Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Hur ser man att någon ljuger?


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Att se och märka om någon ljuger är faktiskt ganska enkelt. Det enda du behöver göra är att lyssna och granska personen ordentligt.

Här är 10 tecken på att någon ljuger

1. Personen kommer med för många detaljer
Sanningen är alltid enkel och faktabaserad medan lögnare alltid trasslar in sig i detaljer om hur något gick till eller varför det blev som det blev. De har nämligen övat mycket på att komma med en trovärdig lögn och tänkt ut allt. En smart sak att göra här är att byta ämne för ett ögonblick och sedan komma tillbaka till det du tror att någon ljuger om. Den som talar sanning kommer med den på ett obekymrat sätt och den som ljuger börjar repetera detaljer igen.

2. Lögnare kan visa ett konstigt beteende
Du måste både lyssna och observera den du tror kommer med lögner för att pussla ihop två delar. Om den du tror ljuger normalt är en person som är lugn och plötsligt är mer nervös och rastlös så är det ett förändrat beteende som kan avslöja en lögn.

3. Ingen ögonkontakt eller för mycket ögonkontakt
En del lögnare känner sig för skyldiga för att se dig i ögonen medan andra har blivit så bra på att ljuga att de gör allt de kan för att försäkra dig om att det de säger är sant. Tricket här är att förstå att lögnare nästan alltid beter sig tvärtom om mot vad de brukar göra när de kommer med lögner. Den som normalt inte ser dig i ögonen så mycket kommer att göra det mycket mer och tvärtom.

4. De byter ämne
Den som ljuger vet att ju längre tid han/hon pratar desto större risk att bli avslöjad och just därför kommer han/hon att försöka byta ämne. Men gå inte på det. Se till att du kommer tillbaka till ämnet hela tiden så att du får en chans att analysera innehållet.

5. Kroppsspråket förändras
Det är vanligt att lögnare har svårt att hålla händerna stilla när de ljuger. Personen kan röra sitt ansikte, knäna, armbågarna, dra i kläderna eller hålla på med håret. Den som ljuger brukar också stänga in sig genom att korsa benen, ha armarna på bröstet och göra sig själv mindre

6. En lögnare kan reagera med ilska
Anfall är bästa försvar för en lögnare och om du säger något som träffar mitt i prick kan du få långa haranger av ”du litar inte på mig” och ”jag blir besviken” och annat för att det är lättare för den som ljuger att spela sårad än att fortsätta sin historia.

7. En lögnare kan ändra ton- eller röstläge
Lyssna väldigt noga på ljudet av personens röst. Det är inte alltid så lätt att höra förändringar i tonläget – högre eller lägre men om du märker den här förändringen så kan du stå framför en person som ljuger. Hur snabbt de pratar kan också avslöja dem. Den som normalt pratar sakta kan öka tempot och tvärtom.

8. Brist på gester eller fler gester än normalt
En person som normalt använder större gester under samtal kan tona ner dem och tvärtom.

9. Samtalet är alldeles för logiskt
Normala samtal hoppar fram och tillbaka i både tid och rum. Den som ljuger har en inrepeterad historia som han/hon vill hålla sig till och gärna berätta i kronologisk ordning utan att bli störd och glömma bort hur historien ska berättas. Stör historien med små inlägg och få lögnaren att svettas och låtsas vara intresserad av det du flikar in samtidigt som han/hon försöker le och komma ihåg nästa spår på lögnen.

10. En lögnare kan svettas mer
Svett utlöses bland annat av stress och om din lögnare har det svårt med att hålla fasaden så kan svetten bryta ut.

Lästips som andra har gillat

Konsten att hantera superjobbiga människor

"De kan vara kompisar, arbetskollegor, kunder eller chefer; de jobbiga människorna som förpestar ditt liv. Stefan Ekberg vet vad du ska göra med dem"
Metro

"Din kollega är en latmask, din chef kritisk till allt och din släkting bara ältar. De superjobbiga människorna finns i allas omgivning och kan göra dig både frustrerad och irriterad. Lär dig hantera dem, så blir de enklare att leva med."
Expressen

"Tycker boken hade ett suveränt upplägg, den var mycket lättläst och texterna flöt på mycket bra. Roligt att man verkligen känner igen vissa personlighetstyper i boken. Det är även lätt att gå tillbaka i boken om man stött på någon jobbig typ för att läsa om hur det var man skulle försöka göra. Den har hjälpt mig med att förstå vissa situationer med personer som jag har irriterat mig på och hur jag faktiskt ska bemöta dem. Otroligt bra bok att ha hemma, för alla, jag ska snart läsa igenom den en gång till!"
Emelie Blomqvist

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.

Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap