Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 vettiga tips för att undvika att bli arbetsnarkoman


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Arbetslöshet är ett stort problem.
Att de som har jobb lockas, luras och tvingas att jobba dubbelt är ett annat. Så här undviker du att falla i fällan och bli en arbetsnarkoman alldeles i onödan.

1. Varför jobbar du så mycket?
Är det för att du har dålig självkänsla? Ställer du alltid upp, jobbar över och tar på dig alldeles för många saker bara för att du har svårt för att säga nej för att inte bli betraktad som ”tråkig”, ”oengagerad” eller ”tråkig”?
Tycker du att du får mer uppskattning för sådant du gör än för vem du är som person?
Vad är det som driver dig att jobba så mycket? Är det för att dina arbetsuppgifter verkligen är så otroligt stimulerande eller känner du dig tvungen att bevisa något för andra och skapa ett värde som du annars inte tycker att du har?
Det här är bra frågor att börja ställa dig själv och försöka ta reda på varför du jobbar så mycket.
Är det kanske ett sätt för dig att fly från andra saker som du inte orkar konfrontera eller vill ta itu med?

2. Är du bara ineffektiv?
Den som jobbar flest timmar får inte alltid mest gjort. Ofta är det precis tvärtom. Att skryta över 12-15 timmars arbetsdag säger ingenting om vad du egentligen presterar. Det är precis samma sak med folk som stolt berättar att de tillbringar 4 timmar på gymmet varje kväll. Gemensamt för båda fallen är att tiden är oväsentlig – det är vad du presterar som är det viktiga. Se dig omkring lite – det finns många människor som presterar (och håller sig i trim) utan att offra halva sin vakna tid. Prioritera, planera och strukturera din tid bättre, så slipper du tro att du måste jobba jämt.

3. Lyssna på din kropp
Det finns många som menar att det här med att ”gå in i väggen” är en bluffdiagnos. Att det handlar om lata människor som känner efter lite för mycket och lite för ofta. Om du ofta blir förkyld och förkylningen vägrar släppa, om du känner dig allmänt hängig, trött och deppig och börjar glömma saker är det dags att ta signalerna på allvar – oavsett om du ”tror” på ”utmattningssymptom eller inte.

4. Koppla av och logga ur
Du behöver inte alltid vara uppkopplad och tillgänglig. Logga ur, stäng ned och koppla av emellanåt. ”Egentid” är inget modern flum-uttryck. Det är en absolut nödvändighet för att inte stressa ihjäl sig själv och bli arbetsnarkoman för att tillfredsställa alla behov utom dina egna.

5. Skapa en meningsfull fritid
Även om verkligen älskar ditt jobb och på riktigt trivs med att grotta ned dig ett arbete som stimulerar och får dig att växa som människa gäller det att hitta en balans mellan jobb och fritid. Det är lätt att arbetet får ta överhanden. Ansträng dig lite för att hitta roliga saker att göra på din lediga tid. Du kan börja klättra, spela tennis, sjunga i kör eller fiska. Huvudsaken är att du hittar något som känns lika kul att göra som att jobba – då skapar du också en hälsosam balans mellan att jobba för att leva och att leva för att leva.


Så där, lite att börja med

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap