Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

15 snälla saker att göra i en relation


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Den som är snäll mot sin partner och har en partner som har lite koll och inte bara tar snällheten för given får en mycket bättre relation.

Här är 15 snälla saker att göra i en relation


1. Bara för att …
Ge din partner gåvor ”bara för att”. Det behöver inte vara några dyra saker – det kan bara vara något som du vet att din partner saknar eller behöver eller skulle bli överraskad av och som visar att du tänker på honom/henne.

2. Skapa en ”minneslåda”
I den kan ni lägga gamla biobiljetter, konsertbiljetter, broschyrer från ställen ni besökt, kort som ni skickat till varandra, foton, liftkort och annat som påminner er om saker som ni två gjort tillsammans. Ta fram lådan ibland, titta igenom innehållet och tänk tillbaka på alla de speciella tillfällen som ni haft tillsammans.

3. Värna om era traditioner
Att värna om traditioner (som att t.ex. fira er första träff) är viktigt för att bekräfta att er relation är viktig. Varje speciell dag är en bekräftelse på er kärlek och på er tid tillsammans.

4. Låt din partner lära dig att göra saker utan att du går i försvarsställning
Låt inte allt bli till en prestigekamp. Om det finns saker som din partner kan och som du inte klarar av att göra (eller inte kan hantera lika bra), så svälj stoltheten och låt honom/henne visa dig. Det finns ingen människa som inte kan lära sig någonting nytt – och det finns ingen människa som kan precis allt.

5. Uppskatta det din partner gör för er bådas skull
Det här är stort. Många, framför allt kvinnor, känner sig inte särskilt uppskattade för allt de gör för familjen skull. Säg tack, det är bra, men det räcker inte. Hjälp till också.

6. Visa din partner att du prioriterar honom/henne
Det är så lätt att bli absorberad av allt som pågår i livet, som problem på jobbet eller allmänt krångel. Genom att regelbundet visa att du sätter din partner före allt annat, så visar du också hur viktig han/hon är för dig.

7. Säg ”Jag älskar dig” varje dag
Även om din partner vet att du älskar honom/henne, så det är det skönt att få höra det med jämna mellanrum. Det finns en amerikansk undersökning som visar att ett ”Jag älskar dig” varje dag har en positiv effekt på relationer – fast det behöver man kanske inte göra några större undersökningar på för att förstå…

8. Använd fredsgåvor lite oftare
Att bråka är normalt, men ingen mår bra av att gå omkring och vara sur eller arg i längre stunder. Använd fredsgåvor för att visa att du inte längre är arg. Det kan vara blommor, godis, något kul och avväpnande liten sak, ett kort eller bara ett erbjudande om att göra frukost. Det kan behövas väldigt lite för att skapa en bättre stämning i ett förhållande efter ett gräl.

9. Gör tiden när ni träffas efter varje arbetsdag speciell
Kramas i tio sekunder, jag menar ge varandra en riktig kram så fort ni ses efter att ha tillbringat dagen var och en på sitt håll. Då kommer ni att känna er mer sammansvetsade under resten av kvällen.

10. Berätta för din partner hur fin han/hon är
Ta dig tid att tala om för din partner att han/hon ser fantastisk, vacker, sexig eller toppen ut. Vi har alla våra tvivel om hur vi ser ut och att få höra att vi är attraktiva för våra partners är en viktig del av att skapa en romantisk och hållbar relation.

11. Bjud din partner på lite avkoppling
Om din partner har haft en tuff dag, så erbjud dig att bjuda ut honom/henne på middag eller att laga middag hemma och sedan ta hand om allt efteråt. Om han/hon är stressad över något på jobbet, så ger du honom/henne en chans att bara ta det lugnt ett tag istället för att bli inkastad i nästa kravsituation hemma.

12. Säg ja lite oftare
Leta efter skäl att säga ja till sådant som din partner vill, istället för att konstant säga nej som en första reaktion.

13. Du gör mig hel …
Berätta för varandra varför och på vilket sätt din partner gör dig till en bättre människa.

14. Tänk positivt om din partner
Att ha positiva tankar om din partner innebär att du fokuserar på det som är bra, inte på det som är dåligt med din hans/hennes personliga kvaliteter och karaktärsdrag. Att vältra sig i brister och fel, förstorar bara småsaker helt i onödan och skapar bara onödig irritation. Människor som har bra relationer bestämmer sig för att fokusera mer på fördelar än på nackdelar hos sin partner.

15. Fokusera på allt som är bra
För varje sak som du kritiserar din partner för måste du också se till att hitta dubbelt så många saker som är positiva och berätta det för honom/henne. Men se också till så att du inte går runt och letar efter fel hos din partner när han/hon har så många positiva och fina egenskaper.

Lita att tänka på...

Lästips – årets mest populära relationsbok
Snabba tips som ger lyckliga relationer, läs mer här...

Lästips som andra har gillat

Gör det nu - eller ångra dig i graven

”Fem poäng av fem! Perfekt språk – direkt till läsaren. Det finns sammanfattningar, frågeformulär, saker att komma ihåg eller tänka på. Personlig, tydlig och med stor empati. Man får tillit till författare från första raderna – det syns direkt att han vet vad han skriver om. Uppmuntrar och vägleder. Lagom djup, mycket psykologisk och väldigt nyttig. Boken hjälpte mig att förstå mig själv bättre. Jag fastnade i vissa avsnitt och fick läsa om dem, t. ex, om beroende av andra människor, då fick jag tänka om mina relationer med de andra och förstå att det är/var bara bra att släppa taget och gå vidare, att bli mer vuxen och oberoende.”
Marina Wallin, Stocka

”Jag blev lite besvärlig för familjen hemma efter jag läst boken men också otroligt peppad och glad, mycket för att jag förstod att det faktiskt finns fler som är som jag och det går att göra något åt det. Jag började sakta tänka i andra banor. Jag är inte dålig på att genomföra saker, men är av den oroande karaktären som funderar väldigt mycket på "vad som kan hända längre fram" och går in i en ond cirkel som stjäl otroligt mycket energi. Förändringarna började sakta ta form allt efter sidorna i boken och nu känns livet enklare, roligare och nu tar jag rätt steg och gör rätt saker i mitt liv. En bok att ha med sig lång tid.”
Anette Dahlgren, Trekanten

”Man får sig en tankeställare att tiden går men det man lär sig är att det inte är för sent att starta nya projekt och utmaningar... Boken innehåller många tänkvärda kapitel som faktiskt hänger ihop med mental träning också...”
Maud Gradh Karlsson

”Det bästa med boken var sättet den var skriven på, enkel att förstå och gav konkreta tips.
Den har absolut hjälpt mig, den gav mig verkligen en spark i baken och fick mig att inse att det bara var att bestämma sig! Jag kommer förmodligen läsa om den flera gånger. Jag skulle rekommendera den till alla, även den andra boken jag köpte, "Rivstart" var hur bra som helst.”

Emelie Karlsson, Ulricehamn

”Den svenska modellen bygger bland annat på trygghetsnarkomani, och den här boken utmanar oss att lämna detta trygga landskap. Boken har fått mig att tänka till och i högre grad värdera vad jag sysslar med (och inte sysslar med). Den har påverkat mina vägval inför framtiden i en hälsosam riktning (och gjort mig mindre beroende av trygghet). Köp den!”
Lollo Vestlund

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap