Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

6 viktiga frågor för att ta reda på vad som är fel med ditt förhållande


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Vi vet alla hur svårt det kan vara att hålla ihop en relation och göra plats för kärlek och romantik i vardagen med alla måsten, plikter och krav. Lever du i ett förhållande som känns som om det befann sig i en nedförsbacke, kan du kanske hitta svaret på vad som gått snett om du försöker besvara de här frågorna:

1. Är du dig själv eller försöker du spela en roll?
Har du vågat rannsaka dig själv? Har du accepterat att du är en person med brister och svagheter? De flesta av oss upplever att kraven på att vi ska vara på ett särskilt sätt hela för att passa in hela tiden ökar. Vi känner pressen från andra, även vår partner, att vi måste uppfylla hans/hennes ideal och leva upp till både partners och samhällets förväntningar. Om du känner att du har fallit i den fällan – att du föreställer dig istället för att bejaka den du är med alla dess brister och fel – så är det kanske dags att ta en paus och hitta dig själv igen. Och det är inte alls så flummigt som det låter, tvärtom - det är viktigt både för dig, för din nuvarande relation och alla framtida relationer att få svar på frågan ”Vem är jag egentligen”?

2. Tiger du och lider i det tysta istället för att prata om vad som trycker dig?
Det här är ett av de vanligaste problemen i relationer som har gått på pumpen. Hur är det med dig själv? Tiger du för att det är för jobbigt att dra fram problemen i ljuset och prata om dem eller tiger du för att du inte riktigt vet hur du ska formulera dina tankar och din oro? Att gå som katten runt het gröt är aldrig en lösning. Sprickorna i förhållandet kommer bara bli djupare och till slut går det inte att reparera. Börja med att ställa dig själv den viktigaste frågan ”Vad är det jag verkligen vill”?
Tänk också på att du kan förklara för din partner hur du mår utan att du för den skull måste såra honom/henne.

3. Vågar du stå på egna ben?
Det är lätt, speciellt om man varit ett par länge, att känna sig rädd, vilsen och tveksam inför en separation. Det gäller både ekonomiskt, känslomässigt och socialt – och många gånger också rent praktiskt. Med åren blir vi allt mer beroende av varandra. Men att bara stanna kvar i en relation för att man vet vad man har, men inte vad man kan få är lönlöst. Efter en lång relation är det också väldigt lätt att man suddar utan sin egen identitet. ”Jag” blir ”vi” – våra egna tankar, behov och drömmar blir också våra partners. Här gäller det att, än en gång, hitta sig själv. Damma av ditt bortglömda jag. Fråga dig själv – ”Vad är det jag vill”? “Vilka är mina egna behov och drömmar”? Om du hittar tillbaka till dig själv och vågar ge ditt ”jag” utrymme igen, så finns det alla möjligheter att det också kan bli ett sätt att rädda en skakig relation.

4. Kan du ärligt uppskatta din partner för den han/hon verkligen är?
Kan du verkligen acceptera och respektera din partner som han/hon är eller försöker du (medvetet eller omedvetet) förändra honom/henne lite i taget så att han/hon formas för att bättre passa din tillvaro och person? Rannsaka dig själv och svara brutalt ärligt på den frågan.

5. Kan du leva dig in i din partners sätt att tänka och vara?
Det finns mycket att hämta från det gamla ordspråket som säger att man inte ska klaga eller kritisera andra förrän man gått en mil i andras skor. Har du vågat fullfölja den tanken när det gäller din partner? Kan du sätta dig in i varför han/hon tänker och gör som han/hon gör eller ser du bara ovanorna och bristerna.

6. Är du rädd för förändringar?
Många förhållanden hålls ihop av gamla vanor och rutiner. Vi tänker att ”kärlek är inget man kan leva av”. Förändringar är nödvändiga för att vi inte ska tröttna på varandra och på vår tillvaro. Ja, många är rädda för förändringar, men man kan förändras tillsammans och hitta kompromisser som båda kan acceptera och utvecklas av. Ett förhållande utan förändringar är som ett liv utan utmaningar – dömt att misslyckas.

Var ärlig mot dig själv och följ ditt hjärta

Skaffa självförtroendet du vill ha och kanske behöver

Jag vill - jag kan - Jag ska!

"Jag har läst ett enormt antal "självhjälpsböcker" och böcker om mental träning, nlp m.m, för jag har ett stort intresse i detta ämne, men när jag snubblade över "Jag vill, jag kan, jag ska" av Thomas Nilsson så kände jag att om jag hade hittat denna bok för flera år sedan så hade jag inte behövt köpa nån mer bok. Helt otroligt bra är den!!!
Kent Ögren

”Boken hjälper mig varje gång jag tappat tron och drömmarna. Jag önskar jag kunde skriva att jag sträckläste den, men då hade ju inte boken fyllt sitt syfte. Jag hinner nämligen bara något kapitel åt gången innan jag åter är en “doer” och i full färd med nya planer! Tack för mycket kloka ord och för att jag får vara jag, för jag VILL, jag KAN och jag SKA! =) Den ger mig inspiration och påminner mig om vad som är viktigt för mig. ”
Nathalie Andersson

”På ett lättsamt och trevligt sätt tog boken mig tillbaka till mig själv. Många "livscoach-tips" är antingen så analyserande så man till slut tror att allt man gjort i livet har varit fel. Andra är så äckelhurtiga så man tröttnar på att läsa/lyssna efter fem minuter. Den här boken är full med tips och trix som är lätta att ta till sig var man än är i livet och man känner att man växer i lagom takt. Boken har hjälpt mig enormt. Den ligger på nattduksbordet och jag läser något passande kapitel i den så fort jag börjar känna mig lite låg. Superbra och billig form av terapi! Jag vill-jag kan-jag ska har (tillsammans med boken Rivstart) hjälpt mig att ta steget för att förverkliga min dröm, att starta eget företag och bli min egen chef. Efter lite peppning från boken tog jag mod till mig och sade upp mig från mitt jobb, ett jobb som inte har varit roligt på många år, på en arbetsplats som enbart andas kaos, knäckta medarbetare utan framtidstro osv. Jag har tipsat mina kollegor om den här boken. Risken är att det blir tomt på arbetsplatsen om alla läser den.”
Agneta Hermansson, AH Stallkonsult

"Boken ifrågasätter mycket och konfronterar tankar som man har! Man får aha-upplevelser och man kan se på saker från olika synvinklar. Den är lättläst och har ett bra format!"
Paul Spartalis

"Boken innehåller många användbara tips när man kört fast och det känns tungt med försäljningen. Den är mycket lättläst och rekommenderas av mig."
Michael, Eksit Data

"Jag köpte boken ”Jag vill – jag kan – jag ska” till en mycket kunnig kollega som gör ett bra jobb men behöver stärka sitt självförtroende och förstå hur bra jobb hon gör.
Det gör mig gott att hjälpa henne att bli starkare och må ännu bättre i sitt yrkesliv."

Börje Johansson, Hill-Rom Liko Nordic

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap