Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Slippa förkylning - Tio tips


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Alla vill veta hur man botar en förkylning. Oftast är det som det är – har man blivit förkyld så är det bara att vänta ut den men det finns såklart saker man kan göra för att slippa bli förkyld över huvudtaget. Det finns alltid några personer i ens omgivning som aldrig tycks vara sjuka och det är inte bara tur. De vet saker som förkylda personer inte verkar förstå.

Här kommer tio viktiga tips för dig som vill slippa bli förkyld

1. Undvik att röra vid ansiktet, speciellt dina ögon och näsan.
Det finns massor av virus som orsakar vanliga förkylningar och de flesta är Rhinovirus som behöver komma åt slemhinnorna för att orsaka infektion. Så bort med händerna från ansiktet under förkylningstider.

2. Rör inte saker som andra händer rört vid.
När du är på stan, ta helt enkelt så lite som möjligt i sånt som andras händer rört vid. En del människor nyser i händerna istället för i armbågen och det sprider smittan snabbt. På kontoret är det dörrhandtag, hissknappar och tangentbord som är smutsigast. Kundvagnar är ett annat populärt ställe för virus att leva på. Tvätta alltid händerna när du kommer innanför dörren hemma.

3. Var renlig – väldigt renlig.
Släng gamla näsdukar direkt. Virus kan leva på dem i timmar. Använd handsprit när du inte kan tvätta händerna.

4. Sov.
Den som sover mindre är mycket mer mottaglig för förkylningsvirus om de utsätts för dem. Om du redan blivit förkyld hjälper sömnen dig att ladda upp ditt immunförsvar. Studier har visat att den som sover sina åtta timmar per natt ökar sitt motstånd mot förkylningsvirus och blir dessutom friska snabbare om de blir förkylda.

5 Ät ordentligt.
En varierad och nyttig kost håller maskineriet friskt och starkt. Frukt och grönt kan göra underverk för ditt immunförsvar.

6. Träna regelbundet.
Immunförsvaret blir starkt av träning och naturligtvis förbättrar även motion hela din hälsa.

7. Ha bra kläder.
Det är en myt att man blir förkyld av kyla men att frysa gör att din kropp måste jobba med andra saker än att slåss mot virus.

8. Ät en multivitamin varje dag.
Det finns massor av näringstillskott som förbättrar immunförsvaret men en multivitamin är kanske den mest effektiva. Den ser till så att din kropp har alla nödvändiga mineraler och vitaminer för att hålla igång på ett bra sätt.

9. Ät speciell mat.
Det finns många typer av mat som skyddar dig mot bakterier och som skyddar immunförsvaret. Yoghurt, svamp, vitlök, ingefära, oregano och grönt te är bra.

10. Slappna av.
Stress har en särskilt farlig roll i att underminera immunförsvaret.

Till sist – om du ändå blir förkyld:
Ta hand om dig själv, hyr några bra filmer, drick mycket vatten, tyck synd om dig själv och låt resten av familjen passa upp på dig.

Lästips

Doktorns recept på ett yngre och friskare liv


Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap