Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

6 smarta sätt att utnyttja stress till din fördel


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Stress är en naturlig del av vårt liv nuförtiden. De flesta ser stress som något enbart negativt, men det finns faktiskt sätt att förvandla stress till något positivt och kreativt. Det går att välja att se stress som en tillgång och inte som en fiende.

1. Välj att ha en positiv attityd
Forskning visar att det finns både negativ och nyttig stress. Den negativa stressen förlamar och begränsar oss. Den nyttiga utmanar och sporrar oss att utnyttja den som en drivkraft. Egna deadlines är exempel på en nyttig och positiv stresskänsla. Blunda för alla gamla misslyckanden och negativa erfarenheter. Fokusera istället på att se framåt. En positiv attityd hjälper dig att se stress som en naturlig del av vardagen – ett problem som du kan hantera och övervinna – i stället för något som känns som en katastrof.

2. Öppna dig för nya perspektiv
Stress gör att vi begränsar oss i onödan. Vi hinner inte stanna upp och förändra allt som skapar vår stressiga tillvaro. Men det är också hemligheten med att bli kvitt sin stress – att stanna upp, ta ett steg tillbaka och se på sin tillvaro och sina vanor ur ett annorlunda perspektiv. Bryt mönstret. Åk bort en dag eller två. Ett miljöombyte öppnar upp för nya tankar, idéer och perspektiv.

3. Släpp taget
Kontrollbehovet är numera kanske den främsta orsaken till stress. Känslan av att missa någonting om man inte scannar av sociala medier varannan minut håller på att ta kål på folk. Hemligheten med att slippa den negativa stressen är att logga ur och stänga av allt mer och inse att det ändå aldrig går att hålla koll på allt och alla – och att det heller inte är nödvändigt. Ta kontroll över din egen tid och ditt eget liv istället. Skit i vad andra gör, tycker och tänker. Fokusera på dina egna drömmar och planer. Det finns alltid något att bli arg, kränkt eller ledsen av på nätet. Välj bort det och släpp taget om de digitala bajamajorna. De skapar bara en onödig stress som aldrig leder till annat än mer stress, avundsjuka och irritation.

4. Fokusera på en bit i taget
Det är fullt naturligt att känna sig stressad av att vilja eller tvingas hantera en stor, svår uppgift. Hemligheten med att minska stressen är att inse att man inte behöver – och att det inte går – att göra allt på en gång. Dela upp uppgiften i mindre. Överkomliga delar och fokusera på en del i taget.

5. Sov ordentligt
Det är skrämmande hur många människor som är för stressade för att kunna koppla av tillräckligt för att sova ordentligt. Sömn lindrar stress som inget annat och ger både kropp och själ ny energi. Stäng av mobilen, logga ur datorn och göm undan surfplattan. Håll sovrummet fritt från sådana distraktioner som får dig att tro att du måste vara uppdaterad på allt dygnet runt.

6. Lufta dina tankar
Ingen mår bra av att älta tankar, bekymmer och problem för sig själv. Det skapar en undermedveten stress som kan resultera i fysiska och psykiska besvär. Vädra dina funderingar och problem. Prata ut med någon som du litar på eller skriv dagbok. Det hjälper dig inte bara att göra dina tankar mer konkreta genom att klä dem i ord, utan det fungerar också som en otroligt nyttig ventil för ditt själsliga välbefinnande. Det hjälper dig också att inse att alla problem kanske inte är så stora som de verkar i dina egna tankar. Pratar du med någon kan du få helt nya perspektiv på saker och ting. Det kan också räcka att du skriver ned något som oroar dig för att du ska kunna omformulera problemet och kanske inte ens definierar det som ett verkligt problem längre.

Där har du något att börja med


Lästips som andra gillat

Konsten att sätta smarta mål - och att nå dem

”Boken fick mig att öppna ögonen för att jobba mer målinriktat. Den här boken ligger nu som grund i vårt nya tänk när vi ska presentera vår marknadsplan. Mycket lättläst och bra bok.”
Jonas Andersson, Scantec Lab

"Jag har använt boken vid uppsättning av affärsmål för en enhet och den har hjälpt mig med principer och guidelines, Boken gav mig tankar att reflektera över när det gäller målsättningar.”
Ronny Eryd

”Den tog upp både jobbet och privat, allt hör ju ihop. Jag fick veta för ett år sedan via en utvärdering att jag inte var så strukturerad. Jag chockade mig själv och min omgivning. Men när jag började fundera lite på det så var det nog ganska sant. Jag är duktig på att kasta upp bollar men inte att ta ner. Jag måste börja jobba med mål så jag vet att jag kommer i mål och att jag jobbar mot rätt mål. Det är ett pågående arbete kan jag säga. Jag här läst flera böcker från ert förlag och det jag tycker bästa om är böckerna är korta och koncisa, lull-lullet är bortskalat. De innehåller praktiska tips för att komma vidare. De är dessutom roliga att läsa vilket höjer värdet ytterligare.”
My Oscarsson, Saferoad

"Boken har hjälpt mig med att stanna upp och fundera på vad jag vill, och hur jag på ett målmedvetet sätt kan ta mig dit. Jag ska nog gå tillbaka till boken då och då, det kan löna sig."
Pernilla Jansson, Ateljé Smått & Mått HB

”Boken har hjälpt mig att skapa bättre beslutsunderlag i mitt företagande. Jag har lättare att hålla rätt kurs och följa en plan. Boken var pedagogisk och bra.”
Appelgren, Arevenue

”Boken var en effektiv och innehåll inspirerande sammanfattning av ett viktigt ämne. Jag använder mig av ”målkedjor” när jag sätter upp mål, vilket leder till bättre måluppfyllnad.”
Peter Magnusson, Marinshopen R.M. AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap