Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 självmotiverande tips som faktiskt fungerar


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Du vet vad du vill, men kommer ändå inte till skott. Visst känner du igen det problemet? och visst är det frustrerande när du både vill och kan – men ändå inte får tummen här. Här får du fem inspirationstips som verkligen fungerar när du måste få snurr på saker och ting.

1. Berätta för din omgivning vad du ska göra
Förklara för din partner, dina bästa vänner, dina arbetskamrater och alla som vill lyssna vad det är du tänker göra. Det sätter lite press på dig att sätta igång och slutföra din uppgift och det är bara nyttigt att skapa lite positiv stress ibland. Mina allra bästa TV-avsnitt skrev jag tveklöst med kniven lätt rispande på strupen!

2. Låt inte ditt humör styra dina planer
Det finns ingen som vaknar upp och känner samma sprittande lust och glädje över att sätta tänderna i saker och ting som måste göras. Ibland suger livet å det grövsta och det enda vettiga känns som att stanna kvar i sängen och invänta en ny, bättre dag. Fall inte för den frestelsen. Om det du ska göra i sig inte känns särskilt intressant, så gör det intressant. Utmana dig själv med en tävling för att få jobbet gjort. Locka dig själv med en belöning när det är klart, men sitt inte och sucka. Sätt igång. Tänk inte efter så mycket utan gör det du ska och gör det nu. Belöningar har en fantastisk förmåga att sätta fart på folk - på dig också.

3. Gör vad som helst
Känns det tungt när du har ett berg av saker att göra framför dig?
Ingenting blir bättre av att blunda och skjuta allt framför dig till en annan dag. Ta tag i den minst jobbiga och krävande av uppgifterna och spara hästjobbet till en dag när du har mer ork och bättre energi. Huvudsaken är att du gör någonting!

4. Lura dig själv
Vilken är din första tanke när väckarklockan ringer på morgonen?
”Nej, jag orkar verkligen inte gå upp nu”.
Så tänker säkert de flesta av oss. Ibland ligger vi kanske kvar en stund och försöker skjuta på det oundvikliga, men sedan kliver vi ändå ur sängen.
Varför gör vi det?
Jo, för om vi bara skulle falla för frestelsen att strunta i att gå upp, skulle det få konsekvenser som är ännu jobbigare än att tvinga sig upp ur sängvärmen.
Vi är rädda för att förlora vårt jobb, därför tvingar vi oss själva ur sängen varenda morgon om så kylan river som en ilsken katt utanför husknuten.
Det spelar egentligen ingen roll vad det är du måste göra.
Lura dig själv på samma sätt. Vi människor är rätt lättmanipulerade.
Låtsas att det också får riktigt stora konsekvenser om du inte gör vad du ska.
Inbilla dig att världen går under om du struntar i dina sysslor.
Rädsla har en fantastisk förmåga att sätta fart på folk - på dig också.

5. Blunda för helheten
Ta små steg istället. Jag provade det en gång när jag skulle sopa gårdsplanen utanför huset. Det var en vårdag, marken var täckt av sand och grus efter att snön hade smält undan och min första tanke var; ”Det kommer att ta hela dagen om jag ska hinna sopa undan all den skiten”. Istället bestämde jag mig för att bara sopa rent framför min egen port. När det var gjort tänkte jag, "vad fint det blev", så jag fortsatte att sopa framför porten bredvid. Utan att egentligen tänka så mycket mer, insåg jag en stund senare att jag faktiskt hade sopat hela gårdsplanen. Sa jag att vi människor är lättmanipulerade?


Så där, lite att börja med

Hur du motiverar dig själv när allt suger

Hur du motiverar dig själv när allt suger

"Det är invikta sidor, understrykningar och det känns som att jag var tillbaka i skolbänken och läste favoritämnet igen. Det är så mycket som är bra att det är svårt att börja. Jag gillar tonen, ämnena och det konkreta tilltalet. Det här kan vara den bästa bok jag har läst inom ämnet personlig utveckling. Och då har jag läst många!"
Henrik Persson, Hisingen

"Jag fick den här boken i handen av en vän som läst den. Han tyckte att jag behövde lyftas upp och jag var skeptisk till att en bok skulle kunna hjälpa mig med det. Men snart satt jag där och log. Fantastisk bok som verkligen visar konkret hur man ska få fart på sig själv. Jag ska snart köpa ett exemplar själv."
Daniela Björklund, Sigtuna

"Det bästa med boken är att den är rolig också. Författaren har en skön förmåga att både visa hur man ska göra och samtidigt skoja om våra tillkortakommanden som människor. Kul. Bra. Rekommenderas."
Krister Nordström, Vellinge

"Den här boken har hjälpt mig att göra mina arbetsveckor mycket roligare. Jag har känt mig träffad många gånger och skulle vilja spela tillbaka tiden 20-30 år och gjort saker annorlunda från början."
Peter Stensson, Oxie

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap