Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Konsten att tro på dig själv när ingen annan gör det


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Om det är något som jag har varit bra på i mitt liv, så är det att lura mig själv att tro på mig själv när det har varit skakigt. Jag är fantastisk bra på det här och jag har haft mina utmaningar under resan.

Min barndom var inte särskilt kul med två föräldrar som var missbrukare. Jag fick såklart både sår och tydliga ärr av en sån uppväxttid, men jag fick också en förmåga att lyfta mig själv av det enkla skälet att jag gått igenom så mycket tråkigt med mina föräldrar, så att det egentligen finns få saker i livet som blir lika besvärliga i förhållande till det som jag redan varit med om.

I tjugoårsåldern när jag försökte få olika förlag intresserade av mina romaner och alla sa nej, så studsade jag snabbt tillbaka från deras refuseringar. Några refuseringar till och sen sa till slut två av Sveriges största förlag ja samtidigt.

Om det är en egenskap som jag är nöjd med i min karaktär, så är det just förmågan att kunna studsa tillbaka efter några smällar och glömma bort dem. Om du har svårt för det här, så ska jag avslöja mina egna trick som hjälper mig att ta nya tag varje dag.

Det här är nämligen grejen: Om du har blivit nedslagen tillräckligt länge, så kan det kännas omöjligt att tro på dig själv. Om du har haft människor i ditt liv som trycker ner dig, så kan det nästan bli så att du tar över deras roll, även när de inte är närvarande, och fortsätter att göra skit för dig själv på egen hand. Jag vet inte vad du tycker, men jag anser bestämt att din lycka inte får bero på andras godkännande och andras uppmuntran. Du har inte råd att leva ett sånt Janteliv.

Ja, visst är det trevligt att känna sig uppskattad och att andra värderar dig, men om du nu inte får den sortens uppskattning och stöd, så är det ingenting som du bara kan vänta och hoppas på ska dyka upp – du måste lära dig att uppmuntra och uppskatta dig själv.


Så här kan du göra det:

Bli din egen bästa vän
Prata med dig själv som du skulle prata med en vän som behöver motivation. Säg saker som “Jag vet att det är svårt, men du kan göra det”, eller “Imorgon vid den här tiden kommer allt att vara klart.”

Påminn dig själv om varför du gör det här
Vad var det som fick dig att starta din resa? Att tänka tillbaka på varför du drog igång dina planer kan ge dig gnistan tillbaka.

Fråga dig själv: ”Vad skulle jag hellre göra?”
Om inget intressant dyker upp, bestäm dig för vad nästa steg är för att komma dit du vill och ta det steget.

Skriv ner skälen till att fortsätta kämpa
Ta fram papper och penna och skriv ner varför du kan fixa det här. Vilka styrkor och resurser har du som kan hjälpa dig att nå hela vägen fram? När du gör det här, så skiftar du fokus från problem till lösning.

Ge dig själv tillstånd att ge upp
Det låter knäppt, men det fungerar. När du börjar sätta upp inre lagar som säger ”Jag kan inte/får inte ge upp”, så ökar det din lust att sluta.

Öka ditt behov av att fortsätta framåt
Istället för att fokusera på varför du känner att du vill ge upp, så fokusera på varför du behöver fortsätta. Vilken är belöningen som väntar på dig om du kämpar vidare?

Sluta fokusera på kampen och tänk på lösningen istället
Det du tänker på expanderar alltid. Om du tänker på hur mycket du kämpar, så blir de tankarna till slut det enda du ser.

Titta närmare på dina metoder
Om du inte får de resultat du vill ha, så kan det bero på att du fortsätter att jobba på samma sätt trots att det inte fungerar. Byt därför metod. Gör något radikalt annorlunda och se om du får bättre resultat då.

Gör ett kontrakt med dig själv
Skriv ner vad du vill åstadkomma och hur du tänker få det att hända och ge dig själv, säg ett halvår, att nå det målet. Skriv under kontraktet och sätt datum på det. Du kanske till och med kan hitta på ett straff om du bryter kontraktet.

Var realistisk
Har du lurat dig själv att tro att det ska bli lätt att nå ditt mål? Släpp de tankarna snabbt. Ingenting som verkligen är värt att uppnå är lätt att förverkliga. Framgång betyder hårt jobb. Rätt och slätt. Framgång är resultatet av rätt tänkande och rätta handlingar. Var beredd på en fight.

Gör ditt bästa
När du vet att du har gjort ditt bästa spelar det mindre roll om du inte når hela vägen fram. Du vet att det inte finns något som du hade kunnat göra annorunda för att få bättre resultat och nu får du chansen att lära dig något nytt och göra ett bättre försök nästa gång. Varje misstag är en byggsten för att lyckas bättre nästa gång.

Stötta dig själv i en dagbok
Oavsett om du skriver ner dina tankar eller framsteg varje vecka eller varje dag, så får du en bra bild av hur långt du har kommit och vad du kände när du tog varje litet steg mot ditt mål. Du kan se tillbaka och granska tillfällen där du lyckats och använda dem som motivation för en tuff vecka när allt går emot dig.

Prova allt
Även om du har en röst i bakhuvudet som säger att det inte är möjligt, så gör det i alla fall. Även den minsta framgång bygger upp din självkänsla och hjälper dig att tro på dig själv nästa gång du står inför en utmaning.

Fira, fira, fira!
När du gjort allt det här – jag vet inte hur jag ska uttrycka det för jag blir så glad – så fira att du är ”one of a kind”, unik och otroligt smart. Det är så få människor som verkligen lever. Jag har träffat några av dem och det är nästan som om de tillhör en annan art. Man ser det på dem. De är ofta framgångsrika, men erkänner att de inte kan allt och ställer alltid frågor. De säger ”ja” till nya saker även om de blir skrämda av dem. De har skaffat sig vanan att utmana sig själva. Man ser det i deras ögon – de skiter i Jantelagen och vi behöver många fler av er!

Extratips:
Läs gärna min bok "Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund"

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap