Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

20 städtips för dig som vill städa mindre


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Känslan av ett nystädat hem är härlig. Allt är på sin plats och det doftar rent överallt och man kan slappna av mycket bättre när man slipper se röran som ofta är resultatet av en eller två dagar i en barnfamilj.

Det finns faktiskt sätt att hålla ordning på hemmet under längre tid så att du inte behöver städa så mycket varje gång. Här kommer några städtips som vi hoppas ska hjälpa dig.

20 städtips som gör att du slipper städa så ofta.
(Varför inte dela med dig av de här tipsen till resten av din familj och göra det till regler för alla.)

1. Lämna inte disk i diskhon eller på diskbänken. Städa upp i köket direkt efter att du har gjort något. Torka av ytorna och håll diskhon ren.

2. Städa i badrummet lite snabbt efter varje användning av det. Ha en trasa tillgänglig och torka ur handfatet, tvätta av toaletten med toaborsten och spraya på lite rengöring i duschen. Det tar bara ett par minuter varje gång och gör både badrummet fint hela tiden och dessutom slipper du göra en jättestädning av det när du väl gör det.

3. Plocka upp saker när du rör dig mellan rummen. Barn lämnar saker efter sig överallt. Ta upp dem och lägg dem i en korg (eller vad du använder) och låt barnen ta hand om sakerna själva sedan.

4. Häng alltid in kläder där de ska vara, lämna dem inte på stolar och sängen. Ner med dem i lådor, in i garderoberna. Det ser stökigt ut med kläder överallt och de uppmuntrar dessutom till högar.

5. Ge barnen egna tvättkorgar att ha i rummen så de inte bygger högar där inne.

6. Ta ut soporna varje dag även om soppåsen inte är helt full. Det är en bra vana.

7. Städa lite snabbt innan du lämnar din bostad. Det är skönt att komma hem till ett rent hem – särskilt när man är trött.

8. Bädda alltid sängarna. Det är jättetrist att komma hem till en obäddad säng och härligt att komma hem när det är renbäddat och snyggt.

9. Städa till det lite innan du går och lägger dig. Det är stressande att vakna upp med gamla kaffekoppar och grejor runt omkring dig på morgonen. Att vakna upp i ett rent hem på morgonen gör din dag bättre.

10. Förbjud högar hemma. Det är så lätt att skapa högar av saker på vissa platser. Det är synd eftersom det tar så kort tid att lägga saker där de ska vara – och mycket lättare att hitta dem sedan.

11. Håll kylen ren, inte bara på insidan utan på utsidan. Kylar fulla av gamla lappar och bilder skapar ett rörigt intryck.

12. Lär dina barn att lägga undan sina saker. Mata in frasen ”ja, du får det när du städat undan” i deras huvuden så lär de sig snart att hålla ordning.

13. Se till så att varje sak hemma har sitt eget ”hem”. Det gör det lätt att veta var sakerna ska vara.

14. Lägg en kvart varje dag på att ta hand om det som blivit rörigt.

15. Håll alla platta ytor rena från högar.

16. Lägg bort det du inte använder på en gång. Gymväskan åker in i garderoben och kläderna i tvättkorgen.

17. Gör ett roligt experiment. Gå runt i ditt hem nu och plocka ner 10 saker som du inte behöver längre. Ge bort, sälj eller släng dem idag.

18. Städa med din favoritmusik på i bakgrunden eller i hörlurarna.

19. Avsätt gärna en särskild tid till varje rum så du vet hur lång tid du har på dig att göra klart det. Det gör att du slipper känna stress över städningen.

20. Köp bra städutrustning. Jobbet blir mycket lättare med rätt saker.

Lycka till

Lästips som fler än 75 000 andra har gillat

Stå på dig - annars gör någon annan det


Så här tycker läsarna

"Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

Gabriella Bonalumi

"Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
Eva-Britt Lindberg

"Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
Katja Jönsson

"Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
Beata Lundqvist

"Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
Johan Björk

"Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
Charlotte Mårtensson

“Jag måste bara berätta för er vilken kanonbra bok jag köpte (Stå på dig annars gör någon annan det), fick även en gratis bok på köpet (Stressfri på jobbet). Jag är 25 år och har aldrig i hela mitt läst en hel bok, jag har aldrig haft ro i kroppen för att läsa, jag kan inte koncentrera mig helt enkelt trots att jag hade läshjälp under mina skolår, provat många sorters böcker osv men nu har jag läst ungefär 30 sidor i streck igår kväll i boken jag köpte av er, anledningen till att jag slutade läsa var för att jag va nära att somna annars hade jag kunnat läsa ut den i ett streck, den är väldigt intressant, jag känner igen mig väldigt mycket i boken, det är som att boken talar till just mig. Jag har tänkt på boken hela dagen och vill bara hem och läsa mer nu.”
Robin B, Mora


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap