Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

6 oslagbara tips för att bli mindre negativ


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

En positiv person ser glaset som halvfullt. En negativ ser det som halvtomt.
Är skillnaden verkligen så stor?
Ja, faktiskt.
Här får du en handfull effektiva tips på hur du lär dig tänka mer positivt:

1. Sätt realistiska mål
Många som instinktivt ser saker och ting ur ett negativt perspektiv har ofta en tendens till dåligt självförtroende och sätta alldels för höga mål – som de inte lycka nå och därför får ännu sämre självförtroende. Hemligheten med att lyckas med sina planer är att sätta upp realistiska mål – och fokusera på att nå små delmål på vägen istället för att sikta på ett stort slutmål i fjärran.

2. Förvandla problem till utmaningar
Det är en sak som alla säger är så självklar – men samtidigt så svårt att förverkliga. Saker som känns svåra gör att vi blir överväldigade av dem och rädda. Ett trick är att fokusera på hur du pratar om dina problem. Byt ut de negativa orden mot positiva. Istället för att säga ”Jag borde” … (och ge sig själv dåligt samvete för något som du borde, men inte riktigt kan göra just nu) säger du istället ”Jag kan välja att …”
Ett ord som ”borde” ruvar på krav, bävan och irritation. Att ersätta ”borde” med frasen ”Jag kan välja att” … ger dig tillbaka kommandot över situationen. Du kan säga ”Jag väljer att skriva den här rapporten nu, så kan jag se matchen ikväll i lugn och ro”. Ja, det handlar till viss del om semantik, men du kan påverka ditt (negativa) tänkande genom att bli mer uppmärksam på vilka ord du använder när du ställs inför uppgifter eller situationer som du upplever är påfrestande, ångestfyllda eller rentav skrämmande.

3. Säg inte automatiskt nej
För många med en ”naturligt” negativ attityd blir ”nej” ofta det första svaret till … tja, allting och det utan att hon hunnit tänka igenom vad frågan egentligen innebär. Orsaken till den reaktionen är att ett nej är en instinkt för att vinna tid medan hon funderar på sitt beslut, men resultatet blir ofta att hon istället håller fast vid sitt nej, trots att hon kanske innerst inne skulle vilja säga ja. Istället för att tvärt säga nej är det bättre att säga; ”Jag vet inte riktigt, låt mig fundera ett par minuter på saken”. Då ger du dig själv en ärligare chans att verkligen tänka igenom frågan – och hitta en anledning till att säga ja istället för nej.

4. Damma av dina framgångar
Har du gamla diplom, priser eller andra utmärkelser så damma av och ställ fram dem. det är en bra påminnelse om att du faktiskt har lyckats med saker tidigare och självklart kan lyckas igen med nya projekt. Det är svårt att fortsätta vara negativ om du har en vägg full med påminnelser om hur bra saker som du varit uträttat och varit med om förut synlig framför dig varje dag.

5. Tänk på ditt kroppsspråk
Dålig hållning gör oss mer negativt inställda. Sträck på dig, håll huvudet högt och gestikulera när du pratar. Det får dig att framstå som mer positivt och ger också en aura av pondus och tillförlitlighet. Och det är inte bara teater. En studie vid Harvard 2012 visade att ett positivt, självsäkert kroppsspråk påverkar både vår en attityd positivt och framställer oss som starka, driftiga och pålitliga för andra människor.

6. Tänkt kritiskt – men var ingen kritisk person
Det finns en viktig skillnad på att tänka kritiskt och att vara en kritisk person. Ibland kan det vara nyttigt och bra att ifrågasätta saker och ting innan man tar ett beslut. Det är att tänka kritiskt. Att vara en kritisk person innebär däremot att man stänger dörren för att acceptera en förändring eller en annan lösning på ett problem än den man själv kommit fram till. Tricket är att hålla dörren öppen för alternativa svar eller lösningar om och inte envist bara hålla fast vid din egen utgångspunkt. Påminn dig själv om att man kan se på saker ur lite olika perspektiv – och ditt behöver inte alltid vara det enda rätta.Hur du motiverar dig själv när allt suger

Hur du motiverar dig själv när allt suger

"Det är invikta sidor, understrykningar och det känns som att jag var tillbaka i skolbänken och läste favoritämnet igen. Det är så mycket som är bra att det är svårt att börja. Jag gillar tonen, ämnena och det konkreta tilltalet. Det här kan vara den bästa bok jag har läst inom ämnet personlig utveckling. Och då har jag läst många!"
Henrik Persson, Hisingen

"Jag fick den här boken i handen av en vän som läst den. Han tyckte att jag behövde lyftas upp och jag var skeptisk till att en bok skulle kunna hjälpa mig med det. Men snart satt jag där och log. Fantastisk bok som verkligen visar konkret hur man ska få fart på sig själv. Jag ska snart köpa ett exemplar själv."
Daniela Björklund, Sigtuna

"Det bästa med boken är att den är rolig också. Författaren har en skön förmåga att både visa hur man ska göra och samtidigt skoja om våra tillkortakommanden som människor. Kul. Bra. Rekommenderas."
Krister Nordström, Vellinge

"Den här boken har hjälpt mig att göra mina arbetsveckor mycket roligare. Jag har känt mig träffad många gånger och skulle vilja spela tillbaka tiden 20-30 år och gjort saker annorlunda från början."
Peter Stensson, Oxie

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap