Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

7 orsaker till varför människor som skriver dagbok oftast är gladare, mer effektiva och framgångsrika än andra


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Che Guevara, Benjamin Franklin, Jane Austen, Arnold Schwarzenegger, Ralph Waldo Emerson, Marie Curie, Bob Dylan, Selma Lagerlöf, Theodore Roosevelt och George Bernard Shaw. Vet du vad de har gemensamt?
De skrev dagbok allihop.
Här är sju orsaker till varför de gjorde det och varför du också borde göra detsamma:

1. Du blir mer effektiv och får lättare att fokusera
Genom att skriva ner sina tankar och klä bekymmer, oro, idéer och mål i ord blir också lättare att hitta ett sätt att lösa problemen och hitta sätt att nå målet på. Att sätta saker på pränt gör det också lättare att se utvecklingen från ax till limpa. Och att kunna se att det händer något hela tiden gör dig både mer effektiv och mer motiverad att fortsätta framåt. Genom att regelbundet skriva dagbok blir man också mer fokuserad på vad man håller på med och vad man vill åstadkomma – och det blir lättare att undvika att göra samma misstag mer än en gång.

2. Det blir lättare att sortera tankarna
Tusen saker virvlar genom huvudet varenda dag. Det gör det svårt att veta vilka tankar man ska fokusera på. Du sorterar lättare de kreativa och viktiga tankarna från de meningslösa genom att försöka fånga dem i ord. Genom att skriva ner dina tankar lär du också dig att bli bättre på att uttrycka dig och förklara för andra vad du tycker och tänker.

3. Stressen minskar
Studier har visat att de som regelbundet skriver dagbok är mindre stressade än andra. Och förklaringen är enkel – det vilar något meditativt över att sätta sig ned och samla sina tankar. Att skriva är en billig, men mycket effektiv form av terapi.

4. Kreativiteten ökar
Att klä sina tankar i ord – att hitta de rätta orden och uttrycka vad man känner – kräver en ansträngning som främjar kreativiteten på många sätt. När du skriver aktiverar du den rationella och analytiska vänstra hjärnhalvan. Det gör att du samtidigt häver alla mentala spärrar som begränsar ditt tänkande i den högra – den kreativa – hjärnhalvan och därför lättare kan se lösningar på problem.

5. Ditt förbättrar ditt minne
Även de som påstår att de har ett bra minne inser förr eller senare att minnena är bedrägliga. Minnet är som en rostig hink full med små hål. Vattnet som sipprar genom ut hålen är dina minnen. Genom att klä minnena i ord och skriva ned dem i en dagbok ser du till att både bevara och förstärka detaljerna i dem. Skrivandeprocessen gör också att minnet i sig håller sig i bättre trim eftersom du kan slappna av lite mer – du vet att minnena finns nedskrivna. Hjärnan kan då processa tankarna utan press på att minnas.

6. Det stärker ditt självförtroende och din självkänsla
De flesta av oss slåss dagligen mot negativa tankar och en inre röst som ständigt talar om för oss att vi inte duger. Att vi är för dumma, för lata eller för fega för att klara av saker och ting. Det är samma röst som ständigt påminner oss om våra misslyckanden och glömma bort våra framgångar. Att skriva dagbok blir därför en viktig del i kampen mot alla negativ tankar. I en dagbok kan du skriva ned allt som du har lyckats med och påminna dig själv om att du kan genom att bläddra tillbaka och läsa om alla bra saker som du åstadkommit när rösten i ditt huvud bara försöker trycka ned dig och skjuta ditt självförtroende i sank.

7. Du ökar din emotionella intelligens
Det pratas mycket om EQ (emotionella intelligens) idag och att det är lika viktigt som ”vanlig” intelligens. EQ är ett mått på en persons förmåga när det gäller att kunna handskas med egna och andras känslor, ha relationer, motivera sig själv och vara empatisk. (EQ är ganska likt ett annat begrepp, social kompetens, men det är inte samma sak.) EQ är något som man utvecklar med tiden. Det gör man genom att reflektera över sina egna känslor. Effekten av det är att du blir mer medveten om vad du tänker, varför du tänker som du gör och dessutom blir du bättre på att hantera olika slags känslor. Idag är folk så stressade och ger sig inte tid till att stanna upp och reflektera över vad som händer. Att skriva dagbok och samla tankarna i skrift är därför en bra lösning för att utveckla din förmåga att både förstå dig själv och andra människor bättre och, inte minst, din relation till andra.


Så där, lite att börja med

Hur du motiverar dig själv när allt suger

Hur du motiverar dig själv när allt suger

"Det är invikta sidor, understrykningar och det känns som att jag var tillbaka i skolbänken och läste favoritämnet igen. Det är så mycket som är bra att det är svårt att börja. Jag gillar tonen, ämnena och det konkreta tilltalet. Det här kan vara den bästa bok jag har läst inom ämnet personlig utveckling. Och då har jag läst många!"
Henrik Persson, Hisingen

"Jag fick den här boken i handen av en vän som läst den. Han tyckte att jag behövde lyftas upp och jag var skeptisk till att en bok skulle kunna hjälpa mig med det. Men snart satt jag där och log. Fantastisk bok som verkligen visar konkret hur man ska få fart på sig själv. Jag ska snart köpa ett exemplar själv."
Daniela Björklund, Sigtuna

"Det bästa med boken är att den är rolig också. Författaren har en skön förmåga att både visa hur man ska göra och samtidigt skoja om våra tillkortakommanden som människor. Kul. Bra. Rekommenderas."
Krister Nordström, Vellinge

"Den här boken har hjälpt mig att göra mina arbetsveckor mycket roligare. Jag har känt mig träffad många gånger och skulle vilja spela tillbaka tiden 20-30 år och gjort saker annorlunda från början."
Peter Stensson, Oxie

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap