Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

6 smarta sätt att skapa en sylvass mental skärpa


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Allt handlar inte bara om att planera, förbereda sig och fokusera på en uppgift. Att bibehålla en mental skärpa kräver också att vi medvetet och regelbundet håller hjärnan i trim. Det finns en hel del enkla, men effektiva saker du kan göra:

1. Dumpa sockret
Socker är kanske vår tids största hälsobandit. Sockerintag kan kortsiktigt skapa en energikick, men på lång sikt försämrar socker ditt minne.

2. Ät mer fisk
Fet fisk, som t.ex. lax som har hög dos Omega 3, gör susen för din hjärna. Ät fisk åtminstone två gånger i veckan. Studier har visat att 55-åringar som regelbundet äter fet fisk föryngrar sin hjärna med minst tre år jämfört med de i samma ålder som inte äter fisk.

3. Lär dig hantera stress
Stress är en av de värsta bovarna när det gäller att försämra vårt minne. Lär dig att koppla av, koppla ur och stänga av oftare. Tystnad är underskattat – och svårt att hitta i vårt högljudda samhälle. Men ansträng dig för att skapa andrum för dig själv. Egentid där du bara stänger ned är guld värt för själ och hjärna.

4. Umgås

Hjärnan mår bra av influenser från andra människor. Umgänge bidrar också till att hålla hjärnan i trim och att öppna för nya tankar, nya idéer och kreativa samtal.

5. Träna
Att motionera minst 45 minuter tre gånger i veckan ger både kropp och hjärna en rejäl boost. Dessutom har nya studier visat att det kan vara ännu nyttigare att träna i 20 sekunder i tre pass om 10 minuter, så det finns inga ursäkter för att inte röra på sig.

6. Lär dig något nytt

Utmana din hjärna genom att lära dig något nytt – spela ett instrument, virka, väva, snickra, bygga, skulptera eller måla. Hjärnan behöver utmaningar och det är aldrig försent att lära sig något nytt.


Lästips som andra gillat

Konsten att sätta smarta mål - och att nå dem

”Boken fick mig att öppna ögonen för att jobba mer målinriktat. Den här boken ligger nu som grund i vårt nya tänk när vi ska presentera vår marknadsplan. Mycket lättläst och bra bok.”
Jonas Andersson, Scantec Lab

"Jag har använt boken vid uppsättning av affärsmål för en enhet och den har hjälpt mig med principer och guidelines, Boken gav mig tankar att reflektera över när det gäller målsättningar.”
Ronny Eryd

”Den tog upp både jobbet och privat, allt hör ju ihop. Jag fick veta för ett år sedan via en utvärdering att jag inte var så strukturerad. Jag chockade mig själv och min omgivning. Men när jag började fundera lite på det så var det nog ganska sant. Jag är duktig på att kasta upp bollar men inte att ta ner. Jag måste börja jobba med mål så jag vet att jag kommer i mål och att jag jobbar mot rätt mål. Det är ett pågående arbete kan jag säga. Jag här läst flera böcker från ert förlag och det jag tycker bästa om är böckerna är korta och koncisa, lull-lullet är bortskalat. De innehåller praktiska tips för att komma vidare. De är dessutom roliga att läsa vilket höjer värdet ytterligare.”
My Oscarsson, Saferoad

"Boken har hjälpt mig med att stanna upp och fundera på vad jag vill, och hur jag på ett målmedvetet sätt kan ta mig dit. Jag ska nog gå tillbaka till boken då och då, det kan löna sig."
Pernilla Jansson, Ateljé Smått & Mått HB

”Boken har hjälpt mig att skapa bättre beslutsunderlag i mitt företagande. Jag har lättare att hålla rätt kurs och följa en plan. Boken var pedagogisk och bra.”
Appelgren, Arevenue

”Boken var en effektiv och innehåll inspirerande sammanfattning av ett viktigt ämne. Jag använder mig av ”målkedjor” när jag sätter upp mål, vilket leder till bättre måluppfyllnad.”
Peter Magnusson, Marinshopen R.M. AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap