Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

3 superenkla saker som du kan lära av dina barn för att bli bättre på allt i livet


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Kommer du ihåg hur enkelt allting var när du var barn? Vi bara gjorde, utan att tänka och fundera så mycket. Vi levde i nuet. Vi behövde aldrig tänka utanför boxen eftersom vi inte ens visste att det fanns en box. Men så fort vi blir väluppfostrade vuxna skattebetalare, så rättar vi in oss i ledet och börjar begränsa oss själva helt i onödan. Har du egna barn, så ge dig tid till att studera dem lite närmare. Lyssna och lär. Det finns några superenkla saker att tänka på för att frigöra enorma mängder lust, energi och kreativitet och slå sönder alla murar som hindrar dig från att utnyttja din verkliga kapacitet.

1. Ta ingenting för givet
Barn frågar, undersöker, känner på och ifrågasätter nyfiket alla nya saker. Hur fungerar det här – och varför? Så fort vi blir vuxna, så blir vi blasé och tar så mycket för givet. Gör mer som dina barn. Fråga, upptäck, ifrågasätt och undersök – då kan du också skapa nya spännande perspektiv på gamla trötta vanor, uppgifter och tråkiga ”måsten” i tillvaron.

2. Hitta glädjen i allt du gör
Gör inte saker bara för att du måste. Harva inte vidare i gamla rutiner. Hemligheten bakom motivation och kreativitet stavas lust och glädje. När barn pysslar och leker, så blir de glada just för att de hittar ett sätt att frigöra och bejaka sin kreativitet. Tänk lite – hur kan du hitta glädjen i sådant som du måste göra varje dag? Utmana femåringen inom dig. Ansträng dig för att förvandla tråkiga rutinjobb till spännande uppdrag. Och lek mer. Koppla av och lek mer. Spela spel, bygg byggmodeller, lag pussel och uppfinn knäppa saker. Det är vardagstristessen som hämmar kreativiteten och motivationen. Bryt mönstret. Upptäck nya, roliga saker i allt du gör om dagarna.

3. Skrota förväntningarna
Ordet ”perfekt” existerar inte hos barn. De har inga förväntningar på saker och ting. De väntar inte på “rätt tillfälle” eller “perfekta” förutsättningar. De bara gör. De lever i nuet. Det bygger, skapar och målar utan begränsningar och låter sig nöjas med resultatet. Gör likadant själv – börja skapa utan att först bygga upp onödiga hinder, kritisera och begränsa dig själv innan du ens påbörjat något. Och fullfölj ditt projekt istället för att sluta halvvägs bara för att du har alldeles för höga krav på dig själv.


Så där, lite att börja med

Lär dig att få fart på din kreativitet - som proffsen gör

Kreativitet utan flum

"Jag hade förmånen att få läsa den här boken som korrektur och det första jag tänkte på är att det här är en bok för proffs och kanske lite för tuff för känsliga personer som egentligen bara har kreativitet som hobby. Hela boken är som ett citat från TV-serien Fame: "You've got big dreams? You want fame? Well, fame costs. And right here is where you start paying - in sweat!" Dessutom skrattade jag nästan hela tiden. Jag älskar den!"
Torbjörn Blom, Stockholm

"Kreativitet utan flum är den välmenande men bestämda smockan, sparken, eller skjutsen du behöver för att skapa kreativa resultat. Boken är ovanligt konkret för sin genre - du får lära praktiska tips på hur du kommer igång, tar dig förbi idétorkor och tacklar din allra största fiende - dig själv."
Leif Denti, Tusentips.se

"Jag har läst allt som finns att läsa om kreativitet och köpte boken bara för att det var Stefan som skrivit den utan större förhoppningar om något nytt men om en bra läsupplevelse. Och så blir jag knockad igen. Du skriver så man blir förälskad varje gång. Du provocerar och visar vägen, lyfter upp och skakar om samtidigt. Nu sitter jag här med mitt eget kreativa projekt och är full av konkreta råd om hur jag kommer vidare. Tack igen. Det här är en fantastisk bok som borde vara obligatorisk läsning för alla eftersom den inte bara hjälper till att få projekt, utan själva livet framåt."
Eva Nilsson, Täby

"Äntligen en rakt på sak-bok om hur alla snabbt kan bli kreativa utan att behöva gå en yogakurs först. Exemplen i boken om hur kända människor både var kreativa och lite småtokiga är väldigt stimulerande och bekräftande för oss som redan anser oss som fantasislösande personer men blir tveksamma ganska ofta när omgivningen inte hänger med i vår spontanitet. Ser fram emot uppföljaren fylld med ännu fler fallexempel och personbiografier från människans kreativa historia genom århundradena!"
Jack Hansen från idésajten Copywriter.se

"Ordet "kreativitet" är så otroligt överanvänt i TV-branschen där jag jobbat i över 15 år och därför har jag alltid föredragit ordet "påhittig". Alla slänger sig med och missbrukar ordet kreativitet. Men nu när jag läst Stefans bok har jag kommit närmare ordet kreativ och tycker inte att det är lika pinsamt längre eftersom det är tydligare vad det egentligen handlar om. Påhittighet är, har jag förstått nu, bara en ytterst liten del av kreativitet. Den är gnistan men inte arbetet."
Krobbe Ekberg, Manusproducent bl. a


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap