Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

13 enkla sätt att utnyttja gamla klyschor och se smartare ut än du egentligen är


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

1. Använd glasögon
Det är ingen hemlighet att folk som har glasögon anses vara smarta. På film och TV har smarta personer alltid glasögon. Det är en gammal stereotyp som frodats länge. Myten säger ju att folk som läser mycket (och därför är smartare än andra) anstränger sina ögon så mycket att de måste ha glasögon.
För bara tjugo år sedan var det fult att bära glasögon och folk irrade hellre omkring halvblinda än att skaffa sig brillor. Ingen ville bli stämplad som ”nörd”.
Idag är situationen den motsatta. Glasögon har blivit mode även för folk utan synfel. ”Nörden” har blivit inne. ”Glasögonormen” är cool, både bland killar och tjejer. Att vara lite ”nörd” är fint nuförtiden. Det lär betyda att man vågar satsa på sig själv och på sin karriär. Det finns flera undersökningar som visar att folk med glasögon uppfattas som både smartare och mer seriösa. Att lite diskret plocka av och på och fingra på sina glasögon under t.ex. en jobbintervju kan få dig att se eftertänksam och klok ut (dvs. seriös). Sådant imponerar alltid.
Prova att skaffa dig ett par glasögon och se vad som händer. Det finns glasögon med vanligt fönsterglas att köpa. I Asien är trenden ännu större, där använder folk bara bågarna utan plastglas i. Prova du också.

2. Bär omkring på en bok
Att hela tiden, överallt, bära med dig en bok (gärna tjock och ”svår”) är också en utsliten, men effektiv klassiker som visar att du är en ”djup” människa. Om du nu inte läser (eller har läst) boken, så till så att du åtminstone har ett hum om vad boken handlar om och vem författaren är, annars är risken stor att det blir pinsamt om någon vill börja diskutera innehållet med dig! (Mer om hur du kan prata om böcker som du inte läst i ett kapitel längre fram)
Bra böcker att synas med är t.ex. ”Brott och straff” (Fjodor Dostojevskij), ”Odysseus” (James Joyce) och ”På spaning efter den tid som flytt” (Marchel Proust). Annars är författarna ofta viktigare än själva titlarna. Att synas med böcker skrivna av Proust, Sartre, Keats, Strindberg, Kafka, Yeats, Boye, Tolstoj, Rousseau, Voltaire, Hesse och Coelho kommer att skapa en bild av dig som en intellektuell gigant. Böcker av t.ex. Dan Brown, Camilla Läckberg och Lisa Marklund ska till varje pris undvikas!

3. Sätt en penna bakom örat
Det är ett fånigt, men gammalt sätt att skapa en illusion av att du är upptagen. Signalen du skickar säger att din tid är så värdefull, att du inte kan slösa en enda sekund på att rota runt i fickor, skrivbordslådor eller handväskor efter en penna när alla dina fantastiska idéer som hela tiden surrar i huvudet måste skrivas ned. Om du dessutom byter ut blyertspennan mot en kulspetspenna talar du om för världen att du är så säker på din sak när du skriver att du inte ens tänker tanken på att göra några misstag (som inte kan suddas ut).

4. Köp en attachéportfölj
Att bära på en attachéportfölj är ytterligare en gammal sliten kliché som fortfarande fungerar och som fungerar lika bra för killar som för tjejer. Det är ett enkelt sätt för att se lite viktigare och mer betydelsefull ut än alla andra som kånkar omkring sina prylar i ryggsäckar eller billiga sportväskor. Att du sedan kanske har väskan full av Fantomen-tidningar, Cosmopolitan och annat löst skräp behöver ingen få veta.

5. Lös korsord
När du ändå har en penna tillgänglig kan lägga fram ett någorlunda krävande korsord, antingen i knäet när du sitter på tåget eller på kafébordet framför dig. Det får dig inte bara att se smartare ut, att lära sig lösa korsord kommer också att göra dig lite klokare!

6. Sitt med ena benet över det andra
Hur märkligt det än låter ser vi mera intelligenta ut om vi lägger det ena benet över det andra när vi sitter.
Varför?
Jag har ingen aning, men åtskilliga studier bekräftar att det signalerar kontroll och klass.

7. Lappa armbågarna
På senare år har trenden med lappade armbågar på tröjor och kavajer fått nytt liv. Anledningen är förstås att det får folk att se smartare ut. Den klassiska fördomen säger att de med lappade armbågar hänger över böcker och andra intellektuella sysslor så mycket så att det går hål på armbågarna och att de är så uppslukade av sina bestyr, att de inte har tid med världsliga petitesser som trasiga kläder. Trenden har hängt med i hundratals år. Det borde innebära att den fungerar för att se lite mer intellektuell ut. Du kan ju alltid prova medan du funderar på hur alla med lappade armbågar har tid att klippa ut välformade läderbitar och sy över hålen, men inte köpa nya kläder.

8. Drick kaffe
Om du inte redan är kaffedrickare, så lär dig att dricka kaffe. I kombination med de andra punkterna här ovan, kommer du genom att konstant synas med en kaffemugg i handen tala om att du hela tiden behöver ny energi eftersom du (i omgivningens ögon) antagligen alltid sitter uppe sent på nätterna med viktiga projekt. Folk kan ju tro att du kanske studerar kvantfysik, läser grekisk filosofi eller skriver på en bok. Det gör dig till en intressant person, eller hur …?

9. Massera dina tinningar
Ännu en gammal sliten klassiker som bygger på illusionen om att du – gärna när du får en fråga under en diskussion och med en eftertänksam, lätt besvärad uppsyn – gnider dina tinningar och drar på svaret en stund även om du inte har en aning om vad frågan gäller. Genom att massera dina tinningar vinner du inte bara värdefull betänketid innan du behöver svara. Du får det också att se ut som om du får huvudvärk av att tvingas gå igenom all den enorma samling information och livserfarenhet som din hjärna ruvar på för att hitta svaret på just den aktuella fråga som du nu ställts inför. Har du skägg eller mustasch fungerar det lika bra att tvinna hårstråna eller gnida din haka en stund, men se upp. Håll inte på mer än ett par sekunder innan du säger något, för då ser det ut som om du inte alls vet svaret.

10. Färga håret
Både du och jag vet att intelligensen inte sitter i hårfärgen. Det finns inga som helst vetenskapliga belägg för att blondiner skulle vara dummare andra. Den smartaste tjej jag känner är blond. Hennes syster är lika klipsk, men brunett. Trots det är fördomen om blondiner omöjlig att rubba på. Den är för djupt rotad i en urgammal populärkulturell föreställning utan verklighetsförankring. Orsaken till att blondiner allmänt anses som dummare, är att kända blondiner ofta utgett sig för att vara virrigare och dummare än de egentligen är. Media har spätt på stereotypen under så lång tid nu, att vi inte ens längre ifrågasätter sanningshalten i den. I världens ögon är blondiner för alltid korkade, så om du är blond prova att färga håret. Chansen är stor att du kommer att bemötas på ett helt annat sätt som t.ex. brunett.

11. Klä dig ”smartare”
En lätt konservativ klädsel får dig alltid att se mer intelligent och välutbildad ut. För killar handlar det om skjorta, slips och kavaj eller kostym och att vara välrakad och välkammad. För tjejer gäller klänning, byxdress, ”knytblus” och ”diskret” make-up och uppsatt hår. Vad folk än säger, så gör alla människor alltid samma misstag – vi dömer boken efter omslaget. En person med strikt klädsel blir alltid bättre bemött än någon med luvjacka och trasiga jeans eller kortkort kjol och höga klackar, sedan kvittar det hur rik, smart eller trevlig personen egentligen är. Du har alltid större chans att bli bättre behandlad, uppgraderad till ett bättre säte på flyget, få folk att lyssna på dig och ta dina förslag eller klagomål på allvar om du är propert och ”intellektuellt” klädd. Din klädsel avslöjar mycket mer om dig för omvärlden än du någonsin själv kan (och egentligen vill) berätta.

12. Odla skägg och sätt upp håret i en knut
Om du är kille, så odla skägg. Klichén om att intelligenta män alltid har skägg gäller fortfarande. Satsa på ett välansat, fint skägg (á la Sigmund Freud) och inget stort, yvigt ”skogshuggarskägg” (á la kapten Haddock). Undvik också ”bockskägg”, det har bara skurkar och andra suspekta individer på film. Sokrates, Charles Darwin och Leonardo Da Vinci tillhör visserligen historiens allra smartaste och mest inflytelserika personer och de hade alla buskiga jätteskägg, men det är bara att konstatera – tiderna har förändrats. Stora skägg ger inga intellektuella associationer längre, tvärtom. Stora spretiga skägg påminner idag mer om slackern ”The Dude” i filmen ”The Big Lebowski” och excentriska kufar eller galna vetenskapsmän än smarta, moderna världsmedborgare.
Tjejer sätter upp håret, antingen i en knut eller ”svinrygg”. Det har alla bibliotekarier alltid i alla filmer och de ser alltid lika smarta ut. Undvik tofs eller hästsvans, då ser du mer ut som en skolflicka. Uppsatt hår signalerar till världen att du är en person som är alldeles för upptagen med viktiga saker för att slösa värdefull tid på att ständigt peta undan hårtestar som faller ned i ansiktet och bryter din koncentration.

13. Rak i ryggen och näsan i vädret
På samma sätt som dina kläder skickar signaler till andra människor om vem du är, gör din hållning också det.
Slokande axlar, släpig gång och krokig rygg får dig att se slö, likgiltig och ointelligent ut.
Rak rygg, bestämda steg och näsan lite i vädret får dig att se engagerad, fokuserad och smart ut.

Så där, lite att börja med

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap