Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Lär dig att fånga dagen - hitta det som är bra just nu


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Att ta ansvar för sitt för sig själv innebär att ta ansvar för allt i sitt liv. Det betyder inte att du eller jag kan kontrollera vår omgivning och allt som händer oss eller allt som händer runt omkring oss.

Det ansvarstagandet betyder att du tar ansvar för göra dina egna val. Det här med att vi alltid har ett val har vi varit inne på tidigare, men det finns mer att lyfta fram. Att ta ansvar för sitt handlande innebär att du ska börja välja så att valen känns ärliga och uppriktiga, att du väljer efter vad du själv tycker känns rätt och bäst.
Okej, så vi gör våra val efter bästa förmåga och hoppas på det bästa.

Ibland blir det rätt och ibland blir det fel. För somliga blir det oftare fel är rätt och då är det lätt att börja prata om otur. Jag kommer att återkomma till den här frågeställningen i ett annat kapitel lite längre fram, men eftersom så många människor så ofta skyller sin oföretagsamhet på otur, finns det all anledning att granska fenomenet lite i sömmarna då och då.

Men hur är det nu då egentligen?

Finns det tur och otur eller är det bara något som vi använder som ursäkter?

Naturligtvis är det en fråga som filosoferna bråkat om i tusen år. Några har hävdat att varken tur eller otur kan existera eftersom universum är deterministiskt (det betyder att universum anses gå som ett urverk enligt fysikens stränga lagar). Det är en diskussion som jag varken kan eller vill ge mig in på. Däremot kan man ganska enkelt konstatera att det som ofta beskrivs som otur, inte alls handlar om vare sig tur eller otur.

Människan är unik i att hon kan planera och tänka på framtiden, både på gott och ont. De allra flesta av oss har allt vi behöver för att leva ett drägligt liv. All hets och oro för att de val vi gör ska vara rätt eller fel och all strävan efter att hela tiden se framåt, gör att vi glömt bort en viktig sak - att leva i nuet och uppskatta det vi har här och just nu.

För många år sedan hörde jag en historia om en berömd kinesisk Zen-mästare.
Han hade som vana att vid middagstid varje dag ta en lång promenad i trädgården som omgav templet där han verkade. En dag var Mästaren så djupt försjunken i sin meditation att han förirrade sig ut från trädgården och gick vilse i djungeln.

Efter en stund stannar Mästaren med ett ryck och väcks brutalt ur sina tankar. Framför honom står en utsvulten tiger med snålvattnet skummande i mungiporna. Mästaren vänder på klacken och flyr för livet med tigern hack i häl. Efter en stund kommer Mästaren ut ur djungeln och fram till ett brant stup. Han tvekar ett ögonblick, men när tigern närmar sig med glappande käftar tar Mästaren klivet ut för kanten och hoppar.
På väg ned lyckas Mästaren få tag på en liten utstickande gren och med möda klamra sig fast där.

Medan mästaren hänger där och tittar upp mot den hungriga tiger som tittar lystet efter honom över klippkanten, hör han ett vrål från marken nedanför klippan. Där står plötsligt ännu en tiger och hugger glupskt efter honom med sylvassa tänder.

Man behöver inte vara Zen-mästare för att inse att oddsen att klara sig helskinnad ur situationen med en hungrig tiger ovanför och en annan under sig inte direkt är lysande. Och som om Mästaren inte redan hade tillräckligt med problem, upptäcker han snart att den lilla grenen som han klamrar sig fast vid långsamt håller på att släppa sitt fäste i klippan. Goda råd har väl aldrig varit dyrare, så Mästaren ser sig förtvivlat omkring efter något som kan bistå honom med hjälp.

Han tittar uppåt, men där finns ingenting.

Han tittar åt höger, men där finns ingenting heller.

När han tittar åt vänster upptäcker han en liten jordgubbsplanta insprängd i en klippskreva. På plantan finns ett litet vackert rött, fullmoget bär.

Mästaren sträcker sig efter jordgubben och lyckas plocka den.

Det var den godaste jordgubbe han ätit i hela sitt liv!

Sensmoralen med historien är enkel - titta efter jordgubbarna i ditt liv!Hur du motiverar dig själv när allt suger

Hur du motiverar dig själv när allt suger

"Det är invikta sidor, understrykningar och det känns som att jag var tillbaka i skolbänken och läste favoritämnet igen. Det är så mycket som är bra att det är svårt att börja. Jag gillar tonen, ämnena och det konkreta tilltalet. Det här kan vara den bästa bok jag har läst inom ämnet personlig utveckling. Och då har jag läst många!"
Henrik Persson, Hisingen

"Jag fick den här boken i handen av en vän som läst den. Han tyckte att jag behövde lyftas upp och jag var skeptisk till att en bok skulle kunna hjälpa mig med det. Men snart satt jag där och log. Fantastisk bok som verkligen visar konkret hur man ska få fart på sig själv. Jag ska snart köpa ett exemplar själv."
Daniela Björklund, Sigtuna

"Det bästa med boken är att den är rolig också. Författaren har en skön förmåga att både visa hur man ska göra och samtidigt skoja om våra tillkortakommanden som människor. Kul. Bra. Rekommenderas."
Krister Nordström, Vellinge

"Den här boken har hjälpt mig att göra mina arbetsveckor mycket roligare. Jag har känt mig träffad många gånger och skulle vilja spela tillbaka tiden 20-30 år och gjort saker annorlunda från början."
Peter Stensson, Oxie

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap