Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Vad är flow och hur hamnar du i det?


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Har du någon gång varit så inne i något att du har förlorat känslan för både tid och rum? Om du har det, så vet du redan vad flow är. Flow är ett tillstånd av total närvaro i en uppgift och om bara förhållandena är de rätta, så kan vem som helst hamna i det här fantastiska tillståndet när man struntar i omvärlden och inte gnäller över hur mycket man har att göra – utan bara gör det och är DÄR! Idrottare kallar det för att ”vara i zonen”, buddhister kallar det ”Mindfulness” eller ”Low Level Nirvana” och från grekerna kommer uttrycket att bli inspirerad av en musa.

Du har flow när du gör något och glömmer tiden och när din hjärna är koncentrerad på en enda sak. Du är i ett flow när du glömmer att äta och vad klockan är och bara jobbar på framåt, helt absorberad av det du gör. Fantastiskt – men hur framkallar man det tillståndet?

Arkitekten bakom begreppet, Mihaly Csikszentmihalyi, har forskat i ämnet under mer än tjugo år och enligt honom krävs det åtta saker för att nå ett tillstånd med flow:


Åtta saker som krävs för att hamna i flow

1. Att du känner dig motiverad och att uppgiften är tillräckligt utmanande, inte för lätt och inte för svår. Om uppgiften är för lätt blir du uttråkad och slutar. Om den är för svår blir du frustrerad och slutar. Utgångspunkten är viktigast. Du måste vara intresserad av det du ska göra och dessutom känna dig kittlad av att få ett resultat. Du kanske vill lära dig spela ett visst musikstycke på piano eller få ett jobbprojekt klart.

2. Att du gillar det du gör.

3. Att du får chansen att koncentrera dig. Om du blir avbruten hela tiden, så kommer du inte att kunna hamna i flow.

4. Att du har tydliga mål att nå. Mål ger dig det du behöver för att kunna mäta dina framsteg och ge dig en känsla av att ha presterat något.

5. Att du får feedback direkt. Antingen så landar bollen i koppen eller så gör den inte det.

6. Att dina dagliga orosmoment och frustrationer hålls tillbaka.

7. Att din självmedvetenhet försvinner för ett tag.

8. Att du har en känsla av kontroll över det du gör


Med andra ord:

 • Förbered dig så du har både kunskaperna och verktygen, stäng av telefonen, lås dörren, släpp kraven och låt din hjärna jobba självständigt.

 • Sätt en tidsgräns. Jag brukar säga till mig själv att gasa på i trettio minuter och bara ladda ner allt som kommer från hjärnan under den tiden. Tidsgränsen är egentligen en bluff eftersom den bara handlar om att komma igång och tillåta hjärnan att gasa på. Ofta kan jag orka flöda på i upp till en timme i taget. Det viktiga är att fortsätta framåt och inte ge hjärnan en chans att kritisera det som kommer. Stäng av den delen i hjärnan som observerar vad du håller på med. Det är din självmedvetna del, ditt ego, som inte får vara med här. Flow är ett tillstånd där man vill kringgå egots behov av att kritisera och snacka skit om det man håller på med och tillåta ett flöde.


 • Träna på det här:

  Det tar lite tid att få sig själv att nästan rutinmässigt hamna i ett flöde, men man blir bättre för varje gång. Stressa inte, fortsätt försöka och gör det gärna varje dag. Snart kommer du att upptäcka att det blir lättare för varje gång. Att lära sig att hamna i flow och verkligen vara på plats leder också till andra fördelar. Du får bättre självförtroende, blir lyckligare och känner dig mer tillfredsställd och det är ju inte så konstigt – du har just haft ett mycket intimt möte med din hjärna. Det är inte många som kan skryta om det idag när folk gör allt för att slippa tänka och vågar inte ens tillbringa fem minuter i sitt eget sällskap.


  Läs gärna min bok om hur du kan vässa din egen kreativitet:
  Lär dig att få fart på din kreativitet - som proffsen gör

  Kreativitet utan flum

  "Jag hade förmånen att få läsa den här boken som korrektur och det första jag tänkte på är att det här är en bok för proffs och kanske lite för tuff för känsliga personer som egentligen bara har kreativitet som hobby. Hela boken är som ett citat från TV-serien Fame: "You've got big dreams? You want fame? Well, fame costs. And right here is where you start paying - in sweat!" Dessutom skrattade jag nästan hela tiden. Jag älskar den!"
  Torbjörn Blom, Stockholm

  "Kreativitet utan flum är den välmenande men bestämda smockan, sparken, eller skjutsen du behöver för att skapa kreativa resultat. Boken är ovanligt konkret för sin genre - du får lära praktiska tips på hur du kommer igång, tar dig förbi idétorkor och tacklar din allra största fiende - dig själv."
  Leif Denti, Tusentips.se

  "Jag har läst allt som finns att läsa om kreativitet och köpte boken bara för att det var Stefan som skrivit den utan större förhoppningar om något nytt men om en bra läsupplevelse. Och så blir jag knockad igen. Du skriver så man blir förälskad varje gång. Du provocerar och visar vägen, lyfter upp och skakar om samtidigt. Nu sitter jag här med mitt eget kreativa projekt och är full av konkreta råd om hur jag kommer vidare. Tack igen. Det här är en fantastisk bok som borde vara obligatorisk läsning för alla eftersom den inte bara hjälper till att få projekt, utan själva livet framåt."
  Eva Nilsson, Täby

  "Äntligen en rakt på sak-bok om hur alla snabbt kan bli kreativa utan att behöva gå en yogakurs först. Exemplen i boken om hur kända människor både var kreativa och lite småtokiga är väldigt stimulerande och bekräftande för oss som redan anser oss som fantasislösande personer men blir tveksamma ganska ofta när omgivningen inte hänger med i vår spontanitet. Ser fram emot uppföljaren fylld med ännu fler fallexempel och personbiografier från människans kreativa historia genom århundradena!"
  Jack Hansen från idésajten Copywriter.se

  "Ordet "kreativitet" är så otroligt överanvänt i TV-branschen där jag jobbat i över 15 år och därför har jag alltid föredragit ordet "påhittig". Alla slänger sig med och missbrukar ordet kreativitet. Men nu när jag läst Stefans bok har jag kommit närmare ordet kreativ och tycker inte att det är lika pinsamt längre eftersom det är tydligare vad det egentligen handlar om. Påhittighet är, har jag förstått nu, bara en ytterst liten del av kreativitet. Den är gnistan men inte arbetet."
  Krobbe Ekberg, Manusproducent bl. a


  Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

  Om artikelförfattaren:

  Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

  Artikeln är skyddad med Google authorship

  Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

  Veckans samvetsfråga:
  När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

  Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

  Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

  Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


  Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
  Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

  Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

  Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

  EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

  Fyll i din e-postadress i rutan
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.

  Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
  Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap