Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 effektiva tips för dig som vill öka chansen att få högre lön, finare titel och roligare arbetsuppgifter på jobbet.


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Egentligen är det skrämmande hur många människor som bara går till jobbet varenda dag, stämplar in, suckar och stönar, som klagar och lider och bara härdar ut istället för att själv skapa förändringar. Och det är inte särskilt svårt att sticka ut och bli befordrad på en svensk arbetsplats av idag eftersom så få anställda orkar (eller vågar) visa framfötterna. Här kommer ett gäng tips på vad du kan göra för att öka chansen till högre lön, en finare titel och roligare arbetsuppgifter på ett jobb som kanske kan visa sig vara mycket mer intressant än du anat.

1. Ta egna initiativ
Bli ett föredöme för din chef. Ta itu med mindre kvalificerade uppgifter utan att bli ombedd och se till att få jobbet gjort. Att visa att du kan ta egna initiativ skickar signaler om att om du är redo för större och mer ansvarsfulla arbetsuppgifter. ”Självgående” var ett fint modeord i företagsvärlden på 90-talet, men chefer älskar fortfarande människor som själva kan hugga i och få saker att hända utan att de hela tiden behöver övervaka sina anställda som en skolfröken.

2. Skrota den inbillade spärren för din kapacitet
De flesta av oss gör inte mer än det vi absolut måste. Det beror på att vi ogärna kliver ut ur vår komfortzon. Vi har skapat oss en vana (eller rättare sagt, en ovana) att tro att det finns en gräns för vad vi klarar av. Vi är så rädda för att ”gå in i väggen” och bli utbrända av alla hysteriska kvällstidningsartiklar, så vi försöker inte ens göra det där lilla extra. Sanningen är den att det är så fort du vågar börja tänja lite på din inbillade arbetskapacitet som det börjar hända saker på riktigt. Arnold Schwarzenegger blev världens främste kroppsbyggare av en anledning – han fortsatte lyfta skrot även när musklerna skrek efter nåd. Han menade att om han skulle göra tio repetitioner i en övning, så var det nummer 11, 12 och 13 som verkligen gav resultat. Allt annat var bara uppvärmning. Tänk likadant själv och utmana din kapacitet.

3. Tänk om och tänk rätt
Allt behöver inte göras som det alltid gjort. Det finns inga rutiner som inte kan göras enklare och mer effektiva. Analysera och kom med förslag. Även om det inte resulterar i några konkreta förändringar, så har du skapat positiv uppmärksamhet kring din person.

4. Skapa en positiv attityd
Se möjligheter istället för svårigheter. Din attityd kan både hjälpa och stjälpa dig i arbetslivet. Håll dig undan folk som bara suckar och gnäller. Visa att du har en positiv inställning till ditt jobb. Det betyder inte att du ska springa runt och vara sprudlande glad, dra skämt och bli kontorets clown. Det handlar om att du ska lyfta fram dig själv som en optimistisk och konstruktiv person som har idéer och förslag som hjälper alla på företaget att bli bättre. Du skapar en positiv attityd genom att börja rannsaka dig själv lite. Byt ut så många negativa ord du kan till att bli mer positiva, bejakande och konstruktiva. Tänk på vad du säger, men framför allt – tänk på vad du tänker. Tänk positivt.

5. Bli mer aktiv
Ett effektivt sätt att skapa motivation är att ställa sig själv två frågor varje dag.
På morgonen frågar du dig själv: ”Vad är det viktigaste för mig att göra idag?”
Och på kvällen frågar du: ”Vad är det viktigaste för mig att göra imorgon?”
Svaret på de här båda frågorna gör att du skaffar en vana att tänka konstruktivt och motivera dig själv varje dag – och se till att du växer som människa.

Så där, lite att börja med

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap