Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

6 viktiga saker som du kan göra för att tänka mer positivt


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Har du funderat på hur många tankar som flyger genom ditt huvud varje dag?
Vetenskapen har räknat ut att det handlar om ca 60 000 – och att så mycket som 60-70% av dem är negativa och självdestruktiva. Skrämmande, eller hur? Och det värsta är att procenttalet skulle öka ännu mer om vi inte tvingade oss själva att styra tankarna åt ett mer positivt håll då och då. Därför gäller det att ta kontroll över din hjärna. Det gör du så här:

1. Fokusera på rätt saker
Lyft fram framgångar och sluta älta gamla misslyckanden. Det finns inget som slukar så mycket energi som negativa tankar, så fokusera på positiva saker. Det går att lära sig att styra din hjärna – och därmed också dina tankar – med lite ansträngning. Om du ser till att hela tiden avsluta saker som du påbörjar – och det kan vara minsta lilla sak – så blir det också lättare att tänka positivt. Du belönar din hjärna genom att skapa en positiv känsla och en känsla som hjärnan ser som godis – och som den vill ha mer av.

2. Tänk på vd du säger och på vad du tänker
Ord är viktiga. Lyssna på vad du säger och hur du säger det. Ditt sätt att uttrycka dig påverkar din tillvaro enormt mycket. Använd ett positivt språk. Använd positiva ord och minska alla negativa uttryck. Vi blir vad vi tänker – så enkelt är det. Kan du förändra sitt språk, så kan du också förändra din och andra människors bild av dig som person. Tänker du ”misslyckad”, så syns det på dig. Andra människor känner också av det. Tänker du ”framgång” och ”gott självförtroende”, så lyser det också igenom och påverkar både dig själv och din omgivning positivt.

3. Uppskatta allt positivt du har
Dopamin och serotonin är hjärnans egna ”lyckopiller”. De kan du själv aktivera större doser av dopamin– och må bättre – genom att tänka på alla positiva saker som du har upplevt och bär med dig. Bli lite bättre på att uppskatta din tillvaro och dina egna positiva egenskaper. När du visar tacksamhet och uppskattning mot andra människor släpper hjärnan loss en härlig dos dopamin som ibland även kallas för ett ”socialt lyckopiller” – det gör att du trivs bättre i sällskap med andra människor.

4. Styr hjärnan i rätt riktning
Det är inte så svårt eller så flummigt som det låter. Fysikerparet Marie och Pierre Curie upptäckte redan 1933 att man kan skapa materia av ingenting. De kunde visa att energi kan omvandlas till materia – och energi kan styras med hjälp av våra tankar. Tänk på dina tankar som en laserpekare och rikta den (dina tankar) mot upplyftande, inspirerande och positiva saker i tillvaron. Det gör det också mycket lättare att konkret materialisera dina drömmar och förverkliga dina projekt. Framgång föder nya framgångar, positiva tankar genererar ännu fler positiva tankar. Vi får det vi väljer att fokusera vår energi på.

5. Att tro är att göra
Det är precis som de säger i teveserien ”Arkiv X” – sanningen finns därute. Vilken just din sanning är vet du bäst själv. Den är inte densamma för alla människor. Men att tro på något är viktigt. Alla tror på någonting och det behöver inte ha religiösa undertoner. Att tro på sig själv och på sina drömmar är en sanning som alla mår bra av att lyfta fram. Det är mänskligt att tvivla på sig själv ibland, men faran är att vi ofta låter tvivlet stå oemotsagt eftersom det är lättare att rasa ner i ett mörkt hål med negativa tankar än att anstränga oss att klättra upp igen genom att hela tiden tänka positivt. Om du tänker ”Det här kommer aldrig att gå” redan innan du har påbörjat något, så har du begränsat dig själv redan från början. Du har satt ribban och hämmat dig själv helt i onödan. Förväntar du dig att inte nå hela vägen fram, så kommer du också att uppfylla de förväntningarna – varken mer eller mindre.
Hitta ditt syfte och tro på det.
Tron är skillnaden mellan att lyckas och att misslyckas.
Tro är skillnaden mellan att tänka och verkligen göra.

6. Slumpen är ingen tillfällighet
Orsaken till att vi så sällan ser alla de möjligheter som faktiskt finns runt oss är att vi är så fokuserade på att tänka på gamla erfarenheter – vilket innebär att vi söker efter lösningar som vi en redan tidigare provat. Den sortens tänkande begränsar oss helt i onödan. Det är ingen slump att det finns upptäckare, uppfinnare och andra pionjärer som gör och skapar saker som ingen annan skulle tänka på. Det handlar inte att de är smartare eller mer välutbildade än alla andra. De tänker lite som man gör när man är barn. De försöker inte tänka utanför boxen – hemligheten är att de inte ens ser boxen. Med andra ord är tillfälligheter egentligen bara maskerade möjligheter som du kan lära dig att upptäcka om du vågar lyfta blicken och fokusera lite mer än du brukar göra. Och lite oftare vågar lita på din magkänsla.


Så där, lite att börja med

Skaffa självförtroendet du vill ha och kanske behöver

Jag vill - jag kan - Jag ska!

"Jag har läst ett enormt antal "självhjälpsböcker" och böcker om mental träning, nlp m.m, för jag har ett stort intresse i detta ämne, men när jag snubblade över "Jag vill, jag kan, jag ska" av Thomas Nilsson så kände jag att om jag hade hittat denna bok för flera år sedan så hade jag inte behövt köpa nån mer bok. Helt otroligt bra är den!!!
Kent Ögren

”Boken hjälper mig varje gång jag tappat tron och drömmarna. Jag önskar jag kunde skriva att jag sträckläste den, men då hade ju inte boken fyllt sitt syfte. Jag hinner nämligen bara något kapitel åt gången innan jag åter är en “doer” och i full färd med nya planer! Tack för mycket kloka ord och för att jag får vara jag, för jag VILL, jag KAN och jag SKA! =) Den ger mig inspiration och påminner mig om vad som är viktigt för mig. ”
Nathalie Andersson

”På ett lättsamt och trevligt sätt tog boken mig tillbaka till mig själv. Många "livscoach-tips" är antingen så analyserande så man till slut tror att allt man gjort i livet har varit fel. Andra är så äckelhurtiga så man tröttnar på att läsa/lyssna efter fem minuter. Den här boken är full med tips och trix som är lätta att ta till sig var man än är i livet och man känner att man växer i lagom takt. Boken har hjälpt mig enormt. Den ligger på nattduksbordet och jag läser något passande kapitel i den så fort jag börjar känna mig lite låg. Superbra och billig form av terapi! Jag vill-jag kan-jag ska har (tillsammans med boken Rivstart) hjälpt mig att ta steget för att förverkliga min dröm, att starta eget företag och bli min egen chef. Efter lite peppning från boken tog jag mod till mig och sade upp mig från mitt jobb, ett jobb som inte har varit roligt på många år, på en arbetsplats som enbart andas kaos, knäckta medarbetare utan framtidstro osv. Jag har tipsat mina kollegor om den här boken. Risken är att det blir tomt på arbetsplatsen om alla läser den.”
Agneta Hermansson, AH Stallkonsult

"Boken ifrågasätter mycket och konfronterar tankar som man har! Man får aha-upplevelser och man kan se på saker från olika synvinklar. Den är lättläst och har ett bra format!"
Paul Spartalis

"Boken innehåller många användbara tips när man kört fast och det känns tungt med försäljningen. Den är mycket lättläst och rekommenderas av mig."
Michael, Eksit Data

"Jag köpte boken ”Jag vill – jag kan – jag ska” till en mycket kunnig kollega som gör ett bra jobb men behöver stärka sitt självförtroende och förstå hur bra jobb hon gör.
Det gör mig gott att hjälpa henne att bli starkare och må ännu bättre i sitt yrkesliv."

Börje Johansson, Hill-Rom Liko Nordic

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap