Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 galet enkla sätt att motivera dig själv som du inte trodde kunde vara så effektiva


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Motivation kan vara en knepig sak. Vissa dagar finns det ingen hejd på vår ork, energi och framåtandra. Andra dagar är bara trötta och sega som sirap. Här får du ett par enkla och motsägelsefulla, men effektiva tips på hur du kan få fart på dig själv även när tillvaron känns grå, trist och oinspirerande.

1. Ge upp
Acceptera att du inte är på humör att ta dig an det du måste göra just nu. Förlika dig med känslan av att man får känna så ibland. Erkänn för dig själv att det är okej att ge upp ibland. Gör något annat istället. Det är inte alldeles omöjligt att du plötsligt får tillbaka suget att ge dig i kast med din ursprungliga uppgift om du sänker kraven på dig själv lite och får lite perspektiv på uppgiften genom att pyssla med något annat ett tag.

2. Skjut upp saker och ting
Det är ett råd som normalt skulle kallas för “kontraproduktivt” och direkt viftas bort som trams. I själva verket kan tvekan vara både nyttigt och kreativt att inte låta sig svepas med av stundens ingivelse och ett skimrande inspirationsrus. Genom att skjuta upp saker och ting får du mer perspektiv på det du ska göra och hinner tänka om både en och två gånger innan du sätter igång. Du ger dig själv också tid att planera och formulera ett tydligare syfte med din uppgift. Men vänta inte för länge – då kommer du aldrig igång. Det här är en svår balansgång, men otroligt effektivt om du vågar försöka.

3. Välj inte alltid den enklaste utvägen
Oavsett hur ambitiösa och motiverade vi är, så orkar de flesta av oss inte anstränga oss mer än nödvändigt. Hur stora planer vi än har, så slutat det ofta med en kompromiss – vi gör helt enkelt bara så mycket som krävs. Men att frestas att alltid bara välja den enklaste utvägen innebär också att vi snabbt förlorar motivation. Att lyckas med enkla saker ger bara en kort, tillfällig tillfredsställelse. Våga därför utmana dig själv. Sikta högre än du brukar. Ge dig själv tillåtelse att riskera att misslyckas. Höj ambitionsnivån, men sänk kraven på dig själv - slutresultatet behöver inte vara perfekt.

4. Skapa delmål
Det låter så enkelt, men alldeles för många människor inser inte hur genialt och effektivt det är att dela upp ett större mål i flera mindre delmål. De flesta kastar sig över hela uppgiften direkt, men tröttnar så fort det börjar ta emot och lämnar ofta bara halvfärdiga resultat efter sig. Skapa små delmål. Gör klart varje moment innan du går vidare – och fira varje litet slutfört steg.

5. Koppla av
Det här hänger ihop med punkt 1. Att släppa det man har för händer och göra något helt annat när det tar emot kan vara otroligt effektivt. Ibland behövs det bara en kort paus för att man ska få tillbaka motivationen. Att se på TV, ta en tupplur, gå en promenad eller dammsuga har ofta en märklig förmåga att lösa problem och skapa nya infallsvinklar. Prova!


Så där, lite att börja med

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap