I din kundvagn:


Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

7 vanliga negativa tankar som hindrar dig från att nå din fulla potential


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Du har säkert, som de allra flesta, någon gång undrat vilket ditt syfte är här i livet. Funderat på om det finns något särskilt som du är menad att bli eller att göra. De flesta av oss begraver de där tankarna i vardagsgyttret och glömmer bort att man inte bara behöver gå igenom livet och nöja sig med sitt trista jobb, sin meningslösa tillvaro och härda ut. Det är fortfarande tillåtet att ha drömmar – och att kämpa för att förverkliga dem även om omgivningen viftar bort dina idéer som medelålderskris.
Det är inte lätt att förändra sig. Vårt livsmönster är så hårt styrda av rutiner och vanor – och inte minst ovanor. Vi blir som vi blir på grund av de vanor som vi väljer att följa. De flesta vanor följer vi utan att vi ens tänker på att de är resultatet av våra egna val, oavsett om vi är medvetna om att vi faktiskt själva har gjort det valet eller inte.
Men det finns ett gäng återkommande negativa tankar som gör att vi alldeles i onödan begränsar oss från att nå vår fulla potential. Det är den där envisa, och inflytelserika, inre rösten som övertygar oss om att vi inte är lika bra som alla andra. Det är den rösten som plågar oss med tankar som hindrar oss från att göra det där lilla extra som kan förvandlar vårt liv till något lite extra. Det är tankar som …

1. ”Jag duger inte”
Allt fler människor ruvar på en negativ självbild och lider av dåligt självförtroende – och inte blir det bättre av att vi lever i ett samhälle som med hjälp av sociala medier stressar folk till att känna sig ännu mindre värda och misslyckade av att hela tiden jämföra sig själva med andra som skryter och målar upp illusioner av perfektionism på alla plan i livet. Folk är besatta av att höras och synas i bästa tänkbara form, utseende, klädsel och på de hippaste ställena, i välstädade och eleganta hem, idylliska lantställen och glamorösa semesterorter. Inte ens att gå till dagis med ungarna vid halvsju blecket i strilande regn på morgonen framställs som annat en underbar familjeidyll. Om man ska tro allt man ser på Instagram, så har alla människor vaknat upp på ett strålande humör, varit på yoga, tränat pilates, umgåtts med familjen och bakat bullar tillsammans – redan klockan nio en vanlig tisdagsförmiddag. Och alla är givetvis solbrända, vältränade, välklädda och strålande lyckliga. Hela tiden. Varenda dag.
Det är otroligt att världen fortfarande inte har begripit allt livet i de sociala medierna bara är en illusion. En photoshoppad verklighet.
Ingen normal människa klarar av att leva upp till de ideal och till den överklasstandard som serveras på Instagram, Facebook och Kik.
Lägg ner allt surfande på sociala medier – eller begränsa åtminstone det till mer än hälften. Tänk på alla människor – även du – har något unikt att känna dig stolt och glad över och som du kanske även kan dela med dig av till andra.

2. ”Konkurrensen är för stor”
Det är ingen överdrift att påstå att alla människor bär på drömmar, planer och förhoppningar – och det gäller även dem som aldrig gör någonting konkret för att förverkliga sina drömmar. Orsaken till att så många aldrig ens vågar försöka – och det kvittar om det handlar om att starta ett eget företag, skriva en bok, skapa en TV-serie eller dra igång en blogg – är att de klagar på att konkurrensen är för tuff.
–”Det är ingen idé, det finns redan så många som har driver framgångsrika företag och bloggar. Som har skrivit populära TV-serier och bästsäljande böcker”.
Men konkurrens är något som man aldrig kan undvika. Och det behövs inte heller. Konkurrens är nyttigt och utmanar oss. Utan konkurrens hade vi blivit ännu latare och mer bekväma. Det kvittar att andra människor redan har gjort allt det där du drömmer om. Det finns alltid plats för din idé också – och chans att du också blir framgångsrik om du anstränger dig tillräckligt mycket och tror på din idé.

3. ”Det tar för lång tid”
Vi har den tid vi får – och ingen får mer än 24 timmar per dygn. Om tio är är du tio år äldre – men det betyder inte att du behöver vara samma person eller befinna dig i samma situation som idag. Ja, många drömmar tar tid, ibland väldigt lång tid, att förverkliga, men det är alltid värt besväret. Och det kvittar vad du drömmer om, det är aldrig försent att börja. Allt handlar om hur du använder den tid du har. Om du fortsätter att prioritera andra människors krav och behov före dina egna, så kommer det ta ännu längre tid att få det du vill. Den som vill något tillräckligt mycket låter sig inte hejdas av att det tar tid och kräver ansträngningar för att nå ett efterlängtat mål. De fokuserar på att lyckas och tar den tid det krävs för att också nå framgång.

4. ”Jag vet inte vad jag vill …”
Det här tillhör de vanligaste ursäkterna för att fortsätta bara gnälla och klaga på sin tillvaro istället för att anstränga dig lite och göra det man vill göra istället. Att gräva lite djupare inom sig själv och rannsaka sitt liv och sin person är oftast alldeles för jobbigt och besvärligt för de flesta av oss. Därför dövar vi våra drömmar med ursäkter som ”Jag vet inte vad jag vill” och ”Jag har inga speciella drömmar”.
Men det där är ju bara skitsnack.
Innerst inne vet både du och jag vad vi drömmer om. Vad vi helst av allt vill göra och åstadkomma. Ibland döljer vi dem för att vi tror att vi måste skämmas för det vi drömmer om eller för att vi skulle bli betraktade som oseriösa, galna eller orealistiska om vi skulle berätta om våra drömmar. Men de drömmar som vi bär närmast hjärtat glömmer vi aldrig, hur gamla och skröpliga vi än blir. Det är bara den negativa rösten i vårt huvud som får oss att tro att vi inte kan, orkar, hinner, vågar eller får lyfta fram de drömmarna i ljuset.
Skulle det vara så att du faktiskt inte kan tänka på en dröm som du haft, så fråga dig själv en enda sak:
”Vad är det som gör mig riktigt lycklig”?
Gör sedan mer av det så ofta du kan.

5. ”Jag är för gammal”
Ännu en klassiker i det åldersrasistiska Sverige för att slippa ta itu med en tillvaro som man inte trivs med. Men ingen blir någonsin för gammal för att göra mer som man vill – om man bara vill det tillräckligt mycket. Gamla klyschor som ”Man är inte äldre än man känner sig” och ”Ålder är bara siffror på ett papper” är mer aktuella än någonsin.

6. ”Det är omöjligt”
Fysikens lagar sätter visserligen upp en del begränsningar, men annars är ingenting omöjligt om du inte själv övertygar dig om det. Det precis som både citatet (som tillskrivits både Walt Disney och Winston Churchill) säger; ”Ingenting är omöjligt. Det omöjliga tar bara lite längre tid”.

7. ”Jag kommer aldrig att lyckas”
Varför inte?
Varför kan inte du lyckas om andra gör det hela tiden?
Har du någonsin ställt dig själv den frågan – och krävt att få ett ärligt svar?
Det finns ingen som lyckas utan att först stöta på motgångar. Och misslyckanden är ofta exakt vad vi behöver för att anstränga oss lite mer. Världen är full av misslyckade personer – som tagit nya tag och ändå nått stora framgångar.
Visste du att Walt Disney en gång ansågs vara fantasilös?
Att Ophra Winfrey fick sparken som programledare för att ledningen tyckte hon var ”för engagerad” i de historier som hon berättade om?
Steven Spielberg fick nobben varenda gång han sökte plats på filmutbildningen på University of California.
Harland David Sanders fick sparken från alla jobb han hade och när han åkte runt USA för att försöka sälja sitt recept på friterad kyckling slängde folk dörren i ansiktet på honom – idag finns hans skapelse Kentucky Fried Chicken på 18 000 platser runt om i världen.
Thomas Edison uppfann grammofonen, glödlampan och filmkameran – och fick patent på över 1 000 andra prylar. När han gick i skolan fick han höra att han var ”för dum för att lära sig någonting” och
J.K. Rowling var en utfattig, ensamstående mamma och levde på socialbidrag när hon började skriva böckerna om Harry Potter – och blev den första miljardärförfattaren.
Stephen King blev refuserad trettio gånger innan romanen ”Carrie” slutligen publicerades.
Sylvester Stallone fick nobben 1 500 gånger för sitt manus till ”Rocky” innan han fick napp i Hollywood.
Henry Ford gick i konkurs fem gånger innan han byggde upp sitt bilbyggarimperium.
Behöver jag verkligen dra upp fler exempel på att man alltid kan lyckas, även om man stöter på motgångar, om man bara fortsätter försöka?

Lästips som fler än 75 000 andra har gillat

Stå på dig - annars gör någon annan det


Så här tycker läsarna

"Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

Gabriella Bonalumi

"Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
Eva-Britt Lindberg

"Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
Katja Jönsson

"Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
Beata Lundqvist

"Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
Johan Björk

"Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
Charlotte Mårtensson

“Jag måste bara berätta för er vilken kanonbra bok jag köpte (Stå på dig annars gör någon annan det), fick även en gratis bok på köpet (Stressfri på jobbet). Jag är 25 år och har aldrig i hela mitt läst en hel bok, jag har aldrig haft ro i kroppen för att läsa, jag kan inte koncentrera mig helt enkelt trots att jag hade läshjälp under mina skolår, provat många sorters böcker osv men nu har jag läst ungefär 30 sidor i streck igår kväll i boken jag köpte av er, anledningen till att jag slutade läsa var för att jag va nära att somna annars hade jag kunnat läsa ut den i ett streck, den är väldigt intressant, jag känner igen mig väldigt mycket i boken, det är som att boken talar till just mig. Jag har tänkt på boken hela dagen och vill bara hem och läsa mer nu.”
Robin B, Mora


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap