Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 sluga sätt att plocka fram dina allra bästa sidor


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Varför lever du inte som du vill? Varför jobbar du inte med det du vill? Varför står allt bara still? Vågar du tar reda på svaret? Svaret kan vara att du inte anstränger dig tillräckligt mycket. Eller lägger ned för mycket tid och energi på fel saker. Det är lätt att skylla på andra människor, på tillfälligheter, orättvisor och omständigheter. Men allra oftast beror det på dig själv att du bara trampar vatten i livet helt i onödan. Här ska du få några enkla knep för att locka fram och använda dina undangömda resurser och bli mer som du vill vara.

1. Förändra dina tankar och din attityd
Allt börjar med en tanke, även de största av upptäckter. De mest fantastiska uppfinningar och de mest revolutionerande idéerna likaså. Tankens makt är stor. Tankar kan både befria och begränsa oss. Men det räcker inte med att bara tänka. Man måste också omsätta tankarna i händelser. Det är ofta lättare sagt än gjort. Det första steget mot att agera och inte bara tänka är att förändra dina tankar och din attityd. Byt alla negativa ord i dina tankar mot positiva. Sluta älta gamla misstag och ta ut misslyckanden i förskott. Tysta den irriterande rösten i ditt huvud som bara gnäller och säger att du är för gammal, för dum och för trött för att kunna åstadkomma förändringar. Det räcker inte att ha en positiv attityd för att få mer som man vill – men det är en bra bit på vägen.

2. Definiera dina mål
Det går inte att åstadkomma någonting utan att ha ett mål. Det säger sig liksom själv. Ändå har vi så svårt att definiera exakt vad det är vi vill. Istället slösar vi onödig tid och energi på att ta reda på allt vi inte vill ha eller göra. Skapa ett konkret mål och skriv ned det på ett papper som du kan se varje dag. När du vet exakt vad du vill, så kan du också hitta en väg till att nå det. Sätt en deadline för när du ska ha nått fram. Var noggrann med att sätta upp mindre delmål – de ska vara tillräckligt svåra för att vara en utmaning, men inte så svårt så att de blir oöverkomliga.

3. Utmana din rädsla
Världen är full av trivselfascister, av människor som gnäller på sin tillvaro, men ändå inte vågar ta sig ut ur sin komfortbubbla. I bubblan är det tryggt, men händelselöst. Det enda sättet att förändras på riktigt är att göra mer av allt du är rädd för. Skriv en lista med allt som du är rädd för. Varför är du rädd för att göra det? Handlar det om en rädsla för förändringar? Om att riskera att misslyckas? Rannsaka dig själv – titta närmare på allt du är rädd för och fråga dig själv; vad är det värsta som kan hända om du gör si eller så? Skulle du överleva? Förmodligen. Att skriva ned vilka eventuella konsekvenser det skulle få om du gjorde mer av sådant du är rädd för har en otrolig förmåga att tona ned det hemska. Att klä sin rädsla i ord får rädslan att blekna. När du vet vad du är rädd för, så kan du också skriva ned en sak som du kan göra för att övervinna den rädslan – det kan vara allt från att ringa ett telefonsamtal, skriva ett mail eller skicka in en ansökan. Vad det än gäller, så är det antagligen inte alls så farligt och läskigt som du tror. Det första lilla steget är alltid det värsta.

4. Visualisera
När vi var barn fanns det ingen hejd på vad vi dagdrömde och fantiserade om. När vi blir äldre blir vi fega och vågar inte drömma på samma sätt eftersom det dåliga samvetet har lärt oss att vi ska uppföra oss som ansvarsfulla och rationellt tänkande vuxna. Hör du hur mördande trist det låter? Vi är så upptagna med att skapa och bibelhålla den bild av oss som samhället förväntar sig att vi ska upprätthålla för att inte anses som oansvarig, barnslig och tanklös. Samhället är livrädda för visionärer – men hur hade världen sett ut utan dem?
Gör mer som när du var barn. Låt drömmarna få liv och fantisera om hur du gör mer som du vill göra.
Att visualisera handlar om att skapa en bild av att du har lyckats genomföra det du haft som mål. Dagdrömma positivt, skulle man också kunna säga. Gör den bilden så tydligt så att du kan se, höra, dofta och känna hur det verkligen känns när du har lyckats. Gör det till en vana att visualisera flera gånger om dagen. Det skapar motivation, lust och får dig att må bra. När du tror på dina drömmar, så är också halva jobbet gjort.

5. Ta kontroll över din inre röst
Tänk mer som Barack Obama – ”Ja, jag kan” – när din inre kritiska röst börjar klankar ned på dig och lura dig att tro att du inte är tillräckligt smart, ambitiös och driftig för att kunna skapa förändringar och göra allt det där du vill göra.
Avbryt den där gnälliga rösten i ditt huvud och överrösta den med positiva saker. Säg: ”Jag kan”. Den negativa rösten i ditt huvud är resultatet av en ovana. Att ersätta den med en röst som säger positiva saker om dig själv är en bra vana.


Så där, lite att börja med

Skaffa självförtroendet du vill ha och kanske behöver

Jag vill - jag kan - Jag ska!

"Jag har läst ett enormt antal "självhjälpsböcker" och böcker om mental träning, nlp m.m, för jag har ett stort intresse i detta ämne, men när jag snubblade över "Jag vill, jag kan, jag ska" av Thomas Nilsson så kände jag att om jag hade hittat denna bok för flera år sedan så hade jag inte behövt köpa nån mer bok. Helt otroligt bra är den!!!
Kent Ögren

”Boken hjälper mig varje gång jag tappat tron och drömmarna. Jag önskar jag kunde skriva att jag sträckläste den, men då hade ju inte boken fyllt sitt syfte. Jag hinner nämligen bara något kapitel åt gången innan jag åter är en “doer” och i full färd med nya planer! Tack för mycket kloka ord och för att jag får vara jag, för jag VILL, jag KAN och jag SKA! =) Den ger mig inspiration och påminner mig om vad som är viktigt för mig. ”
Nathalie Andersson

”På ett lättsamt och trevligt sätt tog boken mig tillbaka till mig själv. Många "livscoach-tips" är antingen så analyserande så man till slut tror att allt man gjort i livet har varit fel. Andra är så äckelhurtiga så man tröttnar på att läsa/lyssna efter fem minuter. Den här boken är full med tips och trix som är lätta att ta till sig var man än är i livet och man känner att man växer i lagom takt. Boken har hjälpt mig enormt. Den ligger på nattduksbordet och jag läser något passande kapitel i den så fort jag börjar känna mig lite låg. Superbra och billig form av terapi! Jag vill-jag kan-jag ska har (tillsammans med boken Rivstart) hjälpt mig att ta steget för att förverkliga min dröm, att starta eget företag och bli min egen chef. Efter lite peppning från boken tog jag mod till mig och sade upp mig från mitt jobb, ett jobb som inte har varit roligt på många år, på en arbetsplats som enbart andas kaos, knäckta medarbetare utan framtidstro osv. Jag har tipsat mina kollegor om den här boken. Risken är att det blir tomt på arbetsplatsen om alla läser den.”
Agneta Hermansson, AH Stallkonsult

"Boken ifrågasätter mycket och konfronterar tankar som man har! Man får aha-upplevelser och man kan se på saker från olika synvinklar. Den är lättläst och har ett bra format!"
Paul Spartalis

"Boken innehåller många användbara tips när man kört fast och det känns tungt med försäljningen. Den är mycket lättläst och rekommenderas av mig."
Michael, Eksit Data

"Jag köpte boken ”Jag vill – jag kan – jag ska” till en mycket kunnig kollega som gör ett bra jobb men behöver stärka sitt självförtroende och förstå hur bra jobb hon gör.
Det gör mig gott att hjälpa henne att bli starkare och må ännu bättre i sitt yrkesliv."

Börje Johansson, Hill-Rom Liko Nordic

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap