Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Hur du undviker att köpa saker du inte behöver


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

De flesta av oss är köptorskar. Jag själv kan bli oerhört sugen på att köpa saker som jag egentligen vet att jag inte behöver. Det finns inte en ny hushållsmaskin som jag inte köpt (de står på vinden nu) och det märkliga är att när de dyker upp på marknaden så säger jag att jag inte vill ha en men några veckor senare står jag och tittar på samma sak igen.

Känner du igen det här? Marknadsförare gör ett fantastiskt jobb för att sälja in bilder av oss själva när vi använder de här produkterna och vi blir sugna på det som är nytt och spännande och revolutionerande. Som läsplattor. Som kaffemaskiner med ampuller. Som spikmattor och som hundratals andra saker som lyfts fram för att befria oss från pengar.

Och det är väl bra. Vi jobbar ju och det är vår rätt att handla grejor och få ha det lite kul för att vi går upp varje morgon och går till jobbet. Om det bara vore så väl att vi handlade för pengar som vi faktiskt har. De flesta gör inte det. Istället är det krediter som gäller och från att ha varit en fri människa förvandlas man strängt taget till en slav för sina kreditgivare. Hur kul är det att ett inköp från några tusen kronor egentligen kanske är ett inköp för tiotusen?

Nu ska vi prata om hur du kan göra dig fri och sluta köpa saker som du inte behöver.

1. Erkänn ditt problem för någon som är bättre på att spara än du.
Om du känner att du köper saker du inte behöver alldeles för ofta är det bra att prata med någon du känner som kan hjälpa dig. Det kan vara din man/fru/ett syskon/en vän. Berätta att du försöker begränsa dina inköp och att du behöver deras hjälp. Kom överens om att du ska prata med den här personen varje gång du står inför ett köp och det är deras uppgift att avgöra om du behöver den eller inte.

2. Gå inte och shoppa.
Jag får krypningar i kroppen av orden ”Jag ska ut och shoppa”. Som om det vore en fritidssysselsättning att ha respekt för. Shopping föds av uttråkning eller en annan brist. Man har ledigt en stund och innan man vet ordet av så står man i ett köpcentrum eller är ute på nätet. Båda sätten är farliga eftersom man har fel sinnesstämning i båda fallen. Man behöver något att fylla ut sitt liv med och att köpa något ger en viss tillfredsställelse. Det är farligt.

3. Klipp dina kreditkort och använd bara kontanter.
Det är inte så världen är uppbyggd, det vet jag men gör det i alla fall. Kreditkortens förförelse är livsfarlig eftersom det är så lätt att bara ta saker på kortet – det känns ju som om det vore nästan gratis på något sätt. Saken är den att kontanter får dig att tänka efter, det gör inte kortet. Kortet är abstrakt och kontakter är konkreta. Om du inte kan klippa kortet så lämna det åtminstone hemma. Det hjälper dig att stå emot impulsköpen.

4. Ge din hjärna en ärlig chans.
Så fort du kommer in i ett köpcentrum så matas du med lyckan i att köpa saker – såklart. Men ge det här en motpol och läs såna här artiklar och böcker om hur du hanterar pengar. Då får du en bättre bild av vad DU vill göra, inte vad alla andra vill att du ska göra med dina pengar.

5. Bestäm i förväg hur du ska använda dina pengar.
En budget är, hur tråkigt det än låter, nyckeln till din framtida rikedom eftersom den hjälper dig att stå emot dumma ekonomiska beslut. Många klantiga inköp görs för att man inte har en plan för hur pengarna ska användas.

6. Var försiktig med vem du umgås med.
Vi påverkas väldigt mycket av dem vi har runt oss. Vem är du oftast med när du gör stora inköp? Du kanske ska undvika att shoppa med den personen ett tag till du själv har fått bättre koll på din ekonomi.

7. Sov på alla inköp.
Gör det till en princip för dig att inte köpa något spontant. Låt det gå en natt emellan så att du verkligen vet om du vill ha det du tänkt köpa eller inte. Det är ett säkert sätt att veta om du inte bara ville fylla ett tomrum av uttråkning eller något annat med köpet.

Lästips som fler än 75 000 andra har gillat

Stå på dig - annars gör någon annan det


Så här tycker läsarna

"Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

Gabriella Bonalumi

"Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
Eva-Britt Lindberg

"Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
Katja Jönsson

"Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
Beata Lundqvist

"Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
Johan Björk

"Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
Charlotte Mårtensson

“Jag måste bara berätta för er vilken kanonbra bok jag köpte (Stå på dig annars gör någon annan det), fick även en gratis bok på köpet (Stressfri på jobbet). Jag är 25 år och har aldrig i hela mitt läst en hel bok, jag har aldrig haft ro i kroppen för att läsa, jag kan inte koncentrera mig helt enkelt trots att jag hade läshjälp under mina skolår, provat många sorters böcker osv men nu har jag läst ungefär 30 sidor i streck igår kväll i boken jag köpte av er, anledningen till att jag slutade läsa var för att jag va nära att somna annars hade jag kunnat läsa ut den i ett streck, den är väldigt intressant, jag känner igen mig väldigt mycket i boken, det är som att boken talar till just mig. Jag har tänkt på boken hela dagen och vill bara hem och läsa mer nu.”
Robin B, Mora


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap