Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

4 sätt att förvandla stress till en positiv resurs


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Vi blir ständigt påminda om hur farligt det är med stress. Att det är stressen som gör oss sjuka, deppiga och att vi dör i förtid. Däremot talas det väldigt sällan om att stress faktiskt är en naturlig del av vår tillvaro. Att andas, äta, prata och gå är en form av stress som vi utsätter vår kropp för hela tiden, från vaggan till graven. Allt fler forskare börjar nu tänka om och fundera på om stress kanske kan förvandlas till en tillgång istället för enbart ett hot mot vår hälsa. Vågar du försöka förvandla din vardagsstress till något positivt?
Stress har två sidor – en bra och en dålig.
Det handlar om att se båda sidor av myntet – och att välja att fokusera på den ljusa sidan.

1. Se stress som något positivt
Det finns färska studier som visar att stress kan vara nyttigt och en effektiv resurs om man väljer att se på stress som något positivt istället för en börda. Studierna visade att de som klarade av att tänka så också hade en mer positiv livssyn än de som såg på vardagsstress som något obehagligt och negativt.

2. Omdefiniera begreppet ”stress”
Studier vid Yale University har visat att människor som väljer att se sitt åldrande som något positivt också i genomsnitt lever 7,6 år längre än de som blir stressade av att åldras. Andra studier vid Harvard har visat att de som valt att se positivt på den stress som uppstår också lyckats omvandla det till en produktiv energi. Tänk ”drivkraft” istället för ”problem” när du känner dig stressad. Och välj att se på livet från den ljusa sidan, även när du är stressad. Minns du ”Always Look on the Bright Side of Life” - låten från Monty Python-filmen ”Ett herrans liv”? Varför inte lära dig sjunga några strofer ur låten – högt för dig själv varje dag?

3. Bejaka stressen – och använd den rätt
Stress i rätt mängd är en bra drivkraft. För att förvandla stress till produktiv energi gäller det att lära sig att uppskatta stress för vad det kan vara – en utmaning och en möjlighet att flytta fram gränserna eller dra igång ett projekt som du aldrig tidigare vågat sjösätta. De flesta är så fixerade vid att stress bara är något negativt och så fokuserade på att undvika stress att de låter sig bli helt handfallna när stressen slår till. Det låter kanske lite överdrivet att lära sig ”älska” stress, men ju snabbare du lär dig att acceptera stress som en naturlig del i vardagen, desto fortare kan du också lära dig hantera allt det där som gör dig stressad på ett produktivt sätt. Stress blir till en morot och utmaning. Utan stress gör vi inte mer än det som är absolut nödvändigt. Utan stress utvecklas vi inte som människa.

4. Skapa ett syfte
Genom att konkret definiera ett syfte med din tillvaro och sätta upp högre, långsiktiga mål kan du också lättare lära dig hantera stress och omvandla den till en positiv, kreativ energi. Ett tydligt mål gör det lättare för dig att använda stress som en drivkraft. Stress fungerar ofta som en ”spark där bak” och gör att dina ansträngningar känns mer meningsfulla.


Så där, lite att börja med

Skaffa självförtroendet du vill ha och kanske behöver

Jag vill - jag kan - Jag ska!

"Jag har läst ett enormt antal "självhjälpsböcker" och böcker om mental träning, nlp m.m, för jag har ett stort intresse i detta ämne, men när jag snubblade över "Jag vill, jag kan, jag ska" av Thomas Nilsson så kände jag att om jag hade hittat denna bok för flera år sedan så hade jag inte behövt köpa nån mer bok. Helt otroligt bra är den!!!
Kent Ögren

”Boken hjälper mig varje gång jag tappat tron och drömmarna. Jag önskar jag kunde skriva att jag sträckläste den, men då hade ju inte boken fyllt sitt syfte. Jag hinner nämligen bara något kapitel åt gången innan jag åter är en “doer” och i full färd med nya planer! Tack för mycket kloka ord och för att jag får vara jag, för jag VILL, jag KAN och jag SKA! =) Den ger mig inspiration och påminner mig om vad som är viktigt för mig. ”
Nathalie Andersson

”På ett lättsamt och trevligt sätt tog boken mig tillbaka till mig själv. Många "livscoach-tips" är antingen så analyserande så man till slut tror att allt man gjort i livet har varit fel. Andra är så äckelhurtiga så man tröttnar på att läsa/lyssna efter fem minuter. Den här boken är full med tips och trix som är lätta att ta till sig var man än är i livet och man känner att man växer i lagom takt. Boken har hjälpt mig enormt. Den ligger på nattduksbordet och jag läser något passande kapitel i den så fort jag börjar känna mig lite låg. Superbra och billig form av terapi! Jag vill-jag kan-jag ska har (tillsammans med boken Rivstart) hjälpt mig att ta steget för att förverkliga min dröm, att starta eget företag och bli min egen chef. Efter lite peppning från boken tog jag mod till mig och sade upp mig från mitt jobb, ett jobb som inte har varit roligt på många år, på en arbetsplats som enbart andas kaos, knäckta medarbetare utan framtidstro osv. Jag har tipsat mina kollegor om den här boken. Risken är att det blir tomt på arbetsplatsen om alla läser den.”
Agneta Hermansson, AH Stallkonsult

"Boken ifrågasätter mycket och konfronterar tankar som man har! Man får aha-upplevelser och man kan se på saker från olika synvinklar. Den är lättläst och har ett bra format!"
Paul Spartalis

"Boken innehåller många användbara tips när man kört fast och det känns tungt med försäljningen. Den är mycket lättläst och rekommenderas av mig."
Michael, Eksit Data

"Jag köpte boken ”Jag vill – jag kan – jag ska” till en mycket kunnig kollega som gör ett bra jobb men behöver stärka sitt självförtroende och förstå hur bra jobb hon gör.
Det gör mig gott att hjälpa henne att bli starkare och må ännu bättre i sitt yrkesliv."

Börje Johansson, Hill-Rom Liko Nordic

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap