Att ta klivet ut ur din lilla trista, men bekväma och lugna trygghetsbubbla är det bästa du kan göra. Den första insikten kommer att bli att du känner dig som Bambi på hal is. Den andra är att du plötsligt ser världen med helt nya ögon. Att möta sin rädsla och lära sig att kontrollera den är svårt, men belöningen är stor.
Var inte rädd för att bli rädd.
Låter det konstigt?
Det är det inte. Alla människor är rädda för någonting, sedan kvittar det att många påstår motsatsen. Rädsla och osäkerhet finns djupt inrotad hos oss alla. Den enda skillnaden är att det finns människor som lärt sig hantera och kontrollera rädslan - och som dessutom lärt sig utnyttja den. Din egen rädsla är faktiskt en stor, outnyttjad resurs som de flesta inte ens vet att vi besitter.
Hur kan då rädsla vara någonting positivt?
Det är inte alls så konstigt som det låter. Det konstiga är att vi människor fortfarande tolkar rädsla som något farligt, som något vi till varje pris måste undvika, fast det egentligen är tvärtom.
Varför?
För att hormonerna som rädsla och lycka producerar är exakt desamma! Tänk efter nästa gång adrenalinet rusar som ett herrelöst ånglok genom dina ådror - det är du själv som bestämmer om det är rädsla eller upphetsning som du känner. Skillnaden mellan dessa båda sensationer är, rent biologiskt, minimal.
Alldeles för många människor lever inkapslade i sådana här bekväma trygghetsbubblor. De lever så inrutade och säkra liv, att de sällan upplever vare sig entusiasm och spänning. När det väl inträffar något oväntat, tolkar de ofta den känslan som rädsla och som ett tydligt tecken på att något är fel.
Du hör säkert själv hur skrämmande det låter att medvetet kasta bort sitt liv på det viset, eller hur?
Att våga omfamna livet och att låta sig överraskas, utmanas, överrumplas och förföras av det okända och oförutsägbara är ju det enda verkliga sättet att utnyttja livet fullt ut. Tillhör du dem som gärna sitter kvar och häckar i en liten trygghetsbubbla, är det hög tid att börja sticka ut näsan nu.
Var inte orolig, du kan krypa tillbaka in igen efter ett tag. Huvudsaken är att du vågar dig ut och provar på lite nya saker med jämna mellanrum. Att du utmanar dig själv genom att göra saker som du tidigare varit rädd för. Ta små steg i taget. Det viktiga är att du kliver ut ur trygghetsbubblan då och då - och att utflykterna till den "farliga" världen blir fler och fler och längre och längre. Låt din rädsla för nya, främmande upplevelser och företeelser bli en drivkraft i sig. Du kommer att vänja dig vid att känna dig lite nervös, villrådig och obekväm, men det går över fortare än du anar. Du kommer våga dig ut på längre och mer avancerade utflykter från din gamla trista värld och snart kommer du inte ens att sakna den. Osäkerheten kommer snart att ersättas av en känsla av nyfikenhet och positiv förväntan. Du kommer snart att inse att det inte alls är så svårt att utnyttja din rädsla till ett slags kraftfullt bränsle för dina drömmar och planer, du kommer snart att inse att det inte alls är så svårt att förvandla rädsla till energi och oro till förväntan.
Visste du att det kinesiska tecknet för "kris" är sammansatt av två delar - av "fara" och av "möjligheter".
Och om du tänker efter är det ju fullständigt logiskt. När fara uppstår - när du stöter på motstånd, misslyckats med något eller när allt i livet plötsligt bara suger - så finns det samtidigt en möjlighet för dig att tackla och lösa problemet genom att du tar tag i det. Och det är precis det du ska göra när vardagen plötsligt förvandlat sig till ett Mount Everest av ren och skär jävelskap.
Det är då du ska tänka igenom allt det du läst om här, det är då du ska ge dig fan på att du ska klara av vad det nu än är som tornar upp sig som en pansarvägg framför dig.
LÄS OCKSÅ: Nio steg till bättre självkänsla
Det är då du ska vända blicken inåt och skärskåda dig själv och plocka fram alla de enorma resurser som du nu vet att du bär på och som du lärt dig att hantera och utnyttja. Nu när du lärt dig att kontrollera ditt sätt att tänka, ska du omsätta den kunskapen i handling. Tänk inte "panik" när saker och ting börjar jävlas. Tänk "kontroll" för det är det det handlar om. Det handlar om att programmera din hjärna att se möjligheterna istället för svårigheterna.
Tänker du "panik" handlar du därefter också - om du inte bara ställer dig uppgivet handfallen.
Tänker du "kontroll" kan du istället styra dina tankar till att använda allt det du lärt dig; att tro på dig själv, att förvandla oro till förväntan och rädsla till energi.
Tänker du "kontroll" undviker du risken att falla tillbaka till ditt gamla, vilsna jag, till ditt gamla osäkra och handlingsförlamade jag.
JULKLAPPSTIPS TILL FÖRÄLDRAR!
(Som alltid säger att de inte önskar sig något)
I klassikern "Boken om mig" (180 000+ sålda i hela Norden) svarar de på 300 frågor om sig själva och skapar en egen självbiografi. Du får läsa sedan.
Provläs , se vad andra tycker och beställ till julklappspris i Smartare livs egen bokhandel ...
(Som alltid säger att de inte önskar sig något)
I klassikern "Boken om mig" (180 000+ sålda i hela Norden) svarar de på 300 frågor om sig själva och skapar en egen självbiografi. Du får läsa sedan.
Provläs , se vad andra tycker och beställ till julklappspris i Smartare livs egen bokhandel ...
Tänker du "panik", eller "det går inte", eller "jag orkar inte", så får du garanterat panik. Ingenting kommer att gå vägen och du kommer garanterat att inte orka kämpa emot rösten som vrålar "ge upp. Det är ändå ingen idé för du är ju värdelös" i ditt huvud!
Gör inte det.
Utnyttja dina inre resurser. Sätt fyr i pannan igen och låt motivationen sätta igång motorn i dig.
Tänk också på en annan viktig sak.
Hur hopplösa saker och ting än verkar just nu, finns det alltid en lösning. Ingenting varar för evigt, inte ens de jävligaste av stunder.
Ingenting varar för evigt.
Det är en bra mening. Tänk på den emellanåt, och då menar jag att du verkligen ska fundera över innebörden i den - dvs att allting förändras, både bra och dåliga saker. Både bra och dåliga tider. När livet känns skit är meningen en ovärderlig tröst att ta till sig, för du vet - jag menar verkligen vet - att det kommer att bli bättre igen. Det är så livet fungerar.
Ingenting varar för evigt.
Det är också nyttigt att fundera på även när allting rullar på med ett osannolikt flyt. När du leende dansar tyngdlös bland molnen, livet leker och det känns som om hela världen tillhör dig och ingen annan.
Nej, det är inte Martin Luthers ande som talar. Det handlar inte om att "plocka ned" lyckan på jorden igen. Det handlar inte om att framstå som glädjedödare.
Ingenting varar för evigt handlar bara om att ge dig perspektiv på tillvaron.
Det handlar om att lära dig att göra det bästa av glädjen och framgångarna i ditt liv och att inse att de mörka, hopplösa stunderna har ett slut!
Kom ihåg:
Det finns bara erfarenhet, beslut och dess konsekvenser och resultat. Den enda gången som ordet misslyckande förtjänar sin plats i sammanhanget, är när du inte ens försökt!
Perfekt är ett idiotiskt ord.
Perfekt existerar inte, punkt slut!
LÄS OCKSÅ: Fatta beslutet att berätta för dig själv vad du tycker om hos dig själv
Det är klart att man kan prata om otur, men bespara dig själv allt korkat prat om att du är otursförföljd. Alldeles för många människor missbrukar begreppet otur alldeles för ofta, de ursäktar sina misslyckanden genom att påstå att de är otursförföljda bara för att slippa försöka igen.
Alla människor blir nobbade, ratade, förbisedda, sjuka, dumpade, förlorar jobbet, refuserade eller bortvalda någon gång i livet. Det innebär inte att du är en sämre människa eller att du har mer otur än någon annan. Det innebär att livet ibland fungerar som ett rouletthjul. Ibland lyckas vi, ibland misslyckas vi. Det är bara livets sätt att tala om för oss att försöka igen, en annan gång och kanske på ett annat sätt.
Du har ju lärt dig gå, lärt dig cykla, simma, läsa och räkna, börjat skolan, kanske tagit körkort, flyttat hemifrån, skaffat jobb, bildat familj och fått barn och tusen andra saker som i sig känns rätt främmande och skrämmande när man inte alls vet vad det innebär att ta det steget som krävs för att nå dit.
Vi lär oss av våra erfarenheter och vi växer av att våga trotsa det som skrämmer och som är främmande. Vi lär oss att vi utvecklas som människa bara genom att lämna det som är välbekant för det som är nytt och okänt.
Lär dig att leva i nuet. Vi vet ändå ingenting morgondagen. Jag lyssnar aldrig på väderleksrapporter av en enda, mycket enkel orsak - det finns ändå ingenting jag kan göra åt vädret. Regnar det så regnar, är det soligt så är det soligt. Jag har absolut ingen som helst nytta av att veta vad SMHI tror att det ska bli för väder imorgon. Om jag lever imorgon får jag veta det ändå. Om jag är död, så kvittar det ju!
Att ständigt oroa sig för bara en enda sak med sig - mer oro. Och ja, för all del - magsår, rynkor och en massa annan skit också.
Gissa varför folk super, röker, knarkar, knaprar lyckopiller, äter sig tjocka, maraton-glor på TV så mycket och offrar sådana sanslösa summor pengar på terapeuter och psykologer?
För att de oroar sig åt helvete för mycket i onödan.
För att de rädda för att konfrontera sig själva och för att de aldrig lärt sig hantera sin rädsla på ett positivt sätt.
Lite att tänka på...
Brukar du också oroa dig för mycket?
I boken "Sluta oroa dig" får du 228 snabba och konkreta tips som gör skillnad när oron slår till.
En läsarröst
"Den samlade klokskapen är portionerad lagom små doser. I punkterna får man som läsare viktiga speglingar och viktiga frågor. När man ser det beskrivet så där svart-på-vitt blir det liksom lättare att få grepp om och hantera onödig oro - som bara tar viktig energi. Varaktig förändring sker ju genom små steg i taget. Mitt tips till läsaren är att ta hand om vart och ett av bokens 182 insikter - kanske i doser om ett om dagen eller ett per vecka. Genom att på detta sätt ge tid för att både reflektera och ta in skapas en grund för att agera annorlunda."
Birgitta Hjelm, Bromma
Klicka här, läs vad andra tycker och få ett superbjudande.
(Länken leder till vår egen bokhandel där du får boken minst 90 kronor billigare än i bokhandeln).
I boken "Sluta oroa dig" får du 228 snabba och konkreta tips som gör skillnad när oron slår till.
En läsarröst
"Den samlade klokskapen är portionerad lagom små doser. I punkterna får man som läsare viktiga speglingar och viktiga frågor. När man ser det beskrivet så där svart-på-vitt blir det liksom lättare att få grepp om och hantera onödig oro - som bara tar viktig energi. Varaktig förändring sker ju genom små steg i taget. Mitt tips till läsaren är att ta hand om vart och ett av bokens 182 insikter - kanske i doser om ett om dagen eller ett per vecka. Genom att på detta sätt ge tid för att både reflektera och ta in skapas en grund för att agera annorlunda."
Birgitta Hjelm, Bromma
Klicka här, läs vad andra tycker och få ett superbjudande.
(Länken leder till vår egen bokhandel där du får boken minst 90 kronor billigare än i bokhandeln).