jag kan det. Då kan jag det, men inte dem. Vilken vinst för mig. Det kostade bara att göra något ”operfekt” några gånger.

3. Fira dina framåtrörelser
Klappa dig på axeln varje gång du gjort något på ”den osäkra sidan”. Säg till din inre Janteförespråkare att ”Såg du nu lilla Jante, jag tog steget fast du försökte stoppa mig.
Såg du att jag:
• Började prata med den där tjejen.
• Bad om den där löneförhöjningen.
• Lärde mig det där svåra datorprogrammet.
• Gick – och klarade – den där kursen.
• Sökte det där jobbet.
• Sa ifrån till den där idioten.

Gissa vad som händer när du följer de här tre stegen?
Något fantastiskt!
Det är inte bara så att du gör det där obekväma, du förbereder dig också för allt annat jobbiga du har framför dig. När man börjar ta obekväma steg blir alla andra obekväma steg också lättare att ta eftersom man fattar att det inte är så farligt som man trodde. Den här inställningen är antagligen det viktigaste av allt i den här boken. Utan de här stegen i det kreativa arbetet, så kör man helt enkelt fast.

För vad händer annars?
Det här: Direkt när du hamnar i en situation som inte är bekväm med eller inte riktigt är som du förväntat dig, så kommer du att göra allt du kan för att bli bekväm igen. Och här har du en stor del av alla olyckliga människors problem. Även om de är olyckliga och tomma inombords, så är ändå den naturliga instinkten att stanna kvar där de är eftersom det är välbekant och säkert. Många miljoner människor stannar kvar på jobb, i relationer och i situationer som för länge sedan förlorat relevansen för dem bara för att de är rädda för det okända. Tänk om de visste att säkerhet inte finns i något utanför dem själva, utan istället inom dem själva. De kommer aldrig att få reda på var de verkligen hade kunna hamna eller vad de hade kunnat göra.

Visst är det sorgligt?
Och ännu sorgligare är att de tror att det handlar om att börja med fallskärmshoppning eller friklättra i berg. Det kan vara så enkelt som att bestämma sig för att ta risken att lära sig något nytt, börja med en sport eller söka ett nytt jobb.

Nu är jag helt andfådd och röd om öronen efter att ha smattrat ner det här viktiga på bara några minuter. Men jag tror att du är med på noterna. Det handlar om att göra sig bekväm med det man är obekväm med och om att hantera utmaningar - och nu pratar jag om riktiga utmaningar. Sånt som är utvecklande, men som samtidigt gör lite ont. En utmaning är inte när din chef säger; ”Se det som en utmaning” när ni ska omorganisera arkivet på jobbet. Kreativitet och komfortzoner handlar om att ge sig själv stryk, men gilla resultatet av det. Att vara modig. Det är så få som är det. Det är få som går hela vägen. Du kan bli en av dem som gör det.

Lästips för dig som menar allvar med nå dina drömmar mål:

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap